IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колев: През 2013 г. кризата ще се задълбочи още повече

Българският бизнес вероятно ще освободи повече от 40 хил. души през следващата година, прогнозира зам.-председателят на БСК

19:08 | 15.12.12 г. 19
Камен Колев: През 2013 г. кризата ще се задълбочи още повече

През 2013 г. икономиката на България ще стагнира, като вероятно кризата ще се задълбочи още повече. Такава прогноза направи пред Investor.bg зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев, след като организацията представи детайлно анкетно проучване за нагласите на бизнеса за тази и следващата година.

Очакванията са ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да бъде сходен на този, реализиран през 2011 и 2012 г. - не повече от 0.9 до 1%, които могат да бъдат считани за стагнация. Вероятно очакваният ръст, заложен в бюджета за следващата година, няма да бъде изпълнен, както не беше изпълнен и растежът, заложен за текущата година.  

Колев коменитра, че най-вероятно бизнесът ще освободи част от заетите заради увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, защото няма да може да поеме ръста в обема на разходите за работни заплати.

Очакваното рязко редуциране на броя на заетите през следващата календарна година се дължи и на оптимизацията на работната сила, която масово налагат работодателите у нас.

"Вероятно броят на наетите през 2013 г. ще спадне с около 1% спрямо 2012 г. По наши изчисления това са близо 40 хил. души, които може би ще останат без работа", заяви Колев.

Колев направи прогноза и за инвестиционните политики на българския бизнес. Той подчерта, че вероятно спад в инвестициите няма да има, нито пък ще бъде отчетен ръст. Все пак обаче има възможност да се промени фокусът на инвестиционните практики.

Според него предприятията все по-често ще теглят заеми не толкова, за да инвестират в нови производствени звена, машини или разрастване, колкото за нуждите на оперативната им дейност.

По думите на Колев всичко това показва, че българският бизнес страда, а състоянието му остава нестабилно и несигурно. 

"Кризата удари най-вече малкия и среден бизнес в България. Той сега е зает не толкова да се развива, колкото да се опита да се спаси,- затова и тегли заеми, за да може да покрие текущите си разходи. Няма как икономиката на страната ни да се развива или да расте, когато нейният двигател - бизнесът, увеличава задлъжнялостта си към финансови институции", посочи зам.-председателят на БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Фондовата борса е един от показателите за това как се развива дадена икономика. Ти сега малко изместваш темата, но хайде да я върнем обратно - какво е положението в България. Та Американската фондова борса е почти на предкризистните си нива - Българската фондова борса обаче е на 80% под историческите си върхове. И за това си има причина - ГЕРБ. Не можеш да не се съгласиш, те продължиха кризата и заробиха България. Народът страда - икономиката ни е много зле - за което е и статията, продуктивността на населението е много слаба. Ето от това се различаваме от другите нормални държави. Ръц пръц - сега американците ни били виновни, руснаците ни били виновни. Е не е така - Ние сме си виновни, че избрахме този разбойник с цялата хайка около него. За това сме на едно мнение настина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
Съгласен съм с твоите съждения, но наистина тревожно е , когато желанието на младото поколение е за развитие в сектори ,които не създават добавена стойност.Как да искаме после растеж ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Според мен кризата е икономическо явление, което в последните години служи на тези, които не могат да управляват като оправдание за това, че управляват лошо. Аргументите са ми, че в много държави криза няма, като примерите на използвана политика не са еднотипни - Китай, Швейцария, Скандинавия, Бразилия, и пр.Там проблемите са им как да не си прегреят икономиката, което на най е нещо като мечта. По-лошото е, че политиките и нагласите са в неправилната посока. Тук се счита, основата на излизането от кризата са чужди инвестиции и образование, а е доказано, че в основата е създаването на улеснения за правене на бизнес. няма ли такава, чисто административни предпоставки, самите инвестиции не идват нито отвън, нито от вътре, а образованието остава една инвестиция, която с емиграцията изтича от страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Но да си имаме и по една машинка , която да ни захранва с енергия и да ни произвежда водородец с консуматив , който се сменя веднъж на един човешки живот. Тогава кризата просто, ще се премести. Не е вярно, че има криза в цял Свят , криза няма при родилите се природно богати на петрол, суровини които им били на територията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Ако беше само България, да си пишете тук напоително и да си четем и да си плюем по фасона български - това го умеем супер добре и може и да се оправи нещо! Проблемът е, че цялата система в световен план е в грозна безизходица! Скоро се чуха *** възторзи как УСА били се оправили... Доообре! :)На много наблюдатели, коментатори и специалисти не им е още ясно, а на тези, на които им е ясно, едва ли ще го кажат, но всъщност, това в момента е нормалното положение на нещата! Така ще бъде вече, или поне до тогава, докато някой не даде сигнал за нова кредитна вакханалия.Това, което беше до 2008 няма скоро да се върне, защото Европа за 10 години изяде на кредит парите си за 30 напред! Сега малко ще връщаме, а после ще видим... хаха!В периода 2004 - 2008 казвах на един познат, че всичко е толкова хубаво, че чак не е на хубаво! Такова строителство, такива инвестиции... Гледаш как за една година се подменя автопарка на един квартал с нови коли,. как сутрин боклукчийските фирми не сколасват да тАко беше само България, да си пишете тук напоително и да си четем и да си плюем по фасона български - това го умеем супер добре и може и да се оправи нещо! Проблемът е, че цялата система в световен план е в грозна безизходица! Скоро се чуха *** възторзи как УСА били се оправили... Доообре! :)На много наблюдатели, коментатори и специалисти не им е още ясно, а на тези, на които им е ясно, едва ли ще го кажат, но всъщност, това в момента е нормалното положение на нещата! Така ще бъде вече, или поне до тогава, докато някой не даде сигнал за нова кредитна вакханалия.Това, което беше до 2008 няма скоро да се върне, защото Европа за 10 години изяде на кредит парите си за 30 напред! Сега малко ще връщаме, а после ще видим... хаха!В периода 2004 - 2008 казвах на един познат, че всичко е толкова хубаво, че чак не е на хубаво! Такова строителство, такива инвестиции... Гледаш как за една година се подменя автопарка на един квартал с нови коли,. как сутрин боклукчийските фирми не сколасват да тазтребят купищата кашони от нови електроуреди покрай блоковете...И изведнъж - ръц! Ми сега? Администрацията е виновна, държавата, комунистите... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
Мен лично ме притеснява фактът, че ,наскоро от едно проучване, българинът желае кариера в полицията.Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против хората , които дават живота си за нас, но когато хората мечтаят за работа в държавна институция , това не говори много добре за "съквупната производителност" и предприемаческите инициативи на българския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Има много хора в администрацията настина. Хора, които по цял ден се мотаят, с много ниска продуктивност, които отиват на работа да си приказват по цял ден - кой с кого се ***, пият кафета, пушат, facebook... Абе всичко друго, но не и да работят. Фирмите извършват оптимизации - съкращават персонал, преквалифицират работници и т.н. с цел по-добро представяне. От друга страна държавата, като най-голямата фирма в България - не прави това нещо. Тромава, ***, с лоша организация на управление, ненужен персонал, ниско квалифицирани кадри. Тя обаче не оптимизира, защото като най-голямата фирма има кой да и абсорбира загубите от слабите услуги и ненужната работна ръка - народът, който не е зает в държавната администрация. Да видиш ако зависиха от пазара какви чудеса щяха да правят - сега обаче не - ще има и кафета и facebook, не и работа. Някои хора цял живот за това си мечтаят - по цял ден на раздумка, та ако може и пари да им дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
много ми е интересно ако всички се върнат на село и гледат картофи кой ще ни произвежда ризите и обувките.само с гледане на марули не става.що се отнася до администрацията ако се намали двойно държавата ще е по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
като се върнем в селата и си създаваме храната сами и живеем по философски и не консуматорски няма да има криза никога от финансово естество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още