IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Заплатите у нас ще стигнат средните за Европа след поне 10 години

При влизането ни в ЕС заплащането е било 28% от средната европейска заплата, сега е 45% на сто, каза вицепремиерът

11:16 | 21.11.12 г. 25
Дянков: Заплатите у нас ще стигнат средните за Европа след поне 10 години

След 10-12 години ще достигнем средноевропейското ниво на заплащане, прогнозира министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия. 

Финансовият министър отговори на въпрос за доходите на българите, като цитира данни за нивото на заплащането отпреди пет години и сегашното. Той посочи, че ще ни трябва доста време да достигнем средните европейски заплати, защото сме тръгнали от много ниско ниво.

„При влизането ни в ЕС сме били на 28% от средната заплата, сега сме на ниво 45-46% от средната европейска заплата, което е станало за 5-6 години. Ако вървим с такива темпове, ще ни трябва още 10-12 години“, смята финансовият министър.

На въпрос как семейство с две деца може да се справи с 620 лева месечно Дянков призна, че е трудно да се живее добре с такива доходи.

„Няма някаква магия, с която българите да станат много богати. Трябва година след година да градим“, посочи вицепремиерът.

На въпрос дали ще има коледни надбавки за пенсионерите Дянков отново заяви, че не е сигурно, а това щяло да стане ясно в началото на декември и зависи от възможностите в бюджета. Финансовият министър отново повтори тезата си, че е против коледните надбавки, защото не било редно да се раздават пари, просто защото има излишък в бюджета.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
space-man
преди 11 години
Защо се пъне да прави Дянков прогнози, като нищо от това което е прогнозирал не се е сбъднало. След 10 г. никой няма да си спомня за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
vova4ka
преди 11 години
45% от средната заплата в ЕС??!!! Този съвсем е изперкал. Средната заплата тук е макс. 300 (брутна). Излиза, че в ЕС трябва да е около 600 евро бруто или около 400 евро чисто. ДА БЕ ДА!!! Дори и в Гърция вземат по 1000+ евро!!! Дори в прибалтийските страни не работят за 400 евро. Айде стига глупости!!! Този или е супер незапознат, или е супер нагъл, или е изперкал, или е изпил 2 кила ракия, преди да я каже тази глупост!!! Пълен некадърник и клоун!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Някой спомня лиси какво се случи с икономиката на България след фалита ни - всичко беше продадено на посочените хора и започнахме пак от нулата . Нещо такова я очаква и Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
finansa
преди 11 години
Абитуриенте,хората не само ще седят на едно място ами и назад ще се връщат докат не се поизчистят дълговете,така че хич не е слаба ракия Дянков! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Заплатите у нас ще стигнат средните за Европа, когато корумпираните политици започнат да влизат в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
абитуриент
преди 11 години
Много слаба рикия е този министер......!!!!.....Хората ще седят на едно место и ще ни чакат нас да втасаме.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още