IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП с 0,5% ръст на годишна база и през третото тримесечие

Спрямо предходното тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,1%, показват експресните оценки на НСИ

11:25 | 15.11.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП с 0,5% ръст на годишна база и през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2012 г. БВП на България нараства с 0,5% на годишна база в трето поредно тримесечие и с 0,1% спрямо второто тримесечие на 2012 година, показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ).

БВП в номинално изражение за тримесечието достига 21,735 млрд. лева, а реализираната добавена стойност е 18,571 млрд. лв., като най-голям дял в нея формира секторът на услугите (57,3%), следван от индустриалния (31,2%) и аграрния сектор (11,5%).

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (70,3%), а бруто капиталообразуването в основен капитал е с дял от 16,5%.

Тримесечни изменения


През третото тримесечие на 2012 г. спрямо второто тримесечие на 2012 г. БВП се увеличава с 0,1%. За същия период брутната добавена стойност също се увеличава с 0,1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал с 0,4%. Износът на стоки и услуги през третото тримесечие се увеличава с 0,2% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги намалява с 3,7%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0,5%  спрямо същото тримесечие на предходната година. Същевременно брутната добавена стойност се увеличава с 0,2%. Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор, съответно с 6,3 и 3,5%. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2,9% в сравнение със същия период на предходната година. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита ръст спрямо третото тримесечие на предходната година с 1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,5%, а вносът на стоки и услуги - с 3%.


Таблица: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Веско братле, преброй до 10 преди да натиснеш бутона "Изпрати", може и да се усетиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Брей браво, още не сме ударили рецесията.Прави впечатление спад на вноса и ръст на индустриалния сектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
ЕЗ официално е в рецесия , да не говорим за региона или пък че основните ни търговски партньори от ЕЗ са сред най засегнатите . Айде по реалистично !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Слаба работа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
че с тоз ръст разбихме еврозоната бе хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още