IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Капон: Зад инвеститора за "Белене" отново стои Русия

Няма икономически интерес към централата, а политически, смята депутатът от Единната народна партия

10:01 | 16.10.12 г. 43
Мария Капон: Зад инвеститора за "Белене" отново стои Русия

Темата за АЕЦ "Белене" е толкова важна, колкото е членството ни в ЕС и НАТО, коментира в студиото на bTV председателят на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Не е ясно обаче кой ще плати сметката, а всъщност дори не е ясно колко ще струва строителството на втората атомна централа у нас, обясни още тя.

Капон обясни, че сметките са различни - според Румен Овчаров централата срува "4-5 млрд. евро", според Богомил Манчев,  който е председател на Българския ядрен форум и собственик на един от консултантите на проекта за АЕЦ "Белене" – "Риск Инженеринг", цената е 8 млрд. евро, а според последния инвеститор е 10,3 млрд. евро. 

Ако цената е кръгло 10 млрд. евро, или 20 млрд. лева, а проектът се изплати за 20 години, то всяка година трябва да бъдат изваждани по 1 млрд. лева, плюс лихва, която според Капон е около 800 млн. лева. "Дали е държавна или частна тази централата - някой трябва да я плаща", коментира още депутатът.

На базата на тези разсъждения можем да видим кой стои зад инвеститора "Глобал Пауър", обясни Капон и допълни "да видим кой няма икономически интерес от строителството".

За нея друг, освен икономическия интерес, има само руската страна.

Според Капон АЕЦ "Белене" е политически проект и Русия има интерес от тази централа, за да подобри стратегическите си позиции в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
mos70
преди 11 години
Сине, на твоите години мислихме как да наеВем нещо...препоръчвам ти го...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Какви облаги те патили от Белене?!?!Това е най-голямата бездънна яма в БГ и проекта беше рестартиран за да крадат пари и то в огромни размери. Облагите са за изключително малък кръг от хора в енергетиката и за Русия, която ще ни продаде АЕЦ със себестойност не по голяма от 2 млрд. евро на цена от 6+ млрд. и при най оптимистични оценки.Но най-същественото е, че Блгария няма нужда от този ток. Потреблението е много неефективно и пак сме много под капацитета на ел. производството в момента. Ел. мрежата не може да поеме по-голямо ел. производство и за това може да се види лесно от авариите миналото лято и то при пикови натоварвания от 6,8 ГВ, а в БГ има мощности за 12 ГВ в момента. Дори разполагаемите мощности са над 9 ГВ.Проблемите са - неефективно използване и лошо състояние на мрежата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
moderniq
преди 11 години
Защо се дърпате толкова за тая централа тя е добре за народа стига да ползва облагите от нея,но както винаги става те са прекалено заспали за да разберат за какво става въпрос и хора като тази дама 'разбиращи' само ги цакат постоянно.Народа плаща повече пари за глупости отколкото за тази централ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха...! И къде точно видя комунисти в Русия бре, коментаторе? И виждал ли си някога комунист на живо? Аз съм виждал, ама много отдавана! хаха!Днес с по-голяма вероятност можеш да видиш комунисти в правителствата на Гърция и Испания, отколкото на Русия и България!И не виждам каква точно политика преследва Русия с този проект?! Аман от политика и политици като Капон! За тях всичко е политика!Защо просто не приемем, че и руските компании, както и всички стопански субекти по света, се опитват да продават продуктите си и да печелят от това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Капон да каже, като изплатим централата за 20 години, останалите 40 печалбата какво я правим ? Ако може също да каже, като закрием Козлодуй и цената на тока скочи (даже преди да сме го закрили скача с 13.7% на година) с колко години ще намалеят въпросните 20 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
А ти явно си прекалено стар, за да разбереш какво се случва днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
mos70
преди 11 години
***, мнооого си малък да коментираш комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Че кой друг ще е? 80% от българските политици са комунисти, да не кажа е повече. Чий други интереси да изпълняват, освен руските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още