IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция: В условията на криза не се въвеждат нови данъци

Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите, смята Мартин Димитров, цитиран от БТА. Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно.

По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството. Кабинетът панически се опитва да намери още приходи, изплашено от коментарите на опозицията, че приходната част не може да бъде изпълнена.

Петър Димитров, Коалиция за България: Нездравословна мярка

Данъкът е "нездравословна мярка" в условия на криза, смята Петър Димитров от "Коалиция за България". Така той определи предложението за данък върху лихвата на депозитите от 1 януари следващата година.

Според него по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката. Всички т.нар. увеличения ще бъдат взети от хората, това е поредното бъркане в джоба на българина, коментира депутатът пред журналисти в парламента, съобщи БТА.

Явно няма пари, ако парите ги имаше, щеше да ги има и в бюджета за тази година, смята той. През май започна нова спирала на кризата, растежът в България се докарва от европейските пари, каза Димитров и допълни, че, след като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде. Бизнесът не работи, трябва да се бръкне в джоба на хората - така той си обяснява мярката.

Димитров каза, че има такава практика и в ЕС, но тогава трябва да се сравняваме с другите държави и по доходите. 

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още