IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Кунева: Референдумът за „Белене“ обвързва и следващото правителство

Трябва да бъде наложен мораториум върху строителството на централата, смятат от „България на гражданите“

13:13 | 02.10.12 г. 13
М. Кунева: Референдумът за „Белене“ обвързва и следващото правителство

Провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“ означава, че и следващото правителство ще бъде обвързано с проекта, заяви лидерът на „България на гражданите“ Миглена Кунева, цитирана от БТА.

Мнението на Кунева е, че трябва да бъде наложен мораториум върху строителството на централата, докато не бъде изработена обща енергийна стратегия, както и да бъдат анализирани и оценени българските енергийни находища.

На този етап управляващите не дават отговори на важни въпроси, сред които дали АЕЦ „Белене“ е необходима на страната като източник на електроенергия, прекратен ли е договорът с „Атомстройекспорт“, каква е точно цената на проекта.

Пакетно преговаряне по отношение на „Белене“ и „Южен поток“ пък създава напрежение и „чувство за фалш“, смята още бившият еврокомисар. Опасенията са, че в случая с „Южен поток“ националните интереси няма да бъдат защитени.

От движението поискаха още на сайта на Министерския съвет да бъдат публикувани имената на инвеститорите, с които се среща премиерът.

Според енергийния експерт Валентин Стоянов не е ясна цената на проекта и как страната ще плати таксата. Всъщност – все още не е направено предпроектното проучване на българския участък, а вече в публичното пространство се заговори за цена от 3 млрд. евро, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Official from wikipedia...През 2003 г. след натиск от Европейския съюз (ЕС) е стартирана процедура за спиране на четирите реактора с мощност 440 MW, тъй като не отговарят на европейските стандарти за сигурност [7]. През 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ Козлодуй, а в началото на 2007 г. са затворени и 3-ти и 4-ти блок. Пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй все още работят. Мощностите затворени досега са 1760 MW, а работещите и в момента са 2000 MW.След като окончателно става ясно, че под политическия натиск на ЕС 3 и 4 блок трябва да бъдат затворени в договорения срок - 1 януари 2007 г., когато България влиза в Съюза, от БСП атакуват коалиционния си партньор в правителството - НДСВ, обвинявайки за затварянето министрите от кабинета на Симеон Сакскобургготски, участвали в преговорите по глава Енергетика с ЕС на външните работи - Соломон Паси, по европейските въпроси - Меглена Кунева и на енергетиката - Милко Ковачев.[
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Ами не е лошо вече на никнещите като гъби новополитици да им светне под каскета, че тази държава е съществувала по някакъв начин и преди тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още