IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума*

Бойко Борисов настоява за експертен дебат в парламента по темата, за да се постигне максимална информираност на гражданите

15:20 | 01.10.12 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Премиерът спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума*

Преговорите с новия инвеститор по проекта "АЕЦ Белене" ще бъдат спрени до провеждането на референдума за втората атомна централа. Това заяви  премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

След като изрази съмнения за начина, по който от БСП са събрали над 500 хиляди валидни подписа за национално допитване по проекта, Борисов каза, че въпреки това референдум трябва да има и да се проведе бързо и отделно от парламентарните избори. 

“Трябва сега да се спрат всички преговори”, заяви министър-председателят и допълни, че „както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум, имат много пари - плащат, но така или иначе, спазвайки Конституцията, референдум трябва да се проведе”.

Борисов посочи, че е наложително да се проведе експертен дебат в парламента, а референдумът да бъде много ясно разписан. Премиерът настоява да се даде обяснение кой и откъде ще плати 22 милиарда лева, колко ще струва токът от втората централа, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво и други.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против", каза Борисов.

Според премиера на референдума за АЕЦ "Белене" би могло да се гласува по електронен път, за да се спестят пари.

На извънреден брифинг в министерството на икономиката беше обявено, че парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект.

Като основен мотив бяха посочени новите обстоятелства във връзка с искането за референдум, а именно наличието на 540 хиляди легитимни подписа за провеждането му.

„Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев.

Министър Добрев акцентира върху това, че е много важна формулировката на въпроса за референдума. По негови думи хората трябва да бъдат изчерпателно информирани и да вземат решение на базата на реалностите, при ясни правила и прозрачност. „Как точно ще бъде формулиран въпросът е работа на Народното събрание“, каза министърът.

Той обяви, че предстои широка разяснителна кампания за проекта „Белене“, така че хората да могат да вземат информирано решение. Добрев обаче не можа да обясни как точно ще бъдат представени всички данни, при положение, че част от документите, подписани досега, са засекретени.

Енергийният министър коментира и идеята на премиера референдумът за бъдещето на проекта „Белене“ да бъде извършено по електронен път с думите „Защо не?“. Според него имаме добър опит с преброяването на населението през февруари 2011 година, извършено от Националния статистически институт. Тогава голяма част от хората се „преброиха“ по електронен път.

* Допълнена към 17.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Когато държавата щеше да строи Белене, ревахте, че било много скъпо. Когато сега частници искат да строят проекта, ревете, че щели да спечелят много... Е, печеливш проект ли е Белене? ДА или НЕ ? Ако е печеливш, защо да не го строим? Ако е губещ, защо да не оставим американците да налеят едни милиарди в държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
абе това което пишат седесарите по-долу са пълни глупости не го ли разбра седесар=русофоб, русофоб=не искам и да чувам за руски технологии или каквото и да е руско не зависимо колко съм нагъзен, това е истината!!!! Ще ми говори седесара с термини на които съм полагал изпити с отличен успех когато те разпродаваха БГ икономиката за жълти стотинки и чак наглият седесар тръгва да ми обеснява какво значи този термин. Алооо седесара вземи прочети за енергетиката преди 44та, до 89та и до сега и сравни показатели като инсталирани мощтности, произведена енергия, износ за тези три периода и чак тогава ме учи на термини КОЙТО ЗНАМ МНОГО ПРЕДИ ТЕБ!!! Пък ти като си толкова голям европеец (дата) вземи си купи *** Тойота Приус и после ми говори на мен какъв е пътя за развитие на БГ енергетиката. Още един въпрос към седесарите тук защо и кой накара Филип Димитров да затвори урановите ни мини??????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Не те лазбирам каква ти е фйдата, че "честни" частници искат да се включат в Голямата измама, наречена АЕЦ "Белене". Точно те са тези, които искат да спрат АЕЦ "Козлодуй", защото е държавна и адски им пречи на далаверите с цените. Затова и ти подчертаваш, че трябвада се забрави за ЕЦ "Козлодуй". Що бре човече? Що така ти нареждат да прокламираш? Няма ТЕХНИЧЕСКИ проблем за удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти реактор. Но има "други" съображения. За такива *** далавери в Китай разстреляха двама министри. Тук май трябва да изпотрепят поне десет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Швейцарците си имат андронен колайдер и х-бозони. На тях бизнеса им е да продават чистите Алпи, а иначе да задоволят енергийните си нужди, е достатъчен метана, дето излиза от *** на *** крави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Мави , моите уважения . НО честно да ти кажа аз не вярвам в Европа да има скоро нова ядрена мощност . Това което е ясно в момента е че всички нови атомни проекти топат топката . Причината за това е никой не може да каже на къде ще поемат изискванията за безопасност след Фукушима и това от своя страна да направи строежа на АЕЦ изключително скъп . Ако някой си спомня след Ченобил имаше пауза от близо 20 г. в ядрената енергетика в Европа . Ей от тази пауза се страхувам аз и от "българското" управление на проекта - на тези две опасности никой политик не е дал отговор до момента . Опастността да се наложи да променяме проекта в движение и сметката да се увеличи до безкрайност е повече от реална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Абе момчета, наистина ли мислите, че е удачно да гледаме от Швейцария?! По какво сме се наредили до швейцарците, та се хванахте за ядрената им енергетика? Я ги вижте къде са на картата! Как я виждате швейцария без ток? Ако народът в България беше поне на 30% платежоспособен на швейцарския, разбира се, че нама да ни е проблем да си купуваме ток от Турция! Франция изнася ток за 3 млрд. евро годишно, се ще се уредят швейцарците с некой КВч. да не стоят на тъмно... :LOL:От 31 ядрени страни 3 ЩЯЛИ да се отказват! Защо никой не коментира колко тепърва се връщат към ядрените реактори? Швеция, Италия, Полша ще строи, Англия твърдо се връща към атома...Хайде да си гледаме малко по-отговорно в нашата кочинка, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
"Швейцарското правителство взе решение да се откаже от 5-те си атомни централи, предаде АП. Това обаче няма да стане с незабавното им спиране. Те ще бъдат закривани поетапно, когато изтече срокът им на експлоатация, което ще стане между 2019 и 2034 г.Нови реактори няма да бъдат строени, няма да бъдат правени опити и за удължаване на срока на действие на старите." 24 Часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ето как се управляват енергийните проекти в България от НЕК : Цанков камък : Строителството започва през 2004 година, а на 24 Юли 2009 г. точно в 12 ч. по австрийска традиция на язовирната стена тържествено е отбелязан 500-хилядния кубик налят бетон.[1] Язовирната стена е завършена напълно в началото на 2010 г. Направен е и нов обходен път Девин - Михалково с дължина 10 км, 900 м. тунел и рехабилитация на 10 км. трасе на стария път Девин - Лясково.Според източници от НЕК и от правителството, двойно е оскъпено строителството на язовира и обходния път. Първоначално обектът е трябвало да бъде завършен през 2008 г. и стойността му да е 220 млн. евро, а до момента са вложени около 450 млн. евро.[2]Тези който го построиха чакат с нетърпения любовта на народа : АЕЦ Белене . Ето Ви и пример колко точни са първоначалните бюджети и как се управляват те в България .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Спрете с тази измама! НИКОЙ не се отказал от ядрената си енергетика! Япония се принуди след бедствието под обществен натиск да прави планове за спиране на ядрените си реактори след почти 30 години. До тогава...Швейцария "обмисля" такъв вариант, но междувременно блъскат 5 АЕЦ-а!Германия ще ги спира до 2025, ама ще видим до тогава, защото всяка година нещата се променят. Тази зима май ги стресна студа и се видяха принудени да пуснат пак 2 вече спрени реактора в бившето ГДР! Пък си пуснаха и 2 тръбички с евтин руски газ, има-нема 60 млрд. м3 годишно, та имат с какво да си правят ток. А ние?И винаги правете сметките БЕЗ Козлодуй! Той си отива след 5 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
rogers
преди 11 години
Бе откъде ги мислите такива глупости бе - в друг клуб сме били, Япония и някои други вече се отказаха от ядрената енергетика - какъв клуб какви пет лева. За по бавно стоплящите да поясня - човека обяснява, че ще не ще трябва да прави референдум - кое тук не ви е ясно - по един или друг начин са събрали 500 хил подписа. Той ако е бил за белене досега да са почнали да я строят и да е прибрал комисионната дето му я приписвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още