IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Цената на природния газ се понижава с 0,67% от октомври*

Регулаторът прие предложението на "Булгаргаз", но отложи компенсирането на дружеството заради недовзетите му приходи от предишни тримесечия

12:28 | 25.09.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР: Цената на природния газ се понижава с 0,67% от октомври*

Цената на природния газ ще се понижи с 0,67 на сто от началото на октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

С днешното си решение енергийният регулатор приема предложението на "Булгаргаз" синьото гориво да поевтинее с 0,67% за крайните снабдители и потребители за четвъртото тримесечие на годината.

Председателят на държавната комисия потвърди, че държавното дружество "Булгаргаз" има около 250 млн. лв. недовзет приход за предишни тримесечия, защото е продавало газ на по-ниски цени, отколкото е купувало, но на този етап компенсирането на дружеството ще се отложи.

„Искаме да изчакаме да мине и четвъртото тримесечие на тази година, когато се купува най-голямо количество природен газ и така към края на годината ще имаме по-пълна представа колко е недовзетият приход на "Булгаргаз" за цялата 2012 г.“, посочи Семерджиев.

На днешното открито заседание на регулатора представител на ръководството на „Булгаргаз“ съобщи, че ако не бъдат подписани новите договори с Русия в средата на ноември, има реална опасност от недостиг на природен газ през първото тримесечие на 2013 г. Това ще наложи използването на запасите от хранилището в Чирен в месеците до края на тази година.

В газохранилището ни в Чирен в момента има 380 млн. куб. метра газ. До края на годината ще бъдат използвани 210 млн. куб. метра от тях. Поради това се очаква недостиг на запас от газ в хранилището, но според Семерджиев това няма да представлява проблем, след като бъдат подписани новите договори за доставка.

Дълговете на „Булгаргаз" достигат около 300 милиона лева, изтеглен е бил и заем за закупуването на газ, каза още Петров.

По-късно през деня на извънреден брифинг изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов успокои, че недостиг на газ няма да има.

„Няма и не може да има опасения от недостиг на газ, каза Гогов. Ако не „Булгаргаз”, ще има други дружества, които ще доставят газ. Газът за България няма да спре, стига да няма политически проблеми или други причини, които са извън територията на България, или терористичен акт, който да разруши инфраструктурата”, каза Гогов.

Икономическият министър Делян Добрев също увери, че няма основание за притеснения за сигурността на газовите доставки. Той допълни, че в момента се водят преговори и след 31 декември ще бъде сключен нов договор за доставка на синьо гориво за 2013 г.

По-рано Александър Петров от компанията съобщи, че за покупката на природен газ „Булгаргаз” ще разчита на заем от кредитна институция, тъй като се намира в много тежко финансово състояние. Основният проблем били недовзетите приходи, които се оценяват от ръководството на около 300 милиона лева.

Изпълнителният директор потвърди, че газовият доставчик е в тежко финансово състояние, а взетият заем е от 60 милиона лева.

В момента вървят преговори с руската страна и до средата на ноември се очаква да бъде подписан договор за доставка на синьо гориво запериода от 1 януари 2013 година.

* Актуализирано към 19.00 часа с мнението на икономическия министър Делян Добрев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Оптимизъм завладя всички вкъщи. Стоплиха ни с тази новина...с цели 0.67% от нула градуса по Фаренхайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Единствения смислен коментар за цената на електроенергията я направи Владо Каролев : правителствата от 2008 г. задържат изкуствено цената на тока и той сега наваксва с ускорени темпове . някой сещали се колко беше инфлацията за 2008 г. ? Мисля около 13-14 % - с колко мислите е вдигнат тока същата тая година ? Сметнете инфлацията между 2008 и 2012 , след това колко се е вдигнал тока и ще разберете още колко има да се наваксва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
А имам и още нещо интересно : цената на ел. енергията от ко-гераторните централи на Топлофикациите . В момента тя е мисля около 300 лв./мг и реално се получава така че всички който ползват електроенергия субсидират топлофикациите и в частност получателите на парно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Да се потърси наказателна отговорност от миналия министър на енергетиката, който разреши такъв бум на централи за зелена енергия, надвишаваща многократно изискванията на ЕС.Да се потърси отговорност на правителството за продаване на ел. енергията от АЕЦ Козлодуй през посредници. Тия пари също се крадат.Да се пита правителството какво стана с посредниците за газа, там се мълчи.Да се търси отговорност от Р. Овч. за това че стартира нов многомилярден проект без да е намерил финансиране, а не е осигурил независимост на страната за петрол, газ и атомна енергия от Русия. А точно обратното.Да продължавам ли драви овце? Поводи за протести колкото искаш, но за 4 години видяхме само мижави опити с шествия против цените на бензина. Жалка рая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Монопола е завещан от комунистите, така е. Но има редица други неща които могат да се случат ведната:Уволнение на Семерджиев и министъра на енергетиката заради присъединените допълнителни мощности за зелена енергия. ЕС изискваше определен минимум за зелената енергия, ГЕРБ отдавна го минаха, а сега пък били изненадани че прекалено много били присъединени от юни насам, ами те къде бяха? И виновни няма вика Семерджиев днес и Добрев му подглася!Да се либерализират ограниченията за вноса на горива и да се разбие монопола на един виден комунист от Правец! Това май се забрави, а горивата скоро ще ги направят с гръцки цени. Никой не говори за това сега щото медиите са манипулирани, а гражданите къде са?Да се работи активно за решаването на проблемите на топлофикациите. Продължават да се източват много пари за партиите там. Никой не говори за това сега щото медиите са манипулирани, а гражданите къде са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Пише за 3-*** доставчици на газ от които Булгаргаз купува газ - предполагам единия е хранилището в Чирен а другите два са Овергаз и Винтерсхал (дъщерни дружества на Газпром). Докато нямаме междусистемни газови връзки с повечето съседи нямаме алтернатива срещу руската ценова политика. Ако се протестира ето срещу това трябва да се протестира първо а второто нещо е всеки потребяващ да си плаща или над определена сума да задълженията да се събират принудително. Едно време Мултигруп никога не си е плащал ТЕЦ-а. Наследилият го МГ Елит Холдинг също. Много други общински и държавни учреждения също. Лошо наследство от миналото с което трябва да скъсаме окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Т.е. има едни милиони българи дето ги стрижат като овце, ама не се намира никой да излезе на улицата и да си поиска правата. Не ви разбирам господа, едни 10 000 биха свършили доста работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ако се погледне по-подробния материал в някоя друга медия се вижда че състоянието на Булгаргаз е много тежко заради това че топлофикациите не си плащат целите количества газ, които консумират. Особено Топлофикация София.Нека софиянци си покрият задълженията към ТЕЦ София и да дадат своя принос в подобряването на ситуацията. Щото сега Булгаргаз щял да тегли заем от около 200 милиона лева за да плати за газа употребен в ТЕЦ София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Имаш право. Пък аз не взех пред вид реститути, рентиери и прочие. Които също `арчат по някой лев ама създават само ....метан ;) Да не спамя, коментара във връзка със статията беше, че НАДЕЖДАТА някакъв "народ" да се разбунтува срещу "доенето", "стригането" и е...ето - НЯМА. ТА цените ще си ги правят европейски, пък доходите и условията за тяхното осигуряване - африкански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
А 50/50 е много оптимистична статистика , Реално създаващите продукт са не повече от 30 % и тук е голямата трагедия и разминаването в целите . Пенсионерите преследват краткосрочни цели / да вдигнат пенсиите / а бизнеса средно срочни и дългосрочни , И това е нормално стига бизнеса да е 2/3 от пенсионерите - тогава социалните плащания уравновесяват системата . Но в момента бизнеса / създаващите продукт / са 1/3 и съответно са смазани . Най-добре тоя сблъсък си пролича в темата : асфалта не се яде :) , сблъсъка си беше поколенчески - едните искат да харчат сега , другите искат по добри условия . България се превърна в пенсионерска държава - преследва само текущи цели , на никой не му дреме за дългосрочните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още