IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев: Финансовата дисциплина е нашият потенциал

Вдигаме пенсиите и заплатите, уверява президентът в интервю за австрийския Der Standard

16:10 | 17.09.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плевнелиев: България извърши слаба приватизация и продаде за 3 млрд. евро активи на стойност 30 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плевнелиев: България извърши слаба приватизация и продаде за 3 млрд. евро активи на стойност 30 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Два държавни фалита, едно югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа - всичко това постави България на опашката на ЕС. Тя си има обаче и една силна страна. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за австрийския всекидневник Der Standard.

Поводът за интервюто е започващото днес двудневно официално посещение на българския държавен глава в Австрия. На въпроса къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Росен Плевнелиев отговаря така: "За разлика от всички останали - старите и новите страни-членки - България преживя през последните 20 години цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 година. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда", казва Плевнелиев.

12 пропилени години

Последиците от това са осезаеми и днес, продължава българският президент и посочва Чехия като успешен пример за добре извършена приватизация: "Чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори. В България между 1990 г. и 1996 г. фабриките и заводите бяха "подарени" на хора от бившата комунистическа партия, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки. Останали без международни партньори, тези предприятия не бяха в състояние да работят ефективно. Така бяха загубени цели 12 години. Едва през последните 10 години нещата потръгнаха малко - поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа", казва Плевнелиев.

Много експерти обаче не са убедени, че България има далновидна икономическа политика. Те се аргументират с това, че страната продължава да произвежда най-ниския БВП в целия ЕС и най-ниските обществени разходи като дял от БВП.

Точно в това обаче президентът Росен Плевнелиев вижда шанса на България: "Вярно е, че България има много нисък БВП - 44% от средния за страните в ЕС, но преди 10 години той съставляваше едва 28% от европейския. Същевременно имаме най-ниските данъци в ЕС и харчим само 36% от БВП за финансиране на държавните разходи. За сравнение: във Франция за това отиват 55 на сто от БВП. Затова за разлика от нас французите нямат никакво поле за действие, когато стане дума за повишаване на заплатите или данъците", казва Плевнелиев и продължава:

"Вдигаме пенсиите и заплатите"

"През последните 3 години замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите - с 20 процента", уверява българският президент. И казва, че не е съгласен с онези хора, които тълкуват това като предизборен ход: "Финансовата ни стабилност ни позволява да увеличим пенсиите и заплатите", твърди Плевнелиев, според когото именно финансовата дисциплина е потенциалът на България. "Само за 1 година страната се изкачи с 12 места нагоре в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособност", добавя българският президент.

Той отхвърля и критиките заради липсата на прозрачен механизъм при избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Според Плевнелиев изслушването на кандидатите в парламента представлява напълно нов подход, прилаган в малко други страни в Европа. Това осигурява 100-процентова прозрачност, твърди българският президент, според когото дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е било грешка.

Адекватни според Плевнелиев са обаче критиките на ЕК към българската съдебна система. "До края на 2013 г. ще си напишем домашното", уверява Плевнелиев в края на интервюто.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
dessi_georgieva
преди 11 години
За какъв потенциал говорите Господин Президент?Не виждате ли какво се случва? Политиката Ви е сбъркана. Един ден цялото управление на ГЕРБ, ще отговаряте пред ХАГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Искам да изброиш по посочените точки какво е нправил Плевнелиев, и най-вече какво и КАК го е постигнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
хаха ето ти какво направи? взе някой лев да пишеш по форумите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Не сме имали по-смотан президент от ***. Жалко, докато се набърка с гербаджиии, кариерата му вървеше, следях я... Интересно ,с каква *** история го държат ченгетата... И дали "първата дама", не е мажът в семейството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
KostadinovK
преди 11 години
Виждам едни хора които само си чешат езиците.Какво сте направили за страната си? Какво сте постигнали в живота си?Как сте го постигнали?Погледнете се в огледалото и след това коментирайте.В сравнение с предишната риба, сегашния президент е много по-активен и на доста по-високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Вдигаме пенсиите и заплатите, уверява президентът в интервю за австрийския Der Standard"Еми ...ще се случи неизбежното. Логично е да се случи и твърдя, че това би било от полза за всички ни. Това е един от начините да се задържат повече пари в обръщение тук в България. И бюджета също ще набъбне.:) Но, условието за борба с картелите и монополистите остава. Ако няма сериозни мерки в тая посока , ще бъде поредното пълнене на сито с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Избори - Бойкот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Тя Герб е поредното БКП разклонение - недоразумение. Заплатите в частния сектор падат, че се късат...те *** ще качват заплатите на държавните служители и то не предизборно, което е толкова очевидна опашата лъжа, че дрънчи като продънена кофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
*+10000*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
...ами какво да очакваме от едно комсомолско активистче, от един поплювко ???...нали и той е продукт на тая престъпна червена мафия дето "приватизира" всичко без пари. Някой все пак трябва да накара това помиярче да замлъкне за да не е ни излага по-вече пред света. Първанов поне мълча като риба 2 мандата и само преброи кенгурата накрая а тоя лае тъпотий без почивка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още