IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Краткосрочните договори с "Газпром" са по-изгодни на този етап

Най-голямата диверсификация на доставките е българският газ, настоява премиерът

16:01 | 06.09.12 г. 42
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Въпреки че краткосрочните договори с руската компания Газпром сега ще ни излязат по-скъпо, в бъдеще ще са по-изгодни, заяви днес при посещението си в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА.

По думите на Борисов най-голямата диверсификация е българският газ. "Ще видите и на други места, не само в "Хан Аспарух", ще излезе газ, посочи Борисов.

Според него ако се подпишат договори с Русия за 20-30 години, а след 2-3 години технологиите за шистовия газ напреднат и рискът се сведе до минимум, България ще загуби.

В момента Европейската комисия води наказателни процедури към много големи фирми в Европа във връзка с договорите за газ, припомни премиерът. На нас това ни помага, "защото има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписали Овчаров и компания", смята той.

"Много държави, участвали в проучванията на газовите находища в Русия, са си направили договори за по-евтини доставки, но сега никак не е еднаква и конкурентна цената", коментира Борисов.

По думите му най-добрият вариант, за да се избегнат всякакви монополи в случая, е ЕК на направи своя фирма за Европа, която да изкупува директно газа от Русия и след това да го преразпределя на всички страни в ЕС.

Позицията на Европа по темата с газа е много различна между отделните държави, изтъкна той. "Ние си имаме нашата прагматична позиция - "Набуко" и интерконекторните газови връзки, за да може да си караме газ и от Азербайджан, когато станат готови", допълни премиерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ще ти кажа и моята основна критика за предишното . За курупцията - няма да говоря , то това е ясно доста отдавна . Реформи не бяха извършени НИКЪДЕ с изключение на плоския данък и образованието . Но основния грях - ИКОНОМИКАТА ПРЕГРЯ И ТЕ НЕ НАПРАВИХА НИЩО . Извади си инфлацията за периода на предходното правителство и ще разбереш за какво говоря . Основните проблеми в момента са следствие на спукания огромен балон надут през мандата на предходното правителство - най вече в имотния сектор и свързаните немо сектори . По някой иследвания имотния балон е бил три-четири пъти надут - я ми кажи какво направи правителството да ограничи ръста на цените тогава ? По време на правителството на Станишев икономиката прегря - можеш сам да си го провериш . И те не направиха - НИЩО . Добре че МВФ ги задължиха да правят излишъци че и резерва с който толкова много се хвалят и това нямаше да има . Но иземването трябваше да бъде доста по голямо - най малкото не прябваше да харчат това кото бяха събрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ако има за какво да се критикува това правителство е не че не е направило "ЕФЕКТИВНИ РЕФОРМИ В ИКОНОМИКА" а че не реформира основни бюджетни сектори : най вече МВР и здравеопазването . В другите сектори наистина направиха нещо : особенно в инфраструктурата и културата , по нещо в армията и образованието .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Увеличаването на доходите в последната година от мандата е "традиция" на всяко българско правителство . За справка предишното направи точно това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
макар че това си заслужава отделна тема и е спорен . Ще ти напиша какво мисля по темата : понеже инвестициите в момента са по линията на европейското финансиране - фирмите са ограничени административно за да могат да ги контролират . Не съм много сигурен дали това не е изискване отвън - НО по принцип си прав . 8.Тука наистина е смешно да го коментираме : такава политика липсва в България от как се премахна жителството ! Макар че местенето на администрацията е доста голяма стъпка в помощ на малките общини . Чак се чудя как Дянков се захвана с това - в краткосрочен план това носи само негативи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Я дай пример за ЕФЕКТИВНИ РЕФОРМИ В ИКОНОМИКАТА ?4. Тук съм съгласен . Не че предишното направи кой знае какво по въпроса де ! Въпроса за приватизацията е малко спорен наистина - при положение че не си притиснат да продаваш а пазара в момента е слаб - нормално е да се изчака . На другата страна е тезата че държавата е лош стопанин и т.н. : дълга тема . Но определено можеше да се направи повече .5.Тук си наистина в сериозна грешка . Понеже имам пряко наблюдения и опит по въпроса мога да те обедя че сегашното ниво на курупция е най малко двойно по малка от предишното . за да не съм голословен ще ти дам примерче : катаджиите - това е първото правителство което на база камери я пресече - що не го направи Румен Петков - че това се знаеше че е решението от барем 10 г. насам .6.Ми не съм експерт - ама Б.Б. си го плюят по всички медии от сутрин до вечер . Примерече : в. Сега до сега не е написал НИТО една положителна статия за това правителство 7.Донякъде съм съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Въпросът беше : какво направиха за влошаването . Отговора е : НИЩО . Това правителство води същата фискална политика като предишното . Единственото изключени са европейските фондове !Така за да бъда честен ще те опровергая на бързо :1.Политиката на замразяване на доходите беше неизбежна - в противен случай дифицита щеше да е неуправляем . По принцип естествено е че можеше да се увеличават доходите но трябваше да се направят сериозни съкращения в администрацията и силовия сектор - ни чесно да ти кажа няма правителво на което да му стиска да направи това камо ли в България може ако искаш да ми дадеш пример . макар че ако трябва да бъдем честни :Аню Ангелов направи това и шапка му свалям - не съм очаквал такава дисциплина от един шапкар .2. Само за инфлацията неми говори че само за 2008 г. 12.3 % и сумарно е повече от натрупаната инфлация за целия мандат на това правителство : ама това не си го спомняш ?3. Това как си го представяш ? Много като от работническо дело е изрязано :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
И още нещо. Защо според теб чак сега се сетиха за увеличаване на доходите? Ако прогнозите се окажат верни, тази година БВП ще нарасне с около 1%. През 2011г. той нарасна с 1.7%, съответно са влезли малко повече пари в хазната. Тогава не беше ли по-добър вариант за увеличаване на доходите? Защо чак сега доходите и заплатите станаха толкова важни? Ако някои с известно "затягане на коланите" биха могли да покрият инфлацията, то един пенсионер например, не би могъл. В състояние на икономическа криза, първо е редно да се погледне към най-уязвимите слоеве на обществото, за тези 3 години управление на ГЕРБ, това не беше приоритет. Те си увеличиха заплатите, почиваха си на Карибите и Малдивите, пък какво ги интересува голямата част от българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
1. Политика на замразяване на доходите(а в много случаи и на намаляване).2. Висока инфлация( представената от правителството, не отговаря на реалната)3. Липса на ефективни реформи в икономиката4. Липса на приватизационни процеси5. Високо ниво на корупция6. Влошаване на свободата на медиите 7. Облагодетелстване на големи фирми, за сметка на малките и средни пр-ия.8. Липса на политика за развитие на по-малките общини.Всичко това води до влошаване на бизнес климата, това пък от своя страна намалява приходите от ПЧИ в хазната, унищожава малки и средни пр.ия( гръбнакът на една отворена пазарна икономика). И всичко това за период от 3 години. Да, при предишните правителства също имаше корупция, но нивото на ПЧИ беше много по-високо, натрупа се и резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Имам конкретен въпрос към теб : с какво управлението на ГЕРБ е влошило положението на българите ? Кои точно действия влошиха икономическото състояние на гражданите или фирмите ? Но моля за конкретни факти , лозунги четохме достатъчно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Ако е вярна информацията в профила ти- еми Русе не е малък град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още