IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street Journal: България отлага присъединяването си към еврозоната

Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи, коментира министърът на финансите Симеон Дянков

20:47 | 03.09.12 г. 22
<p>
	Българският министър на финансите Симеон Дянков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Българският министър на финансите Симеон Дянков. Снимка: Ройтерс

България - една от малкото финансово стабилни страни в Европейския съюз - замрази за неопределено време плановете си да въведе единната европейска валута, пише Wall Street Journal.

В интервюта в София премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков са заявили, че решението за отлагане на плановете за влизане в еврозоната - отдавнашна стратегическа цел на страната - е дошло в отговор на влошаващите се икономически условия и нарастващата несигурност около перспективите за съюза, наред с промяната в общественото мнение в България.

"Инерцията в мисленето ни се промени, както и сред обществеността (...) Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи", казва Дянков. "Обществеността с право иска да знае кой ще трябва да спасяваме, когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и не е сигурно какви са правилата и какви вероятно ще бъдат след една или две години", допълва финансовият министър.

България е поредната страна, водеща предпазлива фискална политика, чийто ентусиазъм за еврото се охлади, отбелязва WSJ, припомняйки за Литва и Латвия.

България получи похвали за успешното намаляване на бюджетния си дефицит до 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 година.

След три години на строги фискални мерки София вече покрива всички критерии за влизане във валутно-курсовия механизъм (ERM), последния етап преди приемане на еврото, се посочва също в публикацията.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че опасенията са подсилени от нарастващите спорове между политиците, някои от които подкрепят призива на Германия за фискалната дисциплина, а други искат по-експанзионистична политика.

"Сигурен съм, че сега ще наблюдаваме задълбочаващо се разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат. Европа прилича на разглезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, за да оправи развалените си зъби, въпреки че манипулацията е необходима", посочва Борисов. "Този момент е решаващ за еврозоната и за ЕС", допълва премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 12
Монти
преди 11 години
Както всичко сътворено от това правителство , има обрат на 180 градуса от поетите задачи и приоритети през 2009 г. Еврозоната ,Шенген...Та последно коя е нашата цел БРИК......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
"Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи, коментира министърът на финансите Симеон Дянков" Добре и на място казано. Не покажем ли "зъби" ще се държат с нас като с "***"! След като сме постигнали нещо / дори и не толкова голямо/ трябва да КРЕЩИМ И ДА СЕ ХВАЛИМ дорде ни чуе целия свят!Хубава реклама в добър вестник. Браво на Дянков и Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още