IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков критикува бавната реакция на ЕС срещу кризата

Скоро няма да влезем в еврозоната, тъй като тя вече не е сигурно място за нас, заявява вицепремиерът пред австрийския Курир

14:33 | 14.07.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков критикува бавната реакция на ЕС срещу кризата

"Националното мислене властва в ЕС". С това заглавие австрийският в. "Курир" помества пространно интервю със снимка на вицепремиера ни и министър на финансите Симеон Дянков на тема финансовата криза в ЕС.

В раздел "Политика" на изданието българският министър критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата. В първата част на разговора с журналистката Маргарета Кьопениг, министърът се спира на позицията на България по бъдещето членство на страната в еврозоната, пише БТА.

"Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години."

Българският министър изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.

По-нататък министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата. Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и енергийния сектор.

Министърът засяга и темата за проблемите на Балканите, като изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния. 

Дянков иска радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на Федералния резерв в САЩ. Според заместник министър-председателя, липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.

Критиката на Дянков засяга и бавните действия на европейските политици, взетите неправилни решения, довели до удължаване на кризата. "През 2009 година предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно."

"Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", заявява той и разкритикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.

Министър Дянков се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия и Бразилия.

По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Геерт Вилдерс в Холандия, като изразява надежда, че през есента тази партия няма да влезе в състава на правителството.

В отговор на въпрос за корупцията в България, Дянков описва новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошият имидж на страната.

На страницата, в която е публикувано интервюто с Дянков, в. "Курир" отпечатва и статия на Нора Халвакс под заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов", в която се пише, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това на които някой му викат "промяна на властта" беше абсолютно доброволно излизане на комунизма от стаятас думите "аз ви оправих колкото можах и се уморих, сега оставям на демокрацията да продължи да ви оправя". Айде моля те не ми говори сега за соц. демокрация с равни права..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Като си толкова чел, това което описваш НИКОЙ НЕ ГО СВАЛИЛ НАСИЛСТВЕНО. Системата се сгромоляса сама, точно като един балон се пукна. Българина никога не е правил възстание срещу комунизма. Защото на българина му беше добре някой да му спуска всичко отгоре. Така и сега междувпрочем, само че сега ни го спускат от запад не от изток. Така, че дерзай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
не ми цитирай разни азбучни истини. В демокрацията има равни права. ИМАШ право да работиш и да не работиш. Тука е разковничето. Имаш право вечно да си мрънкащ работник на някои и цял живот да мразиш шефа си, имаш право да направиш нещо сам и да го развиеш и да си наемеш работници, които да мразят тебе. Това да ти правата, тей като гледам ти си от първия вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
kane
преди 12 години
Ако наистина искаш да знаешкогато пътувах със дядо си през тракийската равнина през годините когато ТКЗС-то обработваш тези земи/80те години/Тази цялата част от Родопите до Ст.Планина и по течението на Марица чак до Свиленград и нагоре към Загорите,Ямбол и Сливен се обработваше на 100%Всичко се зеленееше лятото, всичко се поливаше със пръскачки и добивите бяха страхотниБългария е била градината на Източна Европа и е хранела не само нас, но и много милиони ощеХората имаха работа. Развиха се от ралото, мотиката и сърпа до трактора, култиватора и комбайнаДядоми беше щастлив да вижда това, защото знаеше какве бе преди ТКЗС-тоДядовците ни умират самотни сега и в мизерия по родните си места/Тъжат че внуците им слугуват на боржуаза/капиталист в чужбина и техните децат няма да се наричат българи а земите пустеят на 90%Пусто е и в душите на тези който знаят годините на ТКЗС-то и преди тяхНо аз вярвам че повечето хора ще се пробудятЧудя се какъв метал заслужи Горби,златен или оловен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
aide_de
преди 12 години
Понеже дянков внедри по най-бързия начин ефективни мерки срещу кризата, има право да се изказва по ЕСкризата.Точно както менторът му ББ се изказва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 12 години
1. Само ед. Форма на обществено-политическа организация, която се основава на равни права на гражданите в управлението; народовластие2. Демократичен принцип на устройство на колектив или обществоhttp://***.t-rechnik.infoако не си образован достатъчно, продължавай да се учиш, за да прогледнеш като ползваш тъкловен речник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 12 години
"БОГАТИТЕ НЕСЪЗДАВАТ РАБ МЕСТА! ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЪЗДАВАТ РАБ.МЕСТА!"Да правим ТКЗ-та и редица кооперации на работниците и да ги ритаме тези богати капиталисти, дето нищо не правят а? Събирам членове, какво ще кажеш да си първия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
" Няма демокрация когато няма равенство" дори в учебниците по демокрация се твърди обратното на това което каза... демокрация и равенство не се търпят много много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
kane
преди 12 години
"България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната"Незавиждам на българите. Става ми мъчно за нас когато чета такива изказвания на министри/бг политициПлоския данък само разбива страната ни. Унищожава обществото ни. Превръща ни в роби на богаташа. Превръща богатите в много по-богати и бедните в много по-бедниПД създава класово общество с няколко % изключително богати и останалите изключително бедниПД създава монарси и роби да ги обслужватПД е несъвместим с идеята за демокрацияНяма демокрация когато няма равенствоСъздадените богати от ПД несъздават раб.места!Средоточеното богатство създава само мързел и корупцияВсеки богат в РБ/а и по света/ държи парите си в швейцарски сметки,офшорки, и инвестира в сигурни активи, НО НЕМИСЛИ ПО ЦЯЛ ДЕН КАК ДА СЪЗДАДЕ РАБ.МЯСТО защото безработицата е висока, а той лежи на огромен кеш!БОГАТИТЕ НЕСЪЗДАВАТ РАБ МЕСТА! ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЪЗДАВАТ РАБ.МЕСТА!Защо тогава са ни богати в РБ? А ПЛ.Д-К?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
За САЩ си прав, но за ЕС не си. Докато е съставен от различни нации и всеки дърпа чергата, като сега - пътя е само надолу.. и вече всички го виждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още