IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев пред CNN: България е икономически стабилна

Растежът не може да се базира на растящи планини от задължения за сметка на следващите поколения, заяви държавният глава

13:20 | 27.05.12 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Ройтерс

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Ралица Василева от CNN, излъчено в събота. Той призна, че безработицата в страната е висока - 11,5 процента, но, според него, перспективите са положителни. 

„Младите българи са в много различна, по-интересна и по-положителна ситуация, отколкото младите гърци, защото младите българи нямат планина от дълг. Така че те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират“, каза Плевнелиев. 

„Растежът не може да се базира на растящи планини от задължения за сметка на следващите поколения. Ръстът трябва да се базира на структурни реформи“, заяви още Плевнелиев. 

Според държавния ни глава правилният баланс за излизане от кризата е да се изразходва толкова, с колкото всяка държава разполага, а не колкото ѝ се иска. „Вероятно в момента за много страни правилната дума, за да бъдем честни, не е растеж, а напредък“, заяви още той.

„За да постигнат напредък, някои страни трябва да постигнат стабилност и след това да растат по устойчив начин. Това не е случаят с моята страна. Ние правим структурни реформи, работим усилено. Като министър аз бях и кризисен мениджър. Но ние успяхме да постигнем много стабилна микроикономическа ситуация в България и сега можем да говорим за устойчив растеж“, подчерта Плевнелиев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Верно ли ве?! България направо е цъфнала и вързала !! Никакви дългове, ама заплатите - 400 лева !! Направо сме за завиждане !!Е благодарим ти , партийо любима, че увеличи бензина....Наверно сега очакваме потупване по гърба и усмивка пред строя от дебелог..ата фригидна *** от Източна Германия...докато редовият българин си брои стотинките в устойчиво растящата мизерия..Хубаво е понякога да си затваряш устата - ако мълчиш, околоните може и да не разберат, че си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
agori
преди 12 години
ами ивкоо стои си в бг да се гаврят с теб за мизерните 150 евро на месец.даже и по малко можеби взимаш незнам,та и на мене неми дреме за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Американците имат един много добър израз: So what? Това, че сме стабилни нищо не означава, защото България няма какво да им предложи освен евтина работна ръка, която вече дори не е евтина. Какво ще им продадем на тези американци? Да не забравяме, че на редица хеджфондове парите, които са им разпределени за инвестиране са повече от колкото е БВП-то на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Ivkoo
преди 12 години
Е стой си в Кипър... Кво ме интересува мене лично... Теб, като не те интересува какво става в България защо споделяш мнението си с нас??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
agori
преди 12 години
Иб...и, вица.Гърците били по зле от нас ама друг път.господин Президент та теса на светлинни гони пред нас,колко пари даде правителството на народа за Великден (МИДЕН) е нула на гръцки,а гърците щот са в криза си взеха наи малко по 350 евро на калпак барабар със безработните които вземат помощи.но само това ли?докога ще се еб....е с народа,еи затова работя в Кипър от 10 год.и немисля да се пребирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още