IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: Растежът не може да бъде купен с дългове, а трябва да се изработи

Президентът изрази увереност, че в най-скоро време България ще бъде част от Шенгенското пространство

14:33 | 09.05.12 г. 11
<p>
	<em>Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева участваха в публична дискусия&nbsp; по повод Деня на Европа&nbsp;&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева участваха в публична дискусия  по повод Деня на Европа   Снимка: БТА

Икономическата криза може да бъде преодоляна единствено с решителност и кураж, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия по случай деня на Европа, проведена днес в Софийския университет.

В лекцията си пред студенти на тема "Пет години България в Европейския съюз“ държавният глава акцентира върху политиката, насочена за постигане на икономически растеж на страната.

Според Плевнелиев растежът на икономиката не може да бъде купен с дългове, а трябва да бъде изработен. Той изтъкна, че ограничаването на държавните разходи трябва да бъде съпроводено с конкретни мерки за намаляване и на безработицата, повишаване на производителността на труда и на конкурентоспособността на бизнеса.

„Няма лесни решения в криза, но всяка реформа за подобряване на бизнес средата, всяка мярка в подкрепа на малките и средните предприятия, всяко действие за намаляване на младежката безработица ще доведат до успех“, посочи още президентът.

В речта си Плевнелиев обърна внимание на големия дълг, акумулиран в редица европейските държави. В тази връзка той посочи, че България е единствената държава, която е успяла за 10 години да намали дълга си от сто на 16 процента. 

Държавният глава изрази увереност, че Европа и този път ще излезе от кризата не само по-силна, но и с нови идеи, които ще направят съюза много по-устойчив за в бъдеще. „Решението е не Европа на две, три или повече скорости, а Европа на солидарността и отговорността,“ обобщи Росен Плевнелиев.

Президентът изрази увереност, че в най-скоро време България ще бъде част от Шенгенското пространство, като се позова на увереността, че страната е способна да защитава външната граница на ЕС по европейските стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Може може и още как !:)) Бих му припомнил много случаи на растеж които е купен, но сметките/дълговете/ се плащаха от други! И тези другите, пак са си на едно място, което е все пак добре, щото можеше и да е по зле:))! Растеж ще има само ако има справедливо и бързо правораздаване! Работата няма да доведе до "изработване на растеж" без адекватно правосъдие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Реалната сексуална ориентация на управляващите не ме интересува, честно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Хехе очаквах тои коментар. Виждам, че ти си много положително настроен. Айде ти изброй от какво си доволен? Както от последните години на управление на ГЕРБ така и за 5-те години откакто сме в ЕС. Без значение за кой гласувам, после идва някой който ни "оправя". Правителствата от Царя досега са особено ярки примери. И как мога да напиша нещо положително за президента когато той бърка Чехия с Чехословакия? Какво би написал за всеки един от политиците на фронта сега? Костов? Станишев? Първанов? Борисов? Цветанов? Кунева? Доган? Сидеров? Каквото и да си говорим точно тези имена са ти на бюлетината за следващите парламентарни избори. ИЗБИРАЙ МЪДРО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Аз единственото, което виждам е, че в момента ние самите си правим гавта с нас! Я се виж бе, критикуващия, нещо положително някъде да си написал? Не! Вечно плючем,а? Вечно недоволни! И винаги политиците са виновни, как този бил марионетка, а онзи бивш агент, а третия не знам си какъв! Хубаво, че толкова сте на Ти с всичко, та вече и критикувате на килограм всеки и всичко. А точно ти не знам за кого гласуваш, но ако зависеше от теб най-вероятно щеха да ни управляват цяла партия от гейове, които не щеш ли ще работят само за благото на народа ни! Смешна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Износът на първични суровини и селскостопанска продукция е търговска стратегия характерна за страни от 3-тия свят... Все си мисля, че у нас този стадии сме го минали преди години, колко и да изглеждаме зле сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Какво свястно може да се напише за президент, който е явно кукла на конци на управляващото мнозинство? Македонците си правят гавра с нас - ние им се усмихваме и им казваме братя. Гърците си правят гавра с нас - ние сме щели да помогнем на братята гърци. Словакия, Чехословакия, Чехия... Освен, че се учим да сме правителство, се учим и да сме президент... Изобщо последните 3 години са като студентски стаж на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
global_dj
преди 12 години
Ей ***, няма ли да напишеш едно свястно мнение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
amanotumnici
преди 12 години
За Президент ли говорим? ... Него дори собствената му жена не го признава. Трябва да си сляп, глух и без мозък за да осъзнаеш, че това е поставеното лице на ББ на този пост. Е, ... няма лошо, но той никаква работа не върши, а само си измисля ПРИОРИТЕТИ, с които да прави добро впечатление. Пак няма лошо, вече изчеса достатъчно ПРИОРИТЕТИ, сега чакаме да каже как ще станат и кога ... надявам се в този живот. Всичко е толкова голям цирк ... но това му трябва на простия народ - цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dido_bg_@abv.bg
преди 12 години
Господин президент мисля че няма много смисъл от излишен оптимизъм. Бъдете реалист и като Президент и лице на тази държава се заемете с работата си да преоткривате и разговаряте за изгубените ни пазари за селскостопанска продукция па било то и в Русия. Аз съм 28 годишен човек разговарял съм със хора работили в БДЖ на времето човека ми казва на времето преди 22 години всеки ден от жп гарата от едно село до град Русе съм изпращал продукция по 30 вагона с различни селскостопански продукти (домати, грозде, краставици, праскови, шипки и др. подобни) а сега за цяла година дори не виждам товарен вагон да спира на гарата и ми е тъжно каза за вас младите. Г-н Плевналиев стига с тия добри пожелания намерете пазари за българската продукция и ще видите как ще се оправи безработицата, навремето си спомням като бях малък хората се биеха за парче земя за да могат да засеят нещо и да има къде да го издадат и продадат а сега не работят защото произведената продукция се дава на свинете ако са останали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
vsh123
преди 12 години
Изработват си го :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още