IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетен е 3 млрд. лв. ръст в оборотите след свързването на касовите апарати

Декларираните мартенски обороти възлизат на 15,2 млрд. лв., съобщиха от НАП

13:40 | 27.04.12 г. 13
Отчетен е 3 млрд. лв. ръст в оборотите след свързването на касовите апарати

Рекордно увеличение на търговските обороти в страната се отчита след свързването на касовите апарати с Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

След обработката на данъчните декларации е отчетен ръст на данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки от близо 3 млрд. лв. през март в сравнение с предходния месец.

Според данните, посочени в ДДС-декларациите на търговците за март, декларирани от тях до 17 април, общата данъчна основа на доставките е 15,2 млрд. лв. Февруарските данни са за обороти от 12,3 млрд. лв.

С така отчетените обороти данъчните отчитат, че се възстановяват търговските обороти от предкризисния период, когато през март 2008 г. общата данъчна основа също е била 15,2 млрд. лв.

Според експертите тези резултати се дължат най-вече на свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролно-ревизионни дейности.

В края на март изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка на фискалните си устройства с агенцията.

Последвалите проверки в цялата страна показаха, че почти няма нарушители на новите разпоредби, а свързването на касовите апарати с НАП има сериозен дисциплиниращ ефект при отчитането на обороти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
bzm
преди 12 години
Виж какво ще ти напиша,прочети го и се опитай да го разбереш;10 най-големи вериги,сред който са Кауфланд,Метро,Билла,Лидл,Фантастико...имат годишен,разбираш ли думата "ГОДИШЕН"? ,под 2 млрд лева сумарно,зърнопроизводителите нямат касови апарати,зеленчукопроизводителите и фермерите-тоже,банките са прибрали на влог за март 300 млн,кредити сме погасявали,...разбираш ли огромната цифра от над 2000-2500 лева похарчена от всеки българин за 1 месец.Статистиката отчита спад в потреблението с близо 4,9% за 1то тримесечие и изведнъж-15 кк обевяват само за март данъчните!Ами само ДДС по тази сума е 2,5 млд лева,Дянков няма защо да харчи СРЕБЪРНИЯ фонд,,....вникни в цифрите човече,а аз как съм отварял обекти ли...не плачи на чужд гроб,пак ще отварям,но се чудя вече дали да е тук?-----------------------------------------------------------------------------http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bsk-ochakvame-znachitelen-spad-na-bvp-prez-pyrvoto-trimesechie,133128
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Nostradamus
преди 12 години
Ами регистрирали са зърното, и брашното и хляб и ... Целите вериги. Нормално е оборотите да са многократно по високи от крайното потребление. А на човек дето не са му ясни тези неща ... Направо е чудно как си ги отворил изобщо тези обекти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
bzm
преди 12 години
А бе другарчета,имате ли калкулатори у дома си?Тези цифри са си чиста фантасмагория,замисляте ли е над тях?15 млр....това значи,че всеки от нас е похарчил през месеца 2000 лева,колко хора получават такава заплата или ще да сме ги събирали за да ги изхарчим през март в чест на новите касови апарати?Какви са тез стъкмистики.....Ами не сме ли си внесли данъците през март,а да не би да не сме си погасявали кредитите или да не сме пътували и ползвали пощите-в тез 2 сектора няма нови касови апарати и контролът ще да е занижен значи...Ума не ми го побира-колко много хора са се изказали положително за един грабеж и съсипване на един бизнес и да ви кажа,че аз затворих 3 обекта заради апаратите и съкратих 7 човека дето са виснали на врата на държавата.Но пък си имам 7 касови апарати у дома-стари :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
все повече почтени и достойни хора, и все по малко тарикати и мрънкалници - това е необходимо на България! и най-вече : комбинацията БСП + ДПС -далече от правителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Евала!! супер новина! дай Боже още повече за април
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
ra4ko
преди 12 години
Приятна новина, но единствено статистически модели биха могли да докажат някаква връзка между двете. Малко да поразмътя водата: увеличението е около 24%, март има 7% повече дни, остават 17% с много условия... Февруари беше нещо като най-студения месец от много години насам, сигурно обяснява голяма част от тези 17%. Накратко, щеше ми се още по-голяма част от сивия сектор да излезе на открито :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Не искам да споря защото е безсмислено - но репликата за вратата в полето е родена в комунистическа глава.Брутен вътрешен продукт и обществени постижения не се постигат с нарушаването и неспазването на законите в едно общество.Също така обществото постигнало най-много в историята на човечеството не е построено върху измама или престъпни намерения. Както виждаме последните години измамата и престъпността са заразителни и могат да сринат всеки строй и не са типични само и единствено за капитализма. За моите 39 години аз твърдя че престъплението е най-ефективната и най-безнаказаната дейност само в Русия и в нейните бивши колонии в Източна Европа, както и в останалите страни от т.нар. "трети свят" независимо от принадлежността им към социализъм или капитализъм.Престъпното мислене е свързано с липса на определени нравствени качества. и точно тази липса превръща човека в престъпник. По същия начин и със същия механизъм човека се превръща и в животно при определени условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
mick
преди 12 години
За сметка на това при капитализма - престъплението е най-ефективната дейност. А моралът най-голямото ограничение ;) Просто защото законите са врата в полето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Тази тема е с продължение и ще си приказваме за нея отново в края на годината.Уверен съм че е така защото го виждам с очите си. Повечето дребен и среден бизнес затвори кепенци но тези, които останаха са по-дисциплинирани от всякога. Дано най-сетне се превърнем в нормален народ с нормална държава.А социализма винаги е превръщал хората в престъпници. Доказано е при всички експериментирали с него общества още от далечния XII век та до днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 15
Jay Gould
преди 12 години
Скоро не бях чел толкова смешен виц. Защото са скочили оборотите (като в 2008) ли Дянков се чуди какви ДЦК да продаде, че да събере някой лев? И...... нормално е с пролетта оборотите да се повишат, но пилците се броят на есен. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още