IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Дянков да е по-далече от Сребърния фонд

Еврокомисарят предлага професионално управление на парите във фонд

20:55 | 10.03.12 г. 16
Автор - снимка
Създател
Кристалина Георгиева: Дянков да е по-далече от Сребърния фонд

„Нормално е да има управление на фонда, което да дава отчет как са вложени парите. Не може само от министъра на финансите да се взима решение за Сребръния фонд и Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях“.

По този начин българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира управлението на фонда в предаването „Седмицата“ на Дарик.

По думите й не трябва да се взима политическо решение за нещо, което ще има ефект след цели 10-15 г.

Еврокомисарят предупреди още, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите и добави, че не би предложила да се ползва безспорно доказаният опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгне нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там", добави Георгиева.

Според Георгиева е много рисково да се вземат всички пари и да се вложат в български държавни облигации колкото и да е добър рейтингът на страната. „Ние сме икономика, която зависи от Европа и ако там ситуацията се влоши, това ще се отрази и на нас“, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева бе категорична също така, че "бонус за държавна служба не трябва да има".  Тя посочи, че хората, които работят на държавна служба, трябва да получават добри заплати и да разчитат на стимули под формата на обучения или по-високи гаранции  за работните си места в сравнение с другите хора.

„Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор“, добави Георгиева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 10
avramcho
преди 12 години
Цитат : Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор, добави Георгиева. " - ето един трезвен глас. --------------------------------ДА те пази господ от трезви гласове - от пияните и сам можеш да се опазиш ;)-----ако проблемите се решаваха с приказки - щяха да са забранени Блажени са вЕрващите , че ще ги оправят за 800 дни - "оправят" ги - но по другия начин;)--------Права е в едно: фондът трябва да се управлява от хора - управляващи Пари а не пролетариат........друг е въпроса-кого има предвид да награди с управлението на фонда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
Fiscalist
преди 12 години
Блестящо прозрение симов, аплодисменти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 37
Fiscalist
преди 12 години
Тая лелка от къде се взе, на какво отгоре се ползва с огромна популярност сред тъпия народ, и с какво право дава акъл? ? ?? Някаква неидентифицирана метеоритка... от къде идва ... и накъде отива... Кой ти казва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
msimov
преди 12 години
Кри СТАЛИН А. Кръстена на Сталин.Ко очаквате от тая държава като ни управляват стари БКП членове ночело с дрударя Борисов. Лично признал си по телевизията, че е бил БКП член.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 10
aristotel
преди 12 години
"Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор, добави Георгиева. " - ето един трезвен глас. Никой до момента не работи за благото на българския народ а само в своя изгода. Казват, че кумунистите са грабили 45 г. но като съм питала по-старите някои казват да но се построиха и доста неща а сега НИЩО само къщи в БАНСКО и по ЧЕРНОМОРИЕТО а да и БЕЛИЯ ДОМ на магистратското отроче. И ето 20 г. и нищо само авто завода в Ловеч. Много хора ОЛЮХА ганчев, но ако не бе той все още щяхте да сънувате българска сглобка в България. Трябва производство а не УСЛУГИ. Рузултата от цялото управление от 1990 г. е едно ЗАГУБЕНО ПОКОЛЕНИЕ 20 г. и само РОДИЛНИ МЪКИ и накрая МИШКА се родила. Дори и китайските селяни ни задминаха по доходи. И сега един министър ще решава пенсионните пари на всички българи той да не се мисли за ГУРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още