IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпадането на държавната помощ за тютюнопроизводителите се узаконява

Опозицията оспорва текстове от закона за тютюна, свързани с изкупуването на суровината

13:11 | 02.03.12 г.
Отпадането на държавната помощ за тютюнопроизводителите се узаконява

Държавното регулиране в производството, изкупуването и търговията с тютюн отпада, закрива се и фонд „Тютюн“, чрез който до момента държавата подпомагаше сектора. Това гласят промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, приети на първо четене от парламента, предаде БТА.

Измененията се очакваха отдавна и са свързани с европейските изисквания за премахване на субсидиите за производството на тютюн. Затова и с предложените промени се премахват всички досегашни разпоредби, свързани със сроковете за изкупуване, договорирането и изплащането на суровия тютюн, разпределението на квотите за производство и свързаните с тях регулация за определяне на изкупните цени и премирането на тютюнопроизводителите.

Подобно на останалите земеделски производители и тютюнопроизводителите ще получават субсидии за декар обработваема продукция.

С промените се въвеждат още по-строги правила при рекламирането на тютюневите изделия. Предвидено е да отпадне промоцирането на цигари в търговските обекти, като подобна реклама ще се допуска само в специализираните магазини за тютюн и тютюневи изделия.

В дискусията по закона от Коалиция за България и ДПС обвиниха управляващите, че унищожават отрасъла на тютюнопроизводството и изразиха притеснение, че отпада задължението за контрол и върху семената.

Алиосман Имамов от ДПС отбеляза, че със законопроекта няма да се въведат пазарни отношение в бранша, а тютюнопроизводството ще мине в сивия сектор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още