IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ и КТБ са подали оферти за обслужване на фонда за жилищно обновяване

Фондът ще разполага с близо 13 млн. лв. евросредства за отпускане на заеми и гаранции по заеми

15:23 | 02.02.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
ПИБ и КТБ са подали оферти за обслужване на фонда за жилищно обновяване

Оферти за участие в процедурата за избор на изпълнител по обществената поръчка за ръководител на „Фонд за жилищно обновяване“ са подали Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Ценовите оферти на участниците в конкурса ще бъдат отворени утре, посочват от ведомството.

Фондът за жилищно обновяване, като дългосрочен инструмент за финансов инженеринг, ще предоставя заеми и гаранции по заеми на Сдружения на собственици или на собственици на самостоятелни обекти за внедряване на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради.

За тази цел са предвидени 12,53 млн. лв. от мярка „Жилищна политика“ на оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“. 

Намеренията за създаване на фонда за финансов инженеринг в областта на енергийната ефективност на сгради бяха обявени преди три месеца от министър Лиляна Павлова. Тогава беше обяснено, че е възможно около 20% от средствата от фонда да бъдат отделени за предоставяне на гаранции за отпускане на кредити за саниране. 

Нисколихвени кредити от фонда ще се отпускат само за проекти за саниране, одобрени по ОП „Регионално саниране“. Но сдруженията с одобрени проекти, нуждаещи се от кредити за реализирането им, не са длъжни да ги търсят точно от фонда за инженерингово финасиране.

Обществената поръчка за избор на една или няколко банки, които да управляват средствата за инженерингово финансиране на проекти за саниране на жилищни сгради стартира през ноември 2011 г. 

Критерият с най-голяма тежест при избора на финансова институция е лихвата, която ще бъде предоставена на собствениците при отпускане на кредит за дофинансиране санирането на сградите. Другият основен критерий е гратисният период за плащане на заема, като е желателно той да обхваща времето за реализиране на проекта.

Между другите основни критерии за избор на банка е големината на обезпеченията, които ще иска финансовата институция при отпускане на заема.

От значение е и размерът на собствения ресурс, който банката ще включи към евросредствата за кредитиране санирането на жилищните сгради.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
velislavat
преди 12 години
Който и да спечели все ще е добре,важното е да се захващат за работа,защото колко нужда има в енергийната ефективност,бедна ви е фантазията.Но условията по кредитите трябва да са примамливи,за да се възползват максимално много хора от тях и да се направи нова линия ако трябва.КТб са навътре с енергетиката и енергийната ефективност,така че не би трябвали да имат проблем с изготвянето на условията и изпълнението на програмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
new_york
преди 12 години
Радвам се,че този път българска банка ще управлява фонда и си мисля,че ще се справят добре.Цветан Василев направи много в последните години и придвижи Корпоративна търговска банка много напред и сега си мисля,че тя е на отлично ниво и без проблеми ще се справи с менажирането на фонда,същото може да се каже и за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
honduras
преди 12 години
Работил съм известно време с КТБ и мога да кажа,че са доста коректни и професионалисти,така че не бих се учудил ако те спечелят да управляват фонда и сигурно ще се справят доста добре.А този фонд трябваше да заработи отдавна,защото се нуждаем отчаяно от подобрение и то драстично на енергийната си ефективност,инче сме обречени на вечна бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
radiohead
преди 12 години
Хубаво е,че български финансови институции ще обслужват фонда и без това имаме голяма нужда от инвестиции в енергийна ефективност.Сигурен съм,че Корпоративна банка би се справила чудесно,защото има опит в енергийния бранш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още