IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всеки трети работодател планира нови съкращения догодина

Половината от мениджърите възнамеряват да запазят нивото на заплатите, а всеки пети обмисля намаление на възнагражденията през 2012 година, сочи анкета сред бизнеса

14:34 | 19.12.11 г. 20
Всеки трети работодател планира нови съкращения догодина

Застой при заплатите

По отношение на трудовите възнаграждения работодателите предвиждат да бъдат пестеливи. Едва 9% от анкетираните проявяват готовност за увеличение на заплатите в техните компании, половината от мениджърите (51%) възнамеряват да запазят нивото на заплащане, всеки пети (22%) обмисля намаление на заплатите, а 18% още не са решили.

За 53% от фирмите изминаващата година е била по-неуспешна от предходната, 70% смятат, че условията за бизнес в страната са се влошили, а 71% очакват задълбочаване на кризата през 2012 г., обобщава проучването. Освен това 73% от анкетираните оценяват антикризисните действия на управляващите като „по-скоро неуспешни“.

Според допитването на БСК икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите – 70% от запитаните посочват, че продажбите им са намалели, други 17% декларират запазване на нивата от предходната година и едва в 13% от случаите има нарастване на продажбите.

Подобни са резултатите и по отношение обемите на производство – в 66% от случаите те намаляват, 26% от запитаните са запазили производствените обеми, а едва 8% от фирмите са увеличили производството си.

По отношение на инвестициите в нови мощности, продукти и човешки ресурси през 2011 г. спрямо 2010 г. 57 на сто от анкетираните отчитат спад, 32 на сто са запазили нивото от предходната година, а едва 11 на сто декларират ръст на вложенията.

През 2011 г. се запазва и тенденцията бизнесът да не разчита твърде много на европейско финансиране. Според БСК тревожен факт е, че почти 70% от запитаните не включват в плановете си работа по европроекти, като сред основните причините са: липса на ресурс за авансово финансиране на проектите (16%), тежките процедури по кандидатстване (12%), съмнения относно обективността на оценяване на проектите (10%).

И тази година оценката на бизнеса за нивото на престъпност, корупция и сива икономика в страната остава по-скоро негативна. Всеки втори участник в анкетата смята, че тези три явления са увеличили своя обхват, всеки втори-трети анкетиран пък смята, че не е настъпила промяна спрямо предходната година, а едва 10-12 на сто смятат, че има намаление спрямо 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 22 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
Анти-KRизисни мерки ??? вие луди ли стемерките са про.-кризисни така се диктува на онази пионка наречена финансов министър от Световната банда дайте му още 1 година и съвсем ще затрие икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Намери се някой да им го каже ама мен ме *** с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
Имам спомен, че той говореше как 2010 година безработицата ще е минала 20% и че едва ли не сме фалирали тогава и изследването му е толкова вярно предполагам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
то понеже са някакви големи бизнесмени ..... смях!!!дават на народа жълти стотинки за заплата а бизнесът им на повечето е с кримално минало като освен миналото им не могат да завържат едно свестно производство с нови технологии . но така е Бай Ганъо е евтин на триците и скъп на брашното . После нямало специяалисти - ЕМИ ДА ЗА 800 лв НЯМА ДА ИМА СПЕЦИАЛИСТИ ;***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 0
vsh123
преди 12 години
Тоя Божидар Данев просто трябва да спре. От години само говори колко е зле положението, как няма специалисти и как ще се съкращават работни места. БСК е най-безсмислената нонпрофит организация, работеща на принципа имитиране на дейност! Няма да споменавам и известния факт, че се подвизава навсякъде, включително и в ИХБГ, а знаем какво се случва там. Нека си гледа собствената градинка и чак тогава да изказва мнение за всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
kranc_mk
преди 12 години
Първо не се казвам Краси.Второ да направил съм правописна грешка и това е повод да разредим водата.Няма лошо.Трето всеки от вас си има дом и жилище купени наскоро.Берете ядове нали.Радвам се.Четвърто да освем англйски знам и руски, а с компютрите съм на ти.Пето незнам какво да ви кажа заради това тази държава няма да се оправи :( жал ми е.И определено на запад ще ме поканят да работя за тях.Все пак за мойте 28 год. Аз си намирам работа като ме канят и големи компании /няма да споменавам имена/ ме дебнат само кога ще кажа че излизам на пазара.Друго искъх да кажа ама вие изместихте темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
краси,зад граница трябва и език...ти български не знаеш, но предполагам си много в час с инглиса и компютрите..Не виждам причина да се прави разделение на '*** работодатели' и яки специалисти в България, защото като цяло в мат'ряла има доста брак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
kranc_mk
преди 12 години
А да това е мой недостатък, но всеки си има слаби страни.Благодаря за забележката.Но не ме подценявай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
Мажоритаря
преди 12 години
Като те гледам какъв си инжЕнер... мисля че и 300 лева са ти много... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
kranc_mk
преди 12 години
Имало недостиг на специалисти.*** предпремачи.Имах ситуацията да кандидатствам за няколко работи /строителен инжинер съм/ и като им кажа желаното възнаграждение което искам за знанията и опита който давам те побеляваха.Това че си търсят специалисти са долнопробни лъжи.Предпочитат да им се работи 4-5 човека на запалта от порядака 700-900лв и да не знаят какво вършат от колкото един или двама на запалтата 1500-2000лв който знае какво прави и използва правелния софтуер.Не им вярвам че имало недостиг не искът да дават пари за знания, затова нека да фалирват а ние зад граница.Среден пръст за такива псевдо бизнесмени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още