IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Петков: Земеделските земи изместиха златото като инвестиционен актив

Очаквам ръст на цената на земеделските земи с 10% през 2012 г. и активизиране на вторичния пазар, заяви Борислав Петков, председател на БАСЗЗ

16:02 | 09.12.11 г. 11
<p>
	Борислав Петков, Снимка: Investor.bg</p>

Борислав Петков, Снимка: Investor.bg

Наемането на земята след 2014 г. ще е ключов момент относно получаването на субсидия. С две думи, който няма земя, няма да получава субсидии, обобщи Петков.

През 2011 г. някои от членовете на БАСЗЗ участваха на вторичния пазар и то много успешно. Смисълът на това, което правим, е да инвестираме в нещо, да добавим стойност и да го продадем на печалба, заявиха членове на сдружението.

Средната цена на земеделската земя на първичен пазар, тоест дребните парцели от по 5-10-15 дка, отново изключвайки Добруджа, е между 360 и 420 лв./дка. Нивата на рентните плащания през 2011 г. е 30-33 лв.

Рентите ще се повишават значително през 2012 и 2013 г., когато ще сме наясно с европейската политика в земеделието, смята Петков.

Когато се купува земя с цел доход от рента, тя не трябва да е с доходност от под 7,8-8,8%, като тя може да бъде постигната и след няколко години. Има възможност за достигане на 12-13% доходност на годишна база.

За 2012 г. смятаме, че пазарът ще става още по-динамичен. Ще влязат още инвеститори, факт е, че тази година забелязвате, че влязоха инвеститори, които досега никога не са инвестирали в земеделска земя, като покупката от София Франс Ауто. Колкото повече са играчите, толкова по стабилен е пазара. През 2012 г. ще има и интересен вторичен пазар, заяви Петков.

Ако се случат определени неща в държавата и започне да се изработва обща политика за земеделието, която да даде тласък на определени процеси и в земеползването и в собствеността, включително комасация, то пазарът на земя ще се повлияе в положителна посока.

Лекото намаление в субсидиите няма да се отрази на пазара, защото земеделските стопани няма да рискуват бизнеса си заради 1-2 лв., смятат от асоциацията.

Вижте данните от презентацията на Борислав Петков, включително рентите във всички области и сделките по години.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
mick
преди 12 години
Новият балон. Не трябва земеделската земя да се използва за спекулации. Лесно се решава проблема с въвеждането на адекватен данък - 1% от цената на земята. Земята е за произвеждане, а не е за да замести златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още