IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори и при оптимистичен сценарий България я очаква кратка рецесия

Най-обезпокояваща според Индъстри Уоч е статистиката при преките чуждестранни инвестиции, които са замръзнали, както и при безработицата, която продължава да расте

20:32 | 18.11.11 г. 25
Автор - снимка
Създател
Дори и при оптимистичен сценарий България я очаква кратка рецесия

Дори и при развитие на положителен сценарий за дълговата криза в Европа - спасяване на Гърция и намаляване на публичната задлъжнялост, България я очаква макар и кратка рецесия. Това заяви по време на семинар Георги Стоев, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Очакваме свиване на износа, на кредитирането, макар и за кратко, а след това ще започне ръст, основно базиран на експорта и преките чуждестранни инвестиции, прогнозира Стоев.

Докато за Европа сега можем да говорим за второ дъно на кризата от 2008 г., то за България не може да кажем, че изобщо е имало отлепяне от дъното и затова говорим просто за продължаваща криза, коментира Стоев.

Най-обезпокояваща според анализатора е статистиката при преките чуждестранни инвестиции, които са замръзнали, както и при безработицата, която продължава да расте.

Ако се развие сценарий, при който ЕЦБ се опита да спаси всички публични финанси с дефицити чрез печатане на пари, това ще повиши инфлацията, но няма да доведе до нови инвестиции в Европа.

Така може да се стигне до стагфлация, при която инфлацията расте, а доходите на хората и икономическия растеж са замръзнали, коментира Стоев. Ако пък се развие шоков сценарий - Гърция обяви фалит и излезе от еврозоната, то това ще проправи път и за излизането на други страни и доверието в евровалутата ще се срине.

Според Стоев българското правителство трябва да се опита да направи икономика не толкова зависима от растежа в еврозоната, така че страната ни да се развива по-бързо от страните в еврозоната, но засега тази връзка е много силна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Всъщност извинявай. Ти си ги подредил правилно по точки в коментара си.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Как би подпомогнало потреблението на икономиката ни в НАСТОЯЩИЯ момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
troika
преди 12 години
Някъде в началото на 2008 започнах да усещам как оборотите намаляват и нещата не са същите като в предните години. А банките все още изсипваха пари, почти до края на 2008, не са само те причината за промяната. По-скоро външните пари, за имоти ли, за инвестиции ли секнаха и това започна да се усеща в много отрасли, защото икономиката е свързана на много нива. А сега е това, което е реално, колкото изкараме, толкова харчим. Естествено, след като си платим лихвите и малко от главницата. То е ясно, че трябва износ, с производство ли, с туризъм ли, софтуер ли - незнам, ама баланса докато не се оправи, да изнасяме повече от вноса икономиката няма да е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Обясни по подробно за потреблението. Специално за нашата страна! Как би подпомогнало ИКОНОМИКАТА ни.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Брато, ти наистина имаш странни виждания. Какво доверие да върнат, като безработицата е над 12%, а тези , които имат работа вземат по 300-400 лева на месец.!!Какво ще си купуваш с тях,като те и за стоки от първа необходимост не стигат? Като те слуша човек ще излезе, че сме в криза щото управляващте са паникьори !!Доверие се връща не като управляващите лъжат, а като се създават условия за откриване на работни места и повишаване на жизнения стандарт. Освен това чуждестранните инвестиции изобщо не зависят от потреблението - ако беше така в Китай никой нямаше да инвестира и цент!! Там не се консумира, а се ПРОИЗВЕЖДА! Инвестициите зависят от степента на възвращаемост и цената на работната сила. Така че има ли подходяща политическа и данъчна среда, плюс евтин труд - инвестициите ще започнат да текат много бързо.А когато хората имат пари- ще започнат да харчат. Не и преди това, независим какви и колко захаросани,позитивни новини се пускат в пространството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Инвестициите и потреблението са в толкова далечна родствена връзка в контекста на коментара че, няма накъде повече...lozkhris е изброил 2-3 точки прочети ги. Преди да произведеш, продадеш/1вБГ/, продадеш/изнесеш/, получиш пари чаааак тогава ще потребяваш. Дотогава .."по-позитивни послания"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 12 години
Чуждите инвестиции са хубаво нещо, но те няма да дойдат докато потреблението ни е свито до стоки от първа необходимост, а "заслугата" за това е на паникьорите, които непрекъснато психират хората с лоши новини и апокалиптични прогнози. Най-важната задача на управляващите е да върнат доверието на потребителите и ако за това е необходимо да лъжат, тогава нека лъжат. Работата им е да управляват държавата, а не да казват истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
С "позитивни послания" икономика не се съживява. Икономика се прави с инвестиции, производство, износ и потребление.Нито едно от изброените не съществува в Бг защото:1.Ивестиции няма- "***" пари свършиха, а добри условия за привличане никой не осигурява. 2.Производство няма защото няма инвестиции както и кой да го създаде/политически решения,предприемачество/ 3. Износ няма заради т.1 и т.2 4.Потребление няма ..ясно защо. Освен това не е сигурно, че инфлацията ще се увеличи силно при една QE-операция на ЕЦБ, освен вероятно в Германия,защото безработицата в еврозоната е много висока, доходите са замразнали, а задлъжнялостта е висока. Германия може да понесе 4-5% инфлация за 2-3 години. А България може/и ТРЯБВА/ просто да ливкидира валутния борд ! Еврото ни спъва в момента, трябва ни слаб лев за да проработят гореизброените мерки. И достатъчно политическа воля и действия, разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
.."Най-обезпокояваща според Индъстри Уоч е статистиката при преките чуждестранни инвестиции, които са замръзнали, както и при безработицата, която продължава да расте"... и когато влезне в магазина, безработния какво по-точно позитивно послание да каже на магазинерката, та да му даде храна?, а останалите "заети" какво произвеждат в "могъщата" ни икономика с принос към БВП?, послания......ПРОИЗВОДСТВО и работеща икономика....това е което нямаме, а ни е жизнено необходимо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 12 години
Какво искате да говори? Че сме много зле, че кризата ще се задълбочи, всички да тръгват към банките да си теглят влоговете, да си скрият спестяванията под дюшеците, да си вземат отпуск за да си приготвят зимнина? Как ще помогне това?Достатъчно подобни глупости наговориха в началото на мандата - сещате се, когато все обвиняваха старото правителство. Тогава така наплашиха хората, че спряха да купуват всичко, освен храна от промоциите в хипермаркетите - ето ти криза. С малко по-позитивни послания можеше почти да не я усетим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още