IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Павлов: Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си

До година, година и половина обаче очакваме това да се промени, като един от факторите ще бъде намаляващата инфлация

12:07 | 03.10.11 г. 29
<p>
	Кристофор Павлов,&nbsp;главен икономист на Уникредит Булбанк АД. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк АД. Снимка: Investor.bg

Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си, тъй като са нетен спестител, заяви главният икономист на Уникредит Булбанк АД Кристофор Павлов по време на Клуб Investor.bg.

Депозитите на населението (30 млрд. лв.) надвишават с 11,4 млрд. лв. кредитите им (18,6 млрд. лв.) по данни към август 2011 г., като в годините на кризата нетните спестявания се увеличават.

До година, година и половина, очакваме населението да започне да потребява повече, тъй като насрещните ветрове, които среща отслабват. Например инфлацията намалява, което ще спомогне за повишаване на покупателната способност на населението, сподели Павлов.

При фирмите размерът на задълженията е голям и те нямат възможност, както за инвестиции, така и за привличане на нови задължения. В момента компаниите са подложени на сериозен натиск да намалят финансовата си задлъжнялост. В годините на икономически бум корпоративният сектор е натрупал доста дългове и поради тази причина сега няма желание за увеличаване на инвестициите, смята икономистът.

Според Павлов няма достатъчно данни, но според него увеличението на кредитите в портфейлите на българските банки в последно време се дължи на рефинансиране на задължения на български предприятия към чуждестранни кредитори.



Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
И малко теория за Банките :-)Банките имат спомагателна роля за бизнеса, защото осигуряват оборотни пари и пари за инвестиции в производството!Ако ги нямаше банките доста хора щяха да са безработни, защото много фирми просто нямаше да ги има ;-) хехехДруго ... ако лихвите по кредитите паднат (говоря за България ! ), то това ще е свързано с падането на лихвите по депозитите, а това не е добре, защото депозитната маса в банките ще намалее.При ниски лихви коя банка бихте избрали - българска или швейцарска, например ;-) хехехВисоката лихва в България привлича пари, жадни за висока доходност, която се генерира от по-високия риск ! Това му е хубавото на високите лихви за България ;-)Така поне имаме пари за бизнес, та дори и да са скъпи!Истината е, че в България лихвите няма как да не са големи, защото сме рискова държава! Няма как да паднат лихвите, освен ако не дойдат читави управляващи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Pyramid, никак не съм съгласен с написаното от теб за Банките !Кой е виновен за това, че кредитоискателя (подчертавам "искателя", защото той иска парите ! ) няма финансова култура и не си прави сметката? Та нима той не се съгласява с условията по кредита и не подписва договора ?! А условията са ясно написани - плаваща лихва !!!Писал съм го и преди, споменавам го и сега: Кредитът е за хора, които имат пари!Ако нямаш пари и потенциал като личност, то как ще върнеш парите на Банката? Особено пък за един ипотечен кредит, който е със срок 20-30 години ?! Днес си добре, утре си добре, но ако нямаш потенциал, то няма как да си добре в дългосрочен план!!!Обаче, какво стана - куцо, кьораво и сакато взеха десетки хиляди левове за десетки години и сега плачат. Е, кой им е виновен ?Банките нямат проблем с това и дават пари на такива хора, защото си имат ипотека - прецакан остава само кредитополучателя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Всъщност, банковата система паразитира върху икономиката, като кърлеж - въпросът е, кога ще се надуе достатъчно, за да се пусне? ...или ***. Ей такава една паразитна институция, отпусна кредит преди 3 години на мой близък, като досега само вдига лихвите въпреки, че уж бяха започнали да спадат, а за ЕВЕНТУАЛНО сваляне, той трябвало да ходи, да подава молби и т.н. ВЪПРЕКИ, че условията са уговорени в писмена форма, подписани и от двете страни. - Това ако не е свинщина, аз не съм аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
До:К. Павлов"Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си"Така е всички банкеролихвари, ни говорехте да СТЯГАМЕ КОЛАНИТЕ е стагнах ме ги, дори и вие помогнахте доста като вдигахте и продължавате да вдигате лихвите, таксите, комисионите и всички скрити допълнителни плащания. Дори някой от властоимащите излезе и каза да затягаме коланите. Обаче, сме на последна дупка на колана и ако така продължават нещата, ще се наложи да се върнем към самозадоволяването, колкото си произведа толкова ще ям, а вие какво произвеждате? "На банкер хляб само срещу лихва, променлива, без право на предсрочно погасяване и с неопределен срок. Продавам хляба само срещу сключен трудов договор мин. 6 месеца на цена 1лев, на банкер срещу 1лев и лихва.";)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
"Имало обидни думи". "Да не си загрозя поста" и т.н. Какво да кажа, първо, това не е опирационна, че да търсим стерилност, второ, стерилността е безплодна /там е коренът/ , трето, имаше, ама в единия пост, а ти си изтрил три накуп...На нищо не прилича, честно. Все едно, да ни вкарате всички в някакъв измислен от вази си манастир, понеже, коментарите били солени. Ами, когато статийката е постна, май друг вариант трудно ще се получи. Не мога да ти наложа възгледите си, и, да си призная, много ме огорчава това, че ти злоупотребяваш с властта си да триеш, при това, необосновано. А, че не си видял аргументи, не си гледал внимателно, млади човече. Огорчи ме, наистина: не мислех, че средновековните похвати са живи още, и нА ти! - тутакси, доказа обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Няма да спрат да бълват глупости тия баМкери, и този ми бил топфинанист - пази Боже!От началото на кризата спестяванията на 90% от хората намаляват, а на 10% се увеличават. Само че тия 10% в общия случай вече си имат всичко необходимо и дори да потребяват, това няма да развижи значително масовото потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Е как да повярвам, че ГЕРБ са читави при положение, че за разлика от 1997 година имаха огромен финансов ресурс и подкрепата на Евросъюза???Е, няма да има потребление при тези обстоятелства!!Ако искате да накарате държавата да заработи нормално не трябва да пропагандирате да има потребление, а да създадете предпоставки за такова!Разбира се, това не става със защитаване на корпоративни интереси!Не става със закопаването на малкия и среден бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
" ... Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си ... " - то това е ясно като това, че утре, 04.10.2011 г., слънцето ще изгрее от Изток и че изобщо ще изгрее :-) хехехОбаче има и нещо друго, което е малко подвеждащо - гражданите са "нетен спестител", обаче кои граждани ?!Има граждани и граждани - има хора, които харчат така, както и преди, но сега спестяват много повече! Има и други, които преди са харчели, а сега нямат пари за един сладолед...Колкото до това, дали догодина ще започнем да харчим, зависи много от това дали ГЕРБ ще се оттеглят от власт, а това няма да стане, защото то това им беше идеята на предишните избори - да вземат далаверата в ръцете си !Ако ГЕРБ бяха хубави и способни хора до сега да сме се оправили подобно на много други държави в Европата, както стана и в България 1997-1998 година междувпрочем! А тогава, съгласете се, ситуацията у нас беше в пъти по-лоша - фалирала и окрадена държава!!!Следва продължение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
naso_fr
преди 12 години
А и искам да поздравя автора, че винаги гледа на проблематиката от няколко страни и излага доводи (правилни) дори когато не са удобни за управляващите и разни платени форумни плъхове скачат отгоре му.Тази статия е интервю и не виждам как припознавате думите на един финансов престъпник (банкер) с тези на автора на статията! Та обективната медия дава поле за изява на ВСИЧКИ играчи, а не само на СЪВЕСТНИТЕ. Ролята на медията е да информира, а вашата работа, г-да сънародници, е да си формирате мнение и да обсъждате. Айде стига селянии, щото се отклонява целта на дискусията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
До 9,продължавам твоята мисъл...Освен, че 20% забогатяват, а 80% убедняват... да добавим и факта, че тези 20% не забогатяват толкова. БГ гурбетчии, гърци и други информирани люде си слагат парите на високи лихви у нас.Докато има приток на финанси към БГ банките, те ги пращат към майките и то доста интензивно!Като паднат лихвите обаче, дали добрите майки ще върнат парите или ще са източени и родните им клонове няма да фалират??? Нещо като пирамидите, но в западно-европейски привкус вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още