IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не бе допусната в Шенген заради съпротивата на Холандия и Финландия

Според вицепремиера Цветанов двете страни са изпаднали в изолация по време на днешното заседание на Съвета на министрите на ЕС

16:05 | 22.09.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
България не бе допусната в Шенген заради съпротивата на Холандия и Финландия

На заседанието на Съвета на министрите на ЕС не е било взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, обяви в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Причината е известна - съпротивата на Холандия и Финландия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Цветанов посочи, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, защото всички останали държави-членки на ЕС, в това число Франция и Германия, са били за приемане на компромисното предложение на полското председателство. 

Безрезултатни са останали и допълнителни консултации на ниво посланици с представителите на Хага и Хелзинки.

Консултациите и преговорите ще продължат във всички следващи дни, ако Холандия и Финландия променят позицията си.

Решението може да бъде взето на извънреден съвет. Може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки.

Ако няма съгласие до срещата на върха, която предстои на 17 и 18 октомври, темата ще бъде вкарана като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.

Българският министър на вътрешните работи изтъкна, че повечето позиции са били в посока, че има правила, че те са били валидни винаги досега и че трябва да се спазват, иначе влизаме в "параграф 22".

Холандският министър за имиграцията Херт Леерс е отхвърлил упреците, че Холандия прилага двойни стандарти и добавя нови критерии към вече изпълнените технически изисквания.

(БНР)

Още подробности за решението може да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Няма и как да има осъдени от МУТРИТЕ! Ако има прецедент то тогава целия ни икономически "ЕЛИТ" / кавичките не са случайни/ би трябвало та търка затворническите нарове!!?:))) ...ще ни обвинят тогава в комунизъм . Просто няма как са се заменят тия дето държат ресурсите на страната ни вече! Лошото е, че хората на запад виждат в това което ние наричаме "ЕЛИТ", ..просто *** ,който не искат да се разпространи и в техните дворове.Другата причина са разбира се някои наши сънародници събиращи вторични суровини:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
kolibri
преди 12 години
в ЕС има правила, като не се спазват, резултата е ясен...за нашият и техният живот не виждам защо се гневиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Българските политици се "правят на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо", а организираната престъпност продължава да е безнаказана, заявява в интервю в "Труд" в бившият американски посланик Джеймс Пардю. "Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието и", казва бившият бившият дипломат. Посланик Джон Байърли - бившия главен секретар на МВР и днешен премиер Бойко Борисов. Байърли коментира високия му рейтинг като резултат от имиджа му на "бабаит, изтупан в "Армани" (Armani-clad tough guy ), както и тесните връзки с медиите. Борисов е като цяло неефикасен срещу организираната престъпност, но близките връзки с медиите поддържат неговата популярност. "Борисов не пропуска случай да се похвали с връзките си със западните служби и полиция. Той е бил изключително кооперативен с американските служби по някои специфични случаи, но нито един от тях не засяга голяма фигура на българската организирана престъпност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Холандецът си го каза в прав текст - Изпълнили сте ТЕХНИЧЕСКИТЕ критерии, но КОРУПЦИЯТА остава. Ощетена в случая е Румъния, която арестува в последните 1-2 години над 200 митничари, но при тях проблема е, че няма как да ги приемат в Шенген без нас. И само *** като шопите може да са толкова загубени и прости да смятат околните за виновни вместо собствената им наглост и простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 2
Galleon
преди 12 години
Sebulba,по-*** коментари определено си номер 1,*** като теб,вечно вярващи в някаква мащабна конспирация,са чист пример за балкански субект,смешникът си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
SEBULBA
преди 12 години
Холандци и Финландци *** !!! България на три морета (Северно, Балтийско и Черно) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 17
Pyramid
преди 12 години
А уж сме били равноправни членове на ЕС. Ега ти равноправието, ако някои се поставят над други, водени от съмнителни виждания.Интересно ми е, дали, ако финландци и холандци живееха в нашите условия, изобщо щяха да оцелеят, камо ли, да извършат половината от това, което се налага на нас. Разглезени и самонадеяни лигльовци си въобразяват, че са нещо повече само, защото именно ние сме им пазили *** от фесове и др. навлеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
SEBULBA
преди 12 години
Баси! Най-големите пияндета (Финландия) и най-големите наркомани (Холандия), ни спират за Шенген... Смотльовци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Galleon
преди 12 години
Нищо чудно,време беше някой да свали Цвъ цвъ на земята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Нашите политици трябва да действат като румънците.Всичко каквото идва от Холандия да се проверява щателно и да се подлага на всякакви изследвания.Щом искат здрави граници да ги получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още