IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Николай Младенов: България не приема ветото на Холандия за Шенген

Ако страната ни не бъда приета, ще преразгледаме подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген, заяви външният ни министър

14:16 | 17.09.11 г. 18
Николай Младенов: България не приема ветото на Холандия за Шенген

„На 22 септември ще има заседание на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС и очаквам на него да бъде взето разумно решение и България да бъде приета в Шенген“, каза на пресконференция днес министърът на външните работи Николай Младенов, съобщи БТА.

„Ако това не се случи, страната ни ще преразгледа подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген“, уточни Младенов.

Поводът за това изказване беше вчерашната позиция, изразена от холандска страна за налагане на вето върху българското членство в Шенген.

По думите му решението на холандското правителство по приемането на България в Шенген игнорира факта, че страната ни е изпълнила всички критерии за присъединяване към шенгенското пространство.

Той добави, че политиката на холандското правителство от последните седмици е отказ от диалог и че в последния момент е била анулирана поканата от холандския парламент за изслушване на България по темата Шенген.

Младенов смята, че неучастието на България в тази система само засилва рисковете за страните от Шенген защото сега „ние можем да регистрираме нелегални емигранти, но не можем да реагираме“.

„Нашите граждани не са втора ръка в Европа, подобен тип поведение не създава добър прецедент, а напротив - нарушава практиката от последните години в ЕС да се търси консенсус и съгласие“, заяви Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
С основание преобладава в обществото мнението , че Н.Младенов е най-неадекватният министър в Правителството на Б.Б., но в случая е прав.Съмнявам се обаче , че след тези приказки , както винаги до сега , няма да последва НИКАВО действие от страна на Правителството и най-малко от МВнР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Грешно си ме разбрал, Jay. Не става дума да им "държим тон", а да не бъдем дискриминирани. Има разлика. И, освен това, казах, АКО сме изпълнили критериите. Критериите са поставени преди години. Ако досега те не са променени и наистина сме ги изпълнили, едно такова отношение 8от страна на когото и да било/ е най-малкото, несправедливо към българските граждани. Не ми пука за рейтинга на Боко Истината, разбери ме правилно. А, какви са нашите граници...каквато и държавата, баси. От години, вече, друго не очаквам...Но, в ЕС, определено, трябва да се държи на дадена дума - иначе, това ли е почтеният и предвидим партньор за останалите извън границите му? към ТАКАВА ли система сме се стремили и за нея ли сме си стягали коланите до скъсване толкова години? Все някъде, здравият смисъ трябва да тържествува, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Аман от коментари на немислещи и неинформирани хора. И според теб какво им пречи СЕГА на *** както ги наричаш да идат? Те са вече граждани на ЕС и никой не може да ги спира със или без Шенген. Показва лична карта и минава и никой не може да му каже копче. Изобщо, цялото приемане в Шенген не значи почти нищо за средно статистическия българин. То е важно като политически акт на потупване по рамото на ББ и като един знак на отношение към България като към страна-чнелка НЕ второ качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Jay Gould
преди 12 години
Pyramid, кажи ми какво сме изпълнили, че не се сещам. Границите ни са разграден двор. А Холандия е инвеститор номер 1 за миналата година, не мисля, че следва да им държим тон, по-скоро едни спешни преговори, още тези дни какво искат от нас тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Каквито и да са холандците, ако България е изпълнила обявените от всички критерии, не е сега времето да се правят на интересни. Да са мислили ПРЕДИ. Веднъж и на мен да ми хареса позицията на член от това правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
radkoDI
преди 12 години
Нашите граждани не са втора ръка в Европа" - а коя ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Jay Gould
преди 12 години
Ако това не се случи, страната ни ще преразгледа подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген, уточни Младенов." - Да се заплашва ЕС е не само смешно, а и опасно. На всички бе ясно, че няма да ни приемат в Шенген, поне не и докато ни управлява този кабинет. Границите са в такова състояние, че през тях в момента може да мине и атомна бомба, няма нито един митничар и граничен полицай в затвора, огромна част от стоките в страната са контрабанда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
7 го каза, макар да не назова тия, дето холандците не ги искат !!! Мислите ли, че им пука, ако няколкостотин турци или арапи минат нелегално нашата граница, а после продължат на запад? Ми то в техните държави е пълно с арапи, а в Германия турците са милиони !!!*** са тези, които и холандци и другите западняци не искат да ги виждат в подредените си държави !!! Защото ако 3 000 000 *** от Румъния и България се изсипят там и почнат да безчинстват, както само тия *** *** могат, западняците ще разпънат на кръст собствените си политици !!! И докато не намерим начин да се справим с тая *** зараза, никъде няма да ни искат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Достойна позиция на български министър! Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
andi
преди 12 години
ти по длъжен ли се чустваш от холандския данъкоплатец?ами *** и си ги прибери сливенските като ти е мъчно за тях.Младенов, трябваше да се извини и да им се поклони ли?после да се извини и на германия,франция и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още