IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка през юли достигна 14-годишен връх от 642 млн. евро

Основната причина за излишъка е положителният баланс от международен туризъм в размер на близо половин милиард евро

14:08 | 15.09.11 г. 14
Излишъкът по текущата сметка през юли достигна 14-годишен връх от 642 млн. евро

Рекорден за последните 14 години излишък по текущата сметка от 642 млн. евро реализира България през юли 2011 г., показват данни на БНБ.

За юли 2010 г. излишъкът по текущата сметка бе 532,6 млн. евро. Основната причина за излишъка през юли 2011 г. е положителният баланс от международен туризъм в размер на 497,8 млн. евро. За юли 2010 г. положителният баланс е бил 486,4 млн. евро, тоест увеличение с 11,2 млн. евро, или ръст от 2,3% на годишна база.

Излишъкът по търговския баланс (износ минус внос) е 50,7 млн. евро за юли 2011 г. спрямо минус 66,7 млн. евро за юли 2010 г.

Приходите от текущи трансфери са нетно 120,8 млн. евро за юли 2011 г. спрямо 149 млн. евро за юли 2010 г.

Търговският баланс и текущите трансфери са сред важните компоненти на текущата сметка.

За първите 7 месеца на 2011 г. текущата сметка е положителна в размер на 885,8 млн. евро спрямо отрицателна в размер на 390,8 млн. евро за седемте месеца на 2010 г.

Салдо по текущата сметка в млн. евро за периода 1998 - 2011 г. по месеци

Средствата от положителната текуща сметка през юли се използват за погасяване на чуждестранни задължения, като финансовата сметка е отрицателна в размер на 685 млн. евро. За първите седем месеца на тази година тя е отрицателна в размер на 1,7 млрд. евро спрямо минус 585 млн. евро за същия период на миналата година.

Преките чуждестранни инвестиции са в размер на 84 млн. евро през юли 2011 г. спрямо 210 млн. евро за същия месец на миналата година. За първите седем месеца на 2011 г. ПЧИ са за 184 млн. евро, или спад със 76% на годишна база, спрямо 776 млн. евро за съпоставимия период на миналата година.

Приватизацията на Булгартабак холдинг ще осигури 100,1 млн. евро ПЧИ, което обаче няма да се отрази съществено на платежния баланс поради малкия размер на сумата.


Общият платежен баланс през юли 2011 г. е положителен в размер на 37,7 млн. евро, съответно с толкова се увеличават резервните активи на БНБ.

За първите седем месеца на 2011 г. резервните активи на БНБ намаляват с 534,9 млн. евро, но за последните 12 месеца намалението е със само 117 млн. евро.

Българската икономика се пренастрои през тази година и за първи път от 14 години отчитаме излишък по текущата сметка (за 12 месечен период) от февруари месец насам.

Салдо по текущата сметка в млн. евро за периода 1998 - 2011 г. (последни 12 месеца)

Салдо по финансовата сметка в млн. евро за периода 1998 - 2011 г. (последни 12 месеца)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 20 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Какво значи изтичащи потоци, та това са кредити, които се връщат! А и нищо положително не виждам някоя банка майка да превежда в тукашното си поделение за да може Пешо да си купи немска кола или китайски телевизор с ЧУЖДИ пари, а огромния % от тези "ПЧИ" баха такива. След това Пешо ще върне към майката много повече. ПЧИ имат смисъл само ако са насочени към сектори, генериращи голям БВП - производство, земеделие и малко туризъм. Наистина ли си мислите, че дадена страна може да съществува дълго време с "ПЧИ"? Мислите, че тези вложения няма да се върнат в пъти? Или просто те постоянно ще наливат пари и никога няма да искат нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Ккава пропаганда има в Евростат, Мудис и въобще всички НЕЗАВИСИМИ институции, или всичко е голяма световна конспирация, за да може Бг да изглежда по-добре. А и освен износа расте и вноса и то с двуцифрени числа, което е гаранция за ЗАСИЛВАЩО се потребление. Как може хората, отричащи фактите да обвиняват тези, които ги уважават в манипулация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
all_trader ти си жалък драскач или платен манипулатор за да пишеш по форумите само негативи за всичко и за всички...Очевидно е че държавата ни върви напред. Независимо какво говорят ония палячовци от БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 9
all_trader2
преди 12 години
съгласен съм с теб - но пропагандата им говори на всички как сме илизали от кризата и как сме записвали рекорден ръст на износа което е поредната изимислица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 9
all_trader2
преди 12 години
хахаха . блаженни са слепците като теб - пъзелът е че ще те доограбят - вече 20 години го правят това упражнение пък ти си мисли за светлите години пред българската икономика която всъщгост не съществува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Най-добре би било, ако платежния баланс е балансиран, няма прекомерни излишъци или дефицити. Разбира се, че отрицателната финансова сметка не е нищо положително. Това означава, че от икономиката изтичат пари, няма значение под каква форма, дали ще са ПЧИ или депозити/кредити. А текущата сметка е положителна, защото просто няма финансови средства по финансовата сметка, които да стимулират вноса. С други думи, положителната текуща сметка говори за свито потребление, от което никой от нас няма как да е доволен. Като основен и важен показател се явява ръста на БВП. С изтичащи финансови потоци, тази работа става трудно постижима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
GeorgiBB
преди 12 години
От септември до края на годината пак силен износ в комбинация с добър зимен туристически сезон. Прибавяме и подобрено усвояване на евро пари, и пъзела почва да се нарежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Оценката за доверието се дава от предимно от кредитни агенции, както и от държавните облигации. Факт е, че и двата параметъра /кредитния ни рейтинг и изключително ниската лихва, която ще плащаме на кредиторите си/ не са били по-добри никога, откакто се ориентирахме на запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
pavlikenski ziganin
преди 12 години
Икономиката е във фаза standstill "закотвила се яко" и когато някой гении инвестира шеметно в апартаменти с lifestyle концепция от 70-те години пък уж бил плановик с ясна визия бла бла бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
Internet
преди 12 години
А от септември и до края на годината пак мъкааа,мъкаааа, мъкааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още