IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлация от 0,3% бе отчетена през август

На годишна база темпът на ръст в потребителските цени през миналия месец се забавя до 4,1%

11:50 | 12.09.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Дефлация от 0,3% бе отчетена през август

През август цените на стоките и услугите в България, измерени чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), са поевтинели с 0,3%, отчетоха от Националния статистически институт (НСИ). На годишна база инфлацията за месеца е 4,1%.

Натрупаната инфлация от началото на 2011 е 1,5%, а средногодишната инфлация за периода септември 2010 - август 2011 спрямо периода септември 2009 - август 2010 е 4,5%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), по месеци:



Графика: НСИ

През август 2011 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:
- хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0,6%);
- алкохолни напитки и тютюневи изделия (-0,2%);
- облекло и обувки (-1,7%);
- жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива (+0,2%);
- жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (-0,3%);
- здравеопазване (0%);
- транспорт (+0,1%);
- съобщения (0%);
- свободно време, развлечения и културен отдих (-0,5%);
- образование (+0,1%);
- ресторанти и хотели (+0,2%);
- разнообразни стоки и услуги (+0,3%).

Усетихте ли дефлацията от 0,3% през август 2011 г.?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 1887 гласа

Цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са поевтинели също с 0,3% през август спрямо юли. Натрупаната инфлация от началото на годината е 2,1%.

През август цените в малката кошница са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-0,6%), нехранителни стоки (0%) и услуги (+0,1%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през август у нас се отчита дефлация от 0,1% на месечна и инфлация от 3,1% на годишна база.

Инфлацията по еврометодологията от началото на годината е 1,3%, а средногодишната инфлация за периода септември 2010 - август 2011 спрямо периода септември 2009 - август 2010 е 3,8%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Само да добавя, че делфация от 0,ххх от месец за месец няма никакво значение . Още повече, че е в рамките на статистическата грешка.По принцип дефлация на годишна база например е лоша новина. Дори инфлация под 1% е много зле и показва, застой. За БГ е нормално да има една инфлация от 3-5% стига да има растеж. Това е и една от недомислиците относно членството в евро зоната - изискване за под 3% инфлация е неправилно, защото е постижимо само ако сме в криза. И тази инфлация в БГ ако я има показва наваксване в жизнения стандарт спрямо ЕС, защото означава, че хората могат да си позволят по-скъпи и близки до цените в ЕС. Нямам предвид храните, които вече даже са надминали цените в някой западни страни. Но много други стоки са много по-евтини тук(не и спрямо заплащането но....).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
"алкохолни напитки и тютюневи изделия (-0,2%)" - Това също не е вярно - със сигурност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Пич чети по-добре.Дефлацията е спрямо юли, а на годишна основа има инфлация над 4%. Което си е доста точно защото в това число влиза и потребителска техника и други стоки, които поевтиняват с времето. "Спрямо същия месец на миналата година цените на всички хранителни стоки са по-високи" - това е 4%-ната инфлация точно. Защото в същото време пералните и телевизорите са поевтинели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Лъжа ли е написаното горе? Да! Да вземем само първи ред - Според тази статия "- хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0,6%)" - Да видим дали е така и дали имаме минус. 04.09.2011 - Най-голямо увеличение през август в сравнение с юли е отчетено при цената на яйцата цели 13%. Между 3% и 3.7% е покачването при сиренето, малотрайните колбаси и шпековия салам, средно с 2.8% е увеличението на цената на каймата, с по 2% са се покачили цените на едро на ориза, лещата, кренвиршите и кашкавала. Спрямо същия месец на миналата година цените на всички хранителни стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (със 71.2%), брашното и олиото (с по 26.3%) и млечните произведения при кашкавала разликата е от 28.9%, при сиренето 20.8%. Източник - Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Jay Gould
преди 12 години
Вярно, в потребителската кошница са вкарани душ геловете, адвокатските услуги, цената на развода, но това са пълни глупости. Истината е, че онзи ден попитаха Дянков защо се качват цените - Той взе да мънка и не даде отговор, а днес НСИ излиза с някакви смешни данни :))) И това ако не е поръчково, здраве му кажи. Само, че инвеститорите не са *** ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Инфлацията не се измерва само с цените на манджата, имай го предвид ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Човек растение се храни от слънцето http://***.***/article?id=206002Земни жени раждат извънземни бебета http://***.chudesa.net/zemni-jeni-rajdat-izvanzemni-bebeta/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Jay Gould
преди 12 години
Не бях чел скоро по-голям виц !!! :)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Банката
преди 12 години
На теб г-н Оптимист, не ти ли забраниха да пишеш тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Internet
преди 12 години
Дефрлация, растеж, чудесии....Свмтът се срива отново, еврото гине и половината свят се огъвам под бремето на дълговете си, само у нас победа след победа и напредък след напредъкПо милиционерски ни лъже НСИ, но какво да прави горкият...трябва да се яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още