IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП през второто тримесечие с ръст от 1,9% на годишна база и 0,1% на тримесечна

Основен принос за растежа на годишна база имат износът, който нараства с 11,6% и инвестициите в основен капитал с ръст от 9,5%

11:40 | 12.08.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
БВП през второто тримесечие с ръст от 1,9% на годишна база и 0,1% на тримесечна

Сезонно изгладените данни на БВП през второто тримесечие на 2011 г. показват растеж от 1,9% спрямо същото тримесечие на предходната година и 0,1% спрямо първото тримесечие на 2011 година, съобщава НСИ.

Темп на прираст на БВП спрямо съответното тримесечие на предходната година според сезонно изгладени данни с корекция за разликите в броя на работните дни:

Графика: НСИ

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж на годишна база има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 11,6%. Вносът на стоки и услуги нараства със 7,9% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал отчитат ръст спрямо съответното тримесечие на предходната година съответно с 0,9 и 9,5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2011 г. крайното потребление и бруто капиталообразуване в основен капитал бележат ръст съответно с 1,3 и 4,4%. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие намалява с 0,5% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги се увеличава с 2,4% спрямо предходното тримесечие.

Таблица: НСИ

Според експресните оценки на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 18,707 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление  (76,4%), което в стойностно изражение възлиза на 14,301 млрд. лв. През второто тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 4,573 млрд. лв. и има относителен дял от 24,5% в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 1,2%, като ди

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
GeorgiBB
преди 12 години
Благодря ти Дянков, благодаря Симеоне ! Щатите да си изядат макарите от яд че те изпуснаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
SubZero
преди 12 години
Марияне, обръщам се към теб тъй като ти се занимаваше с данните на НСИ по-детайлно:Знаеш ли дали в статията бруто капиталообразуване е отчетено увеличението на капитала на новото недоразумение на БФБ - Енергони?Увеличението трябва да е станала през второто тримесечие със сигурност. Сумата му е над 540 млн. лева и, ако влиза в сметката за капиталообразуването, представлява около 12 на сто от него, според данните.Интересно, ако влиза, дали отново имаме ръст на БВП или не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Леонид
преди 12 години
Е,това се и очакваше.Окончателните данни ще са към 2.2% вероятно,защото експресните са винаги малко по-ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Tradanza
преди 12 години
Тоя БВП секи си го върти как му требе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още