IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: България не би приела да се присъедини сега към еврозоната

Страни като нашата могат да дават уроци на някои западни държави, които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина, подчерта българският министър на финансите

22:48 | 21.07.11 г. 16
Дянков: България не би приела да се присъедини сега към еврозоната

България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние, заяви българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за CNN, цитиран от БТА.

България има вече сериозен опит в преструктурирането на финансовия си сектор, подчерта Дянков.

Не само България - Словения и Естония, които вече са членове на еврозоната, също имат опит който е по-различен от опита на западните държави, добави той.

Страни като нашата могат да дават уроци на някои западни държави, които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина, подчерта българският министър на финансите в интервю за бизнес програмата на Ричард Куест, който попита Дянков защо България все още се стреми да се присъедини към еврозоната - този "клуб,който се провали".

Аргументите в подкрепа на нашия стремеж да се присъединим към еврозоната е да се възползваме от консервативните фискални принципи, върху които се гради тя, обясни министърът.

Според него обаче последните събития обаче показват, че и тези принципи се влияят от политиката.

Финансовите министри се събират, говорят, решават, подготвят документи, след това въпросът отива при политиците и в крайна сметка се получава нещо различно от онова, за което са се договорили финансистите, обясни той.

Това според него е една от причините миналата година да не се стигне до надеждно и трайно решение на разрастващата се криза с външния дълг на Гърция.

Политическите решения често са частични, а сегашната криза е стигнала дотам, че с частични решения изход не може да бъде намерен, смята Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Pan_Kovac
преди 12 години
Обърнете внимание на този параграф от последния макроикономически доклад на Уникредит за Югоизточна Европа. Написан е от безспорен професионалист в макро анализите - главният икономист на банката за България Криктофор Павлов:We continue to see fiscal policy in Bulgaria as too tight for this stage of the cycle.There is some room for policy easing, in our view, provided that a permanent resolution to theGreek debt crisis is found and Bulgarian authorities are able to convince the market that sucha move would not place the sustainability of public finances at risk.Написаното е меко казано, заради тактичността и възпитанието на пишещия и традиционната консервативност на макроикономистите ви по начало, породена от предразсъдъци и насаждани митове от миналото. Директно казано: Дянков постига една привидна фискална стабилност, чиято цена е задълбочаване на депресията в икономиката ни. Статистическият икономически растеж се дължи единствено на износа ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
novak li sam
преди 12 години
Главен мотив за влизането ни в Еврозоната според мен е това, че сме членове на Европейския Съюз, един политик би трябвало да го знае. В една Федерация, каквато е по замисъл ЕС, може да има само една валута.Нещо повече - след време ще има и единно правителство, няма да има и местни парламенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Да в случая Дянков е прав !ЕЦБ налагат тази финансова политика и то единсвено от страх да не се разпадне Еврозоната.След решението за Гърция остава да видим как САЩ ще обявят Дефолт.САЩ обаче по този начин ще се оправят , а Европа ще затъне. ЕЦБ допуска една основна и много съществена грешка - Помага ли се на банките да се спасят от това , което са заслужили ..те ще унищожат всички останали..и трябваше да се механизъм чрез който да се подпомогнат данъкоплатците директно , например чрез електронни данъчни карти и възтановяване на данъците , данъчни ваканции .Как се постъпва засега - дават се пари на банките , а тези ДЦК с фантасмагорични 10% лихви попиват като гъба парите на банките..защо тогава последните да работят и кредитират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
Аз пък незнам защо ти е толкова черен на теб Дянков, мен също от време на врме ме дразни, например че не разбира от малък бизнес и на няколко момента беше готов така да го пореже че после микрото да му развали макрото... но си има и съвсем свежи идеи в случая много правилно им е казал истината... а Quest Means Business с удоволствие го гледам като го засеча :) ... и се гордея с това че бг фин мин се изказал там нищо че тези на които съм привърженик се водим опозиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
all_trader2
преди 12 години
забележете как Дянков лъже като *** - тук говори за затягане на коланите и влизане в еврозоната а в Америка дрънка точно обратното . Кое последно бе *** ..... пълна комедия са тия хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
all_trader2
преди 12 години
нашето момче пак не си е пило хапчетата . такъв самозабравил се комик и комплексар трудно може да се види някъде освен в ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още