IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от износа ни отиват за погасяване на дългове към компаниите майки

Чуждите инвеститори са изтеглили по тази линия 458 млн. евро само през март

13:38 | 16.05.11 г. 18
Приходите от износа ни отиват за погасяване на дългове към компаниите майки

Чужди инвеститори са изтеглили 457,9 млн. евро от инвестираното у нас само през месец март 2011 г., показва преглед на Investor.bg на данните на БНБ.

Става дума за инвестициите под формата на кредити от компаниите майки за българските им дружества, които са за общо 15 млрд. евро. Тези кредити са най-голямата част от брутният външен дълг на България в размер на общо 37 млрд. евро.

През март 2011 г. България реализира рекорден износ от 3,32 млрд. лв., като увеличението на годишна база бе с 50%. За януари увеличението бе дори 72% и България реализира най-силното си износно тримесечие - 56% ръст на годишна база.

Явно приходите от рекордния износ се използват за погасяване на дългове към компаниите майки, сочат данните. Надеждите силният износ да събуди директно вътрешното търсене засега не са напълно оправдани.

Нетно преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през март 2011 г. са отрицателни в размер на 363 млн. евро защото, освен погасените дългове за 457,9 млн. евро, има вложения за 78,9 млн. евро в дялов капитал (акции, дялове) и 16 млн. евро инвестиции под формата на реинвестирана печалба.

За първото тримесечие на 2011 г. ПЧИ у нас са отрицателни в размер на едва 5,1 млн. евро поради притока на инвестиции през януари и февруари. За същия период на миналата година те са били положителни в размер на 52,7 млн. евро.

Поради изтичането на ПЧИ чрез погасяване на кредити към компаниите майки, общият платежен баланс на България през март 2011 г. е отрицателен в размер на 90,2 млн. евро и с толкова намаляват резервните пари на БНБ.

За първите 3 месеца на 2011 г. резервните пари на БНБ намаляват с 664,7 млн. евро. отново погасяването на заеми и други задължения, както и изтеглянето (падежирането) на депозити на чуждестранни банки и фирми от българските банки, които намаляват със 725,2 млн. евро за първите 3 месеца на 2011 г.

Накратко, населението и фирмите са спестили 4 млрд. лв. в последната година, като този ресурс се използва за погасяване на чуждестранните задължения.

Търговски баланс

Както вече бе обявено, търговският баланс през март е отрицателен, в размер на 17 млн. евро (33 млн. лв.), а за първите 3 месеца на 2011 г. е положителен, в размер на 47 млн. евро.

Търговският баланс щеше да е още по-положителен, ако не беше поскъпването на петрола, което предизвика силно увеличение на отрицателното търговско салдо с Русия.

Услуги

Салдото по услугите през март 2011 г. е положително в размер на 58,3 млн. евро (спрямо едва 0,2 млн. евро през същия месец на миналата година), както и положително в размер на 133,7 млн. евро за тримесечието (спрямо 6,8 млн. евро година по-рано). Подобрение има при трите основни подсектора на международните услуги, а именно пътувания, транспорт и други.

Текущи трансфери

Приходите от текущи трансфери (преводи от българи работещи в чужбина, към родината и приходи от еврофондовете) намаляват до 128,3 млн. евро през март (от 133,8 млн. евро година по-рано) и до 359,2 млн. евро за тримесечието (385,5 млн. евро година по-рано).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
technotronic
преди 13 години
Ами тези всички инвестиции които западните компании направиха тук да не са заради хубавите ни очи ? Това е заем от компаниите-майки, който трябва да се изплаща. Пазарът като е малък и свит, логично е да се продава повече в чужбина. А нови големи инвестиции не се виждат на хоризонта, понеже само в София може да се намери свежа квалифицирана работна ръка и то не кой знае колко много. Из прованса безработните са с ниска или без никаква квалификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
all_trader2
преди 13 години
България е превърната в т.нар. призрачна икономика - икономика работеща единствено за извличане на чужди печалби и износ на суровини , които се търсят на запад . в резултат има огормно изтичане на капитали от икономиката на страната , която се задъхва от една страна заради това , от друга от безхаберното и тотално погрешно макроиконмическо управление на Невдянков и неговите дружки от МБ . над 2/3 от износа остава в чужбина защото се реализизира от чужди компании , които ни използват за евтина работна ръка и ни се смеят . България беше превърната в придатък на запада , в отворен пазар за техните банки и техните излишни продукти . а после такива палячовци като пуделът роджи продлъжават да сънуват печатане на пари и облигации . смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
През последните няколко години преди кризата, банките отпуснаха невероятно количество кредити. Населението като видя лесни пари, почна да взима, колкото му се дава. В това няма нищо лошо, даже има положителен ефект върху икономиката. Обаче трябва да е ясно, че взетите пари трябва да се върнат. Смисълът на ПЧИ се състоеше в това да се инвестира в индустрията или услугите, т.е. инвестициите да носят доход. Нашите ПЧИ са в недвижимо имущество и кредити. Тези ПЧИ носят само потребление и печалба за външните инвеститори. Проблема е, че кредитите се раздадоха поголовно. По-добре за икономиката щеше да е, ако кредитирането беше на умерено ниво и постоянно. Така, както се получи сега, населението се задъха. Кризата утежни допълнително нещата. В крайна сметка, ние сме част от свободния пазар, а той не е идеален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
Internet
преди 13 години
Абе, момче! Защо пишеш тук като не си наясно с нищо, за което тук става дума...какво печетане на пари и на какви облигации те тресе...Ти си пълен пудел на ГЕРБ, пишеш тук за хонорар 50 лв дневно.Става въпрос за това, че бягството на пари от страната продължава - и вече не само по операциите по капиталовата сметка, но и по текущата - когато реализацията от износа не се връща в България, а остава в страната където са продадени изнесените стоки. Това може да се нарече по два начина - чрез трансферно ценообразуване, при което ценовите нива са така напаснати че при нас има износ който се реализира обаче на загуба така че майката или щерката зад граница се финансират, а фирмата у нас гладува и гине - или просто оставят парите в чужбина - пряко на депозит или под формата на покупки на имоти или финансови активи там и това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Isumu
преди 13 години
Прав си. Така е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
rogers
преди 13 години
Мисля че Кейнс беше казал че на един затънал в дългове субект като му дадеш пари той няма да потребява а ще си върне дълговете - статията го потвърждава.Пак е добре че парите идват от износ а не от печатане на пари или от облигации.Сега остава от инвестора да сметнат с тоя темп кога ще се погасят дълговете че да почне да се увеличава потреблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
хендехох
преди 13 години
1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
unsworth
преди 13 години
Чуждестранните инвестиции не са синоним на златен дъжд. Както могат да дойдат чужди капитали, така и могат да си отидат. Българският бизнес не е достатъчно силен, за да генерира нужния ръст на БВП и ръст в доходите на гражданите. Оттам пък постоянно сме в положение на известна политическа нестабилност дори и при правителство, което е експертно и достатъчно компетентно особено в икономическата си част. Наредено домино, при което българското панелче винаги е паднало, независимо колко и какви блага произвежда кабинетът и на какви позитивни макроикономически условия се радваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още