IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: По-добре сива, отколкото никаква икономика

Според министъра на икономиката сивият сектор бил 25-30%, а не 48%, каквито са социологическите проучвания

10:44 | 11.05.11 г. 16
Трайков: По-добре сива, отколкото никаква икономика

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър по повод обявеното вчера изследване, проведено в рамките на проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, където бизнесът определя, че делът на сивия сектор е достигнал 48%.

Според Трайков тези твърдения могат да бъдат оборени, тъй като оценките за сивата икономика се основават на различни методологии.

„Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министър Трайков.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков.

Според министъра "има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 2
ecology
преди 13 години
Малко ме изненадват вашите коментари.Няма малко крадец , малко убиец и т.н.Разбира се малко пресилвам нещата , но се замислете защо сме на последно място по заплати в Европа.Всички се опитват да прецакат държавата , държавата да прецака бизнеса а работниците да прецакат работодателите.Ако Трайков ги е казал тези думи е много жалко.Много по-добре е да няма икономика и да се започне на чисто , отколкото да се играе срещу сивия сектор.За да оцелееш в среда със голям процент сив сектор при всички случаи трябва и част от твоя бизнес да е сив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
asaco
преди 13 години
Единственият трезвомислещ в това правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 13 години
Трябва да се има предвид, че всеки слага границите между бялото и сивото, и между сивото и черното, където му е удобно. Бизнесът иска по-лека среда и естествено предупреждава, че границата ще отива нагоре. Държавата иска да е по-ниска. Рязка граница естествено няма, щото всеки използва възможностите и положението си, доколкото може. Едни играят на дребно, други по-наедро или направо чрез законодателството. Това е нормално проявление на стремежът към икономическо оцеляване за едни и към максимизиране на печалбите за другите. Ако държавата стегне хватката, ще се стесни сивото, но ще нарасне освен бялото и черното. Ако твърде много отпусне, сивото ще се разрастне в двете посоки. Това е смисълът на данъчно-осигурителната политика, както и изобщо на икономическата политика - да се търси оптималното състояние за свиване на черното и сивото, доколкото е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Да можеше да се опълчи и на ЕРП-тата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
vajvaj
преди 13 години
Хм, този човек има нещо в главата си и то не бръмбари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
S.Zhelev
преди 13 години
Трайков със всеки изминал ден ми се издига в очите. Първоначално ми направи впечатление, когато поправи Борисов за АЕЦ Белене. След това се опълчи на Лукойл за цените на горивата, докато премиерът и другарчетата министри се ослушваха. Сега отново демонстрира здрав разум, което е рядкост за държава, в която на всеки ъгъл те дебнат глоби и такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още