IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Л. Хампарцумян: Това, че в България кредитите са по-скъпи, са градски легенди

Между банките няма картел за поддържане на високи лихви по кредитите, категоричен е банкерът

07:56 | 19.04.11 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>Левон Хампарцумян.<i> Снимка: Уникредит Булбанк</i></p>

Левон Хампарцумян. Снимка: Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян отхвърли спекулациите, че между банките в България има картел за поддържане на високи лихвени проценти по кредитите. „Картелно споразумение със сигурност няма, това беше проверявано от КЗК”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в интервю за БТА.

Банките имат различни акционери, различни търговски политики, различни възможности, а това, че лихвите у нас са по-високи в сравнение с други страни е градска легенда. Ние трябва да се сравняваме със страни като Румъния и Сърбия, където лихвите са по-високи, отколкото в България. Ако се сравняваме с Гърция, Гърция независимо че има икономически трудности, е 10 пъти по-голяма икономика от българската и е страна-член на еврозоната, обясни Хампарцумян.

Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.

Два конкурентни процеса в българската икономика ще покажат какво ще бъде движението на лихвените нива у нас през тази година, смята банкерът. От една страна подобряването на условията в българската икономика ще води до по-ниски лихви и увеличаване на конкуренцията между банките, а от друга страна се увеличава основната лихва в еврозоната и това може да доведе до леко поскъпване на кредита - с до половин - един процент.

Засега не е ясно кой от двата процеса ще надделее, но със сигурност за понижаването на лихвите по кредитите основен принос ще има съживяването на икономиката, коментира Левон Хампарцумян.

При икономически растеж веднага ще тръгне и процес по намаляване на лихвите. Колко бързо ще го усетим по джоба си и колко бързо ще тръгне този процес зависи от това, колко добре се развива българската икономика, посочи банкерът.

Ако се стремим изкуствено да поддържаме ниски цени, това ще означава, че относително обедняваме спрямо света. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян.

Това е по-добрият сценарий, отколкото да имаме изкуствено задържане на ниски цени и дори дефлация, намаляване на цените на фона на стагнираща икономика и инфлация в останалата част на света, отбеляза той.

Няма как да имаме лихви, които да дават положителна доходност спрямо инфлацията и евтини кредити, защото кой ще плати сметката по средата, коментира председателят на Асоциацията на банките в България.

Той каза, че банките имат интерес от относително ниски лихви по депозитите, стопанска активност, която през частично кредитиране и частично използване на капитала на предприемачите да доведе до нов продукт и благоденствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
Danny666
преди 13 години
Ало Рико кое предприемачеството бе пи4 ??? Балоните на имоти и акции ли ???Ако ПАРИТЕ не се печатаха а бяха истински мислиш ли че такива пишман предприемачи като тебе щеха да взимат КРЕДИТ на 10-12% ??? Пишеш за рентиерство ? Цената на капитала ТРЯБВА да се определя от СВОБОДЕН ПАЗАР сладур ! Според тебе ПЕНСИОНЕРИТЕ дето са събирали за старини ЦЯЛ живот сега ЗАСЛУЖАВАТ 1% РЕНТА защото ТАКИВА КАТО ТЕБ ИСКАТ ДА СПЕКУЛИРАТ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Danny666
преди 13 години
В България има 42 МИЛИАРДА депозити в банките и САМО 1 милиард лефффчета в ФОНДА дето УЖ ги ГАРАНТИРА ...муаахаааа.....Хора събудете се ! Купувайте злато и сребро ! Всяка монета е пирон в ковчега на тези мошенници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Danny666
преди 13 години
"Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията."ХА ха ха казал си го е в прав текст човека !!! Ама има още *** дето спорят че ЗЛАТОТО било БАЛОН ха ха ха...ами така ви се пада . Дръжте си хартийките в банките ха ха ха...Чувалче захар за година щеше да ви докара повече печалба от депозит в банка ха ха ха..Просто хората в Бг ( за съжаление и по света ) са многоооо дезинформирани и НЕ РАЗБИРАТ същността на Fractional-reserve banking.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
al64ad
преди 13 години
Да не мислиш ,че подопечните на инженера взимат кредити на повече от 3%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 13 години
здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията------------------Хе-хе! Учудваме, че даже хора, които се занимават с инвестиране не са наясно с това фундаментално положение. Естествено, че това е така и това е една от парадигмите на съвремената кредитна система - целта е да се насърчава предприемачеството, а не рентиерството (каквото е дефакто държането на пари на депозит). Единственото учудващо тук е, че банкер го е казал ясно, публично и в прав текст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Приказките, че Левон е Банкер са Градски легенди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Хампарцумян ще му дърпат ушите банкерите май. Направо се е изпуснал с това, че банките ще държат лихвите по депозитите под инфлацията. Освен ако цели народът да се юрне сега към банките да си тегли спестяванията, че вече им идват много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
Живея и работя в Париж, тук ипотечните кредити са на 5%, като ако си служител в банка, процента пада и някои го взимат на 3%!!!Българина е кокошка и просто трябва да се скубе.Какво стана с таксата по предсрочно погасяване, когато банките пищяха че им трябва ликвидност?!?! Да не би да я махнаха, да не са луди???Абсурдистанска банкова система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
VesselinTHRK
преди 13 години
Знаете ли, че в Уникредит Булбанк има толкова голяма корупция за отпускане на кредите (в бума на строителството), че дори гръцките банки биха завидяли. Тарифата беше 100 000 EUR кредит - комисионна около 10 000 BGN. Така, че нека банките да си стегнат кредитните инспектори и шефове на клонове и лихвите спокойно могат да тръгнат надолу, защото риска от раздавенето на кредити на кофти кредитополучатели се прехвърля върху добрите кредитополучатели - фирми и домакинства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Това за отрицателните реални лихви и положителния им ефект върху икономиката, ако го развие, спокойно ще застане до Кругман като Нобелов лауреат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още