IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите са твърдо против увеличението на заплатите

От АИКБ настояват повишаването на възнагражденията да се договаря по браншове

16:12 | 19.03.11 г. 118
Работодателите са твърдо против увеличението на заплатите

Категорично не подкрепяме предложението да се вдигне минималната работна заплата в средата на годината и настояваме препоръчителният индекс за повишаване на възнагражденията да се договаря по браншове, с оглед на конкретната ситуация. Това е позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщиха от организацията.

Ако ще се увеличават доходите, то по-скоро това следва да дойде чрез повишаване на средствата за социално подпомагане, ако добре се изпълнява бюджетът. Минималната работна заплата е административна величина, която не бива да се пипа в средата на годината, особено с такъв голям ръст, с какъвто синдикатите предлагат. Причината е, че това ще доведе до намаляване на заетостта, до увеличаване на безработицата и до увеличаване на сивия сектор.

Виждането за общ индекс за повишаване на заплатите е нереалистично, защото ще бъде популистка мярка без реални резултати в практиката. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов след участието му в заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Той отбеляза, че БТПП ще препоръча договарянето да става на ниво предприятие, за да се отчетат възможностите на компаниите. Искаме да видим хората с по-висока покупателна способност, но към това не трябва да се подхожда безотговорно, заяви Симеонов. Той отбеляза, че е трудно приложимо предложението на КНСБ за препоръчителен индекс за увеличение на работните заплати в частната сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
Касовите апарати с "космически технологии" (връзка с НАП) струват по 250 лв. Ако не можеш да си позволиш такъв и заплата от 240 лв ти се струва голяма, къде въобще си тръгнал? Прасета в космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
IMRO
преди 13 години
Най-малкото за да не сме с най-ниска минимална заплата в ЕС. И без инсинуации, имам си частна фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
и какво значение има минималната заплата след като почти никой не работи на нея? защо да я променят? аххх, държавните служители, особено висшите се индексират на база на минималната, затова било :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
Така е! Прав си! Но, така загрижените за бюджета "работодатели", не им се взима участие в напълването на "кацата" ! Само в изпразването и искат да участват мушмуроците! Смятат че кризата трябва друг да я плаща! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Тъкмо си помислих че ще се зарадват "работодателите":))))! Ама пред медиите приказват едно а чрез ЗАЙКО/Станишев/ съвсем друго!:))) Няма угодия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
rover
преди 13 години
От КНСБто намерили откъде да намерят още пари. От неплатилите досега. Предлагам да започнат от Кремиковци, БДЖ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
rover
преди 13 години
IМРО, ти си свободен в своите фирми ако искаш по 27 000 не лева, а евро да плащаш като заплата. И за какви некоректни работодатели говориш? Аман от разбирачи и пубери! Като се заговори за заплащане, веднага за джиповете и любовниците на мутрафони-работодатели почва да се говори. Ама никой не казва откъде ще се вземат пари за все по-безкрайно увеличаващите се изисквания - то не са касови апарати с космически технологии, увеличени данък сгради и такса смет, та до ДДСто за коминочистачите..... Буквално всеки ден - нови удари. Жалки опити да се изстиска от разорените фирми още, и още, и още.... За да плюскат държавните чиновници, да се раздава на ***...... Е няма вече, свърши. Всеки месец е по-зле от предишния. И никакви фалшификации на статистиката вече не помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
IMRO
преди 13 години
Аз пък съм твърдо "за". На 240 лв. реално работят само *** и тук-там на няколко места в страната, където безработицата е толкова голяма, че работодателите могат да си правят каквото си поискат с работниците. *** да ходят да живеят в Испания, Италия или Гърция и да работят в селското стопанство там, а некоректните работодатели в изостаналите райони на страната да бъдат натиснати. Тази година минимална заплата 270, другата година - 300 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още