IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в България се изкачва все повече над средната за ЕС

Докато безработицата в ЕС намалява до 9,5% през януари, равнището й в България се покачва до 10,2 на сто

13:34 | 01.03.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>За 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС. Снимка: Sxc.hu</p>

За 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС. Снимка: Sxc.hu

Безработицата в България продължава да върви трайно нагоре, като през януари равнището й се покачва до 10,2% в сравнение с 10,1% през декември и ноември. В същото време средното равнище на безработица в 27-те членки на Европейския съюз (ЕС) пада от 9,6% на 9,5%, отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС, като през януари разликата се увеличава. До пролетта на миналата година делът на безработните от работната сила у нас бе по-малък.

Влошаването на пазара на труда в страната през 2010 г. обаче ни нареди сред европейските страни с най-силен ръст на безработицата.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път съществените различия между състоянието на пазара на труда в европейските страни. Той остава най-устойчив в Холандия и Австрия, където нивото на безработица е малко над 4%, както и в Люксембург с безработица от 4,7%.

В същото време безработицата в Германия намалява от 6,6% на 6,5%, като спад в равнището й се отчита още в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция и Малта.

Страните с най-рязко понижение на безработицата за последните 12 месеца пък са Естония (от 16,1% на 14,3%) и Малта (от 7,2% до 6,1%).

С най-висока безработица отново се отличават няколко страни, които пострадаха и от спукването на балона в жилищния им сектор преди кризата - Испания (20,4%), Латвия (18,3%) и Литва (17,4%).

Гърция и Унгария обаче са двете членки на ЕС, където делът на безработните е нараснал най-рязко от миналия януари насам – от 9,7% на 12,9% в Гърция, и от 11% на 12,6% в Унгария.

Към края на януари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,775 млн., или над 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с декември броят им е намалял с 43 хил. в ЕС и със 72 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

В началото на миналата седмица данни на НСИ показаха, че безработицата в България е била 11,2% през четвъртото тримесечие на 2010 г. От Агенцията по заетостта съобщиха, че през януари безработицата у нас е била 9,8%. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта и НСИ заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 13 години
Принципно съм съгласен че макро рамката беше добра , съгласен съм че инвеститорите бяха припознали сектора на недвижимите имоти като ново ел дорадо . Но ти ми кажи къде е ролята на праителството като регулатор - нямаше я . Съгласен съм че неможем да водим монетарна политика но фискална можехме - можеше да не сваляме данъците толкова рязко или най малкото да не харчим безогледно и безконтролно натрупаните излишъци събрани над планираното . Ама не - алчноста погубва хората , харчеха до последно, като наливаха още по голяма ликвидност и нещата стигнайа до там че неграмотен *** като общ работник в строителна фирма вземаше 1500 лв. заплата а всички обясняваха че цени от 1500 еur / kв.м са нормални .да те питам къде беше държавата при раздаването на разрешителни за строеж - та се бетонира цялото крайбрежие , или и това беше част от добрия инвестиционен климат ? Кризата която имаме в момента е в резултат на краткосрочните цели на правителствата и банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
plamenov
преди 13 години
Абе Стояне .... защо не вземеш да изпълниш една от 1000000000 заплахи че повече няма да влизаш в тоя сайт и да ни освободиш от психясалата си особа ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
plamenov
преди 13 години
с кое точно създаде "добри условия" че не ми е ясно ???? като си буташе техните а останалите ги изнудваше с безбожни подкупи ли ???? иначе че не са само те виновни не са и за това че куцо и сакато станаха строители също си прав. Но рабери че това беше едно от НАЙ - НЕКЪДЪРНИТЕ правителства от доста време насам!!!!! не че тия сега са цветя за мирисане ..... но поне имат няколко успешни министри които си вършат работата ..... оти предишните имаха един на образованието ..... и то е доста спорно дали е бил успешен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Kaoru
преди 13 години
Все по-ясно става, че дори и в по-специализираните икономически и финансови портали започват да коментират хора, които не са способни да виждат ситуацията в перспектива. Т.н. тройна коалиция или по-скоро част от нея саздаде добри условия за инвестиции в страната като подобри значително инвестиционния климат. Това как тези инвестиции бяха разгърнати е въпрос на пазарните участници, в които между другото е проблемът. Мнозинството реше, че сртоителния сектор е манна небесна и всеки втори стана инвеститор. Това се случи заради безпрецедентната алчност целяща да натрупа максимална печалба с минимални усилия. Ако половината от псевдоинвеститорите бяха инвестирали в реално производство в момента България щеше да отчита устойчив и най-вече осезаем растеж. Така, че моите уважвния, но макрорамката беше на ниво. Проблемът по-скоро е в психологията и културата на нашите инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 13 години
Все по ясно се очертава истината : т.н. тройна коалиция , заедно с централната ни банка оставиха икономиката да прегрее и да се *** в малоумието всички в тая страна да работят строители или свързани с тоя бранш отрасли . След като царството на ниските лихви и бързите кредити свърши тая икривена сграда се срина . И сега се оказа че имаме 150-200 хил, неграмотни дюлгера които няма какво и къде да работят . Та затова казвам, че имаме тежка структорна криза от която нито бързо, нито лесно ще излезем . Поне докато тая маса от ниско образовани хора не намери някакво ново препитание или поне не излезе да строи в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgf
преди 13 години
Нарастването на безработицата в България, в последните около две години е правопропорционална на политиката на замразяване на доходите на българите от министър Дянков и компания, както и обезсмиляне на желанието за труд и пенсия у българина. Реалната оценка на случващото се в България ще даде и посочи Господ, който ще раздаде и съответните наказания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
kravata_mu
преди 13 години
ми за теб всяка информация е манипулирана, всяка втора статия - платена и тн. аз ако съм на теб, просто ще си намеря по-обективно и неманипулирано място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
slavkovrr
преди 13 години
Мисля, че до лятото ще се качва още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Що бе я кажи ти тогава къде я виждаш ОПРАВИЯТА БЪЛГАРСКА. Само едно нещо добро за тази страна ми кажи, самооооо едно поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
kravata_mu
преди 13 години
пич, за тебе оправия няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още