IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев – най-харесваният министър, доверието към Цветанов отново спада

Близо две трети от българите не желаят президентът да бъде от редиците на ГЕРБ

18:13 | 27.02.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев – най-харесваният министър, доверието към Цветанов отново спада

Въпреки че чрез вота на доверие правителството спечели политическата битка срещу опонентите си, скандалите от първите месеци на годината са нанесли сериозни поражения върху имиджа на управляващите.

Това показват резултатите от редовното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 12 – 20 февруари 2011г. сред 1005 пълнолетни жители от цялата страна.

За първи път, откакто е на власт, правителството не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития. То губи инициативата в налагането на темите, проблемите и интерпретациите на случващото се в страната.

Росен Плевнелиев продължава да е най-одобряваният министър

Както и през декември, когато зае първото място, Росен Плевнелиев продължава да бъде и най-одобряваният министър (37%), и с най-висок индекс, т.е. разлика между положителни и отрицателни оценки - (33.3%).

След него се нареждат Мирослав Найденов (с индекс за дейността си от 14.9%) и Николай Младенов (12.3%). Забележим ръст се наблюдава и в оценките за работата на министър Томислав Дончев, който заема четвъртото място и чийто ресор се откроява като една от малкото успешни сфери в дейността на правителството (51%).

Обобщената оценка: само за 37% от българите правителството се справя успешно и това личи в резултатите от дейността му. 60% са на обратното мнение.

Силен обрат търпи отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов. През декември 2010г. той беше най-одобряваният член на кабинета с 35% положителни оценки. През февруари Цветанов продължава да се ползва с доверието на 23% от избирателите, но вече заема второто място в класацията на най-неуспешните министри.

Президентските избори

Намалява и мотивацията за вот в полза на ГЕРБ. Най-силният индикатор в това отношение е заявеното предпочитание на 63% от българите да бъде избран президент от друга политическа сила, срещу 33% желаещи бъдещият президент да е излъчен от управляващите.

Тези нагласи не могат да бъдат разглеждани като прогноза за президентския вот, тъй като не са ясни още нито броя и имената на претендентите, нито разпределението на гласовете между евентуалните конкуренти. Те обаче са сигнал, че се консолидират настроения в полза на алтернативен избор, коментират от агенция Алфа рисърч.

За разлика от имиджа, динамиката в подкрепата за кабинета е по-слаба. За периода януари – февруари правителството губи 2% одобрение (спад от 24% на 22%). Неодобрението за цялостната му дейност (39%) обаче вече става почти двойно по-високо от одобрението.
Електорални нагласи

Ерозията в имиджа обикновено е първата стъпка в промяната на цялостното отношение към дадена политически сила. Към момента обаче декларираната подкрепа за управляващите, макар и да намалява, се запазва на достатъчно стабилно равнище.

Потенциалът на партията спада леко от 27.0% до 26.1%. Подкрепата си от него оттеглят предимно хората с по-ниски доходи и в по-тежко материално положение.

Опозицията

Политически ползи от скандалите в управлението извлича БСП. Подкрепата за социалистите бележи лек ръст от 15.2% до 16.6%, а лидерът й Сергей Станишев запазва доверие от 15%.

В лявото пространство, отношението към президента Г. Първанов се запазва силно поляризирано както в края на миналата година (31% положително срещу 31% отрицателно).

Потенциалът на Атака продължава да бъде свит до 2.5% най-твърди привърженици, а лидерът й Волен Сидеров се ползва с доверието на 10 на сто от пълнолетните жители на страната.

Малко по-добри, но все още неустойчиви са позициите на Синята коалиция. Подкрепа за нея заявяват 3.4%, а лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се ползват с подкрепата на 9% от избирателите. Десните избиратели очакват сините да определят по-еднозначно позицията си към управляващите. Близо една пета от симпатизантите им се колебаят как биха гласували, ако в момента се провеждат избори.

ДПС запазва традиционното си равнище на електорална подкрепа от 4.9%. Оставката на Касим Дал и последвалото изключване от партията обаче отнема част от доверието в Ахмед Доган, което се свива от 7% до 4%. Потенциалът на останалите партии е на обичайните си ниски стойности. Висок остава и делът на нагласуващите (38.9%).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Костов си спомням, и за царя... но за да пишем и за тях ни е нужен цял роман!*** народ сме си, така е!Дано подкрепяш и моето мнение, че забелязвам във форума има доста хора, които още не знаят на коя "платформа" са стъпили, и плюят настрани, без да знаят и те накъде! Дълга и тъжна история е този наш преход, можеше тази страница да сме я затворили още 2000-та година, докато Чехия, Словения.. Хърватия ни бяха на нивото, а сега вече са светлинни години пред нас по много показатели!Мъка, но надеждата последна умира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
орк
преди 13 години
изглежда много "политически културно" ако 2/3 искат президент който не е от ГЕРБ. И много здравословно.Ако десните се консолидират около кандидат на Синята коалиция и левите около кандидадатана Гоце ще е наистина интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Нормално е и даже е необходимо десни партии да дойдат на власт у нас , независимо че Б.Б. и той се представя за такъв, но просто е изключено Костов да се върне на власт. Обективно всичко което е отрицателно в българския т.нар. преход се свързва и се персонализира с името на Иван Костов, което означава , че той е политик без бъдеще .Най-доброто което могат и трябва да направят десните е да благодарят за досегашната политическа дейност на Костов и на мними политици като М.Димитров и да си изберат нов лидер, който няма да е свързан с бандитизма на прехода.Впрочем такава крещяша необходимост имат и в БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Като говориш за умиращата змия, дето хапела ... не си ли спомни 2001 година, когато комунистите и ДС усетиха, че те повече избори няма да спечелят след успешното управление на СДС и наляха милиони в пресата, за да оплюят Костов! Трябваше да внесат и някоя нова пионка, защото те самите нямаше как да спечелят и царчето беше просто подставено лице, на което му платиха с имоти (има няма 1 млрд.лева!!!). Мнение като твоето за пореден път доказва моята теза, че сме *** народ - ние не можем да мислим, а четем и "верваме" сляпо на тези, които пишат, т.е. на хората с парите!!! Докато сме прости това ни чака..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Аман от манипулативни мнения и проучвания, и кампании предизборни, и к'во ли не щеш. Как така изведнъж ревнаха бившето ДС срещу ГЕРБ? Ми много е ясно - докато Костов, Станишев, Доган и Гоце си назначаваха техните олигарси и бизнесмени на различни ключови постове, Борисов решиха да направят обратното! Спряха им кранчетата на ***, и ревнаха! Умиращата змия нали казват, че тогава най-много хапела... Комедия, на която доста голяма част от обществото им се връзват....за съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
deando
преди 13 години
Добър министър но е инвестирано в строителството на магистрали ,колкото в подслушването .Ако това е митъстър ,който защитава ресора си МЕРСИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
OPASEN
преди 13 години
Супер - щом започнаха да се плашат от Костов значи може би е дошло времето сините (този път като ДСБ) да дойдат на власт и отново да оправят бъкиите на ченгетата от ДС.А тъкмо се бяхме пооправили 2001 година - готови бяхме за НАТО и за ЕС и като видяха, че губят позиции, побързаха да оплюят СДС, та да дойдат на власт да крадат и в момента се виждат резултатите...Ама сме *** народ и си заслужаваме съдбата, де!!Днес пак чух за наказателен вот!??Писна ми да обяснявам, ама само още веднъж ;-))Това е измислено от ДПС, за да могат да имат повече % на изборите!!!Значи, когато българите практикуват Наказателен вот, печелят турците и ***...Ама аман от глупав народ, де :-((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Е не, атаките вече започнаха, основно от Костов, от скоро вече и от БСП:-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Ами не е изненадващо, Росен Плевнелиев не е интересен на опозицията. От махането му няма да спечелят нищо. Та всички, които не стоят под светлината на медийните прожектори и не са нападнати от опозицията са най-харесвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
Оф за какво се хабя да пиша, като сайтът ми трие всичко с изключение на първия ред... Според сегашното проучване ГЕРБ получава 43% от гласовете на гласувалите и 117 места в парламента, ми това никак не е зле, Геновевче. Въпросът с "искали/не искали президент от ГЕРБ" е изключително манипулативен (а анализът пък съвсем) и би имал смисъл, само ако се зададе за всички партии и се сравнят резултатите. Тези 40% негласуващи от коя партия ще искат президент? Ами от никоя. Тогава какво сравняваме? Грънци. Аман и от манипулативни анализи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още