IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Ганев: Инвестиционната активност е достигнала рецесионното си дъно

Ако домакинствата решат, че най-лошото е минало, ефектът в потребителското поведение може да се обърне, твърди експертът

11:30 | 14.02.11 г. 23
Г. Ганев: Инвестиционната активност е достигнала рецесионното си дъно

Потреблението на домакинствата влезе в криза три тримесечия преди икономиката като цяло и още не е излязло, като данните за трето тримесечие на 2010 г. не показват някакъв видим процес на достигане на дъно, което да дава основания да се очаква оттласкване, каза пред Investor.bg Георги Ганев от Център за либерални стратегии.

Според икономиста обаче нещата могат да се обърнат много бързо. Ганев твърди, че процесът е предимно психологически.

„Ако по някаква причина домакинствата решат, че най-лошото е минало и променят очакванията си от силно песимистични към неутрални, ефектът в потребителското им поведение може да се окаже доста бърз. Така че психологията тук е много важна“, коментира Георги Ганев.

При инвестиционната активност, според анализатора, нещата няма как да станат много бързо. Но данните от последните тримесечия сочат определено намаление в спада на инвестиционната активност и е много възможно тя да е достигнала рецесионното си дъно.

Според него бизнесът ще бъде готов за нови инвестиции едва когато е отговорил на няколко условия. Първото е наличието на очаквания, че търсенето на продукцията в средносрочен и по-дългосрочен план ще съществува и дори ще нараства. Второто е да са приключили вътрешните преустройства във фирмите, свързани с оптимизации на процеси, на работни места, на управленски механизми, на договори с доставчици и клиенти. Третото условие е фирмите да са пренастроили фирмените си стратегии за следващия период на растеж.

Не на последно място е качеството на бизнес средата - сигурност на имуществените права, здравето на бюджета, държавните политики, посочва специалистът.

Когато тези два локомотива - потребление и инвестиции, се събудят, или поне спрат да движат назад, тогава и общата динамика ще дръпне нагоре. Косвен, шумен и непълен, но относително бърз индикатор в това направление са данните за вноса, заяви експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
Не съди за всички по себе си. Ганев е прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
оцеляват спестявайки по 3 млрд. лв. на година?странно оцеляванеповече прилича на страхова невроза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
jamiemirror
преди 13 години
Тоя "експерт" изглежда не оценява че оптимизъм на гладен стомах не върши работа никому.Какво точно ще инвестират домакинствата - че те в момента оцеляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още