IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефката на НОИ: Няма национализация!

Солидарният принцип на пенсионната система е нарушен, защото самите пенсионери финансират пенсиите си чрез данъци, посочва Христина Митрева

18:36 | 12.12.10 г. 16
Автор - снимка
Създател
Шефката на НОИ: Няма национализация!

"При нас имаше много сериозен дебат за Кодекса за социално осигуряване (КСО), той продължи 3 дни. Тези решения се отнасят за години напред и хората трябва да знаят какво да очакват", коментира пред БНР управителят на НОИ Христина Митрева, съобщава Dnes.bg.

"Ние сега не правим реформа, а продължаваме стратегията за развитие на пенсионната система, започната през 2000 година", допълни тя.

Митрева каза още, че е трябвало да търсят нови решения и политики, които да доведат до една по-добра финансова стабилност на системата и да осигурят на хората едни по-справедливи пенсии.

"За всеки е ясно, че това, което хората получават не ги задоволява. Промените трябваше да се случат, защото в момента около 60% от разходите за пенсии се финансират чрез данъци. Това означава, че много други сектори на икономиката остават недофинансирани – образованието, здравеопазването, икономиката, инфраструктурата", подчерта Митрева.

Според нея солидарният принцип на пенсионната система е нарушен, защото самите пенсионери финансират пенсиите си чрез данъци.

"Това не е национализация. Това са индивидуални партиди на хората, те не са лични сметки, защото вноската е за сметка на работодателя. 10-годишният период е недостатъчен, за да се спестят средства, които да гарантират ранна пенсия, получаваща се 8 години по-рано", заяви Митрева.

"Тези хора са работили за България. Не може да се каже - ами да получават толкова колкото са внасяли, това не е справедливо", категорична бе Христина Митрева.

Според Митрева се получава така, че средният размер на пенсиите е най-много 290 лева. "От ДОО обаче, това лице ще получава около 700 лева пенсия", каза още управителят на НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
olimpiec
преди 13 години
Абе баща ми кандидаства за сръбско гражданство,казаха му няма проблем.И аз се чудя дали да не го предприема тоя ход,че утре ще почнат да национализират и частните компании и да ни раздават апартаменти.Хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
"Дясна" партия прави национализация. Това е като вълк-вегитарианец. Гледали от Унгария... Те и в Унгария тепърва ще му сърбат попарата на оная откачалка Орбан. Не било национализация - айде де. Такива малограмотни тьотки като Митревата нямат място на такива позиции, още повече, че не разбират материята, за която се изказват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
kaputov
преди 13 години
И Христина Митрева глобена от ВАС за забавена декларация за конфликт на интереси http://***.mediapool.bg/show/?storyid=173682
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
Трябвало да са щастливи, защото ще вземат четиристайни в центъра от нас данъкоплатците:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Мажоритаря
преди 13 години
Леле става ми все по-тъжно че съм роден българин... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
"Това не е национализация. Това са индивидуални партиди на хората, те не са лични сметки, защото вноската е за сметка на работодателя."Значи ако аз внасям на детето си пари във влог - и държавата го прилапа - и това не е национализация?Какви са тия определения - това е подсъдно!"Тези хора са работили за България. Не може да се каже - ами да получават толкова колкото са внасяли, това не е справедливо"Че останалите за Зимбабве ли са работили? За тях кое е справедливото?Що за изказвания и кой е в основата им - това е въпроса!!! България стана Раят на ченгетата и ромите, аман от тая "власт"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още