IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователните брокери на колене, временно работят при 0% комисиона

В сайтовете на посредниците вече няма предложения за отстъпка от 10% от цената на застраховка гражданска отговорност

13:18 | 26.11.10 г. 37
Застрахователните брокери на колене, временно работят при 0% комисиона

Секторът на застрахователните брокери е поставен на колене, след като временно продава застраховки дори при комисиона от 0%, показва проверка на Investor.bg.

Доскоро комисоните бяха 25-30%, което предизвика яростна дискусия между застрахователи, Комисията по финансов надзор и застрахователните брокери по време на Клуб Investor.bg на 26 октомври 2010 г.

Действията на КФН и застрахователите са успешни след години на високи комисиони у нас (около 30%, спрямо 5-10% в страните от Западна и Източна Европа).

В момента с много застрахователи брокерите нямат договорка за комисиона и в счетоводните им документи, като комисион се записва 0%. По тези полици ще има изплащане на комисион, след като той бъде договорен.

Вече договорените комисиони са например 4% от Булстрад, 7% от Интерамерикан, Алианц България и Общинска застрахователна компания и 8% от ДЗИ. Това са комисионни за агенти към брокер. За агентите към застраховател и за самите брокери комисионните са с 4-5% по-високи.

Справка на Investor.bg в сайтовете на посредниците, които до скоро предлагаха 10% отстъпка от цената на гражданска отговорност, показва, че отстъпка отново има, но тя е около 1% или под 2 лв. на застраховка.

Тъй като брокерите доскоро работеха при 4-5 пъти по-голями комисиони, бюджетите им трудно ще се нагодят към новите условия и може да има силно преструктириране в сектора, след лавинообразното увеличение в броя и клоновете на брокерите в последните години, заявяват представители на бранша за Investor.bg.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 9
stdmv
преди 13 години
И чия далавера беше да се променя пазара. При положение че има над 800 брокера едва ли може да се твърди че няма конкуренция. Мен брокерът ме обслужва, носи ми на място документите. Обръща ми внимание като съм имал проишествие - малко, голямо. Предупреждава ме да си оправя полиците и плащанията.Сега ще се обаждам в Каспичан на някоя *** служителка на застрахователна компания ли.КФН са *** и тотални далавераджии. Оправете бонус малус, мекерта такива, вместо да се занимавате с далавери. Скапани ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
trola
преди 13 години
Брокерите формираха около 50% от продажбите на Гражданска отговорност. Ако се закрият голяма част от офисите на брокери застрахователите ще загубят най-добрият си канал за продажби.Това ще се отрази на покритието по ГО (ще се сключат много по-малко полици) , което ще се отрази и на приходите на затрахователните компании.Клиентите също ще загубят , понеже ще им се наложи да обикалят от компания на компания за да сверяват оферти. Самите застрахователни компании няма да обслужват в малкото си на брои офиси големия поток от клиенти . И като цяло през месец декември ще има лек хаос :) И накрая ще се окаже , че такива искуствени регулации са вредни за един конкурентен пазар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Обадете се в някой брокер, за да видите, че не им е съвсем смешно. Също така в сайта на тези които даваха 10% отстъпка вече няма такова нещо.Как ще ме накарат да платя повече. Тук няма как брокера да сложи допълнителни такси, както са правели заложните къщу. Все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 13 години
Това прилича малко на историята с тавана на лихвите в заложнте къщи... Там лихвите ги фиксираха на 3%, но увеличиха прогресимно таксите за получаване на кредит в зависимост от размера му... Смех :X
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Поздравления за Борислав Богоев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
kircone
преди 13 години
а един мармот....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Можело значи......Или пък не - това е само търговски трик за пред публиката. Казва ли ти някой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още