IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните дружества смятат, че Бойко Борисов е бил подведен

От БАДДПО никога не са инициирали удължаване на срока за изпълнението на задълженията на професионалните фондове

19:04 | 21.10.10 г. 19
Автор - снимка
Създател
Пенсионните дружества смятат, че Бойко Борисов е бил подведен

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, по повод решенията на Министерския съвет от вчера, във връзка с приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. и дебатите, свързани с тях, членовете на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) настояват, че премиерът е бил подведен.

Те се обръщат към него с предложението в най-кратък срок и в удобно за него време да се проведе среща с техни представители.

Подвеждането, според БАДДПО, се състои в това, че вносителите на предложенията за прекратяване дейността на професионалните пенсионни фондове и прехвърлянето на техните активи в НОИ, не са информирали министър-председателя за няколко важни обстоятелства.

От една страна той не е бил уведомен правилно какво представляват тези фондове, как и от кого се управляват и на какви принципи се реализират техните задължения. Освен това той не бил информиран, че тези фондове, съгласно закона, са отделни юридически лица и техните средства са отделени от средствата на управляващите ги пенсионноосигурителни дружества.

Важно е и, че тези фондове нямат и не могат да извършват административни разходи, защото нямат собствено управление и администрация, както и че всички разходи, свързани с тяхната дейност, са за сметка на управляващите ги дружества. Освен това 100 % от доходността, получена от инвестициите на средствата на осигурените лица, постъпва в техните индивидуални партиди.

От БАДДПО посочват още, че средствата на тези фондове са разпределени и се намират в индивидуалните партиди на осигурените лица, които са избрали фонд, в който да се осигуряват, и имат съответен договор с него.

От асоциацията уточняват и, че БАДДПО и нейните членове никога не са били инициатори за удължаване на срока за изпълнението на задълженията на професионалните фондове. Според тях фондовете разполагат с нужните средства и имат пълната готовност да изплащат срочни пенсии в размери и критерии, определени в КСО.

Членовете на БАДДПО предупреждават, че със създаването на предлагания солидарен фонд и прехвърлянето на средствата на осигурените лица ще се намали до минимум личната заинтересованост и ще се разруши окончателно и без това разклатеното доверие към българската пенсионна система, което ще се отрази негативно на събираемостта на осигурителните вноски.

Според БАДДПО Бойко Борисов не е бил информиран и за редица възникващи от промяната въпроси, като например за какви права на осигурените лица професионалните пенсионни фондове трябва да предоставят срочни пенсии. Не става ясно и дали държавата, и съответно НОИ, ще носи отговорност за правата, натрупани от осигурените лица работещи при І и ІІ категория труд ,преди създаването на професионалните пенсионни фондове през 2000 г.

Засега няма яснота и за това дали е възможно и как може да се извърши прехвърлянето на активите на професионалните пенсионни фондове в предлагания солидарен фонд, както и дали могат да се отнемат правата и средствата на осигурените лица и на техните наследници.

От асоциацията посочват още, че не може да се определи размера на средствата, които могат да постъпят в НОИ. Не е ясно и как с тези средства, които в най-добрия случай ще са в размера, който е в професионалните фондове, ще се гарантира ранното пенсиониране и адекватните пенсии на работилите при условията на І и ІІ категории труд.

От БАДДПО напомнят, че до този момент не са получили отговор на писмото си от 15 октомври, с което са изразили становището си относно обсъжданите в Националния съвет за тристранно сътрудничество и публикувани в средствата за масова информация предложения за промени в пенсионната система, свързани с дейността на професионалните пенсионни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
swot
преди 13 години
това с входа и изхода го е написал някой злобар бек офис от уд; е това е капиталовият пазар, пълно е с комплексари и злобари, уд-тата не могат да привлекат клиенти и само злобеят, ограничен живот водят и се виждат с колегите си е петък вечер само, че иначе няма къде с кого другаде да се видят, или другият вариант е да отидат на боулинг в четвъртък пак с колегите от капиталовия пазар и то не да обсъдат финансови теми, а да обсъдат клюките из пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
хендехох
преди 13 години
Цитирам "Освен това 100 % от доходността, получена от инвестициите на средствата на осигурените лица, постъпва в техните индивидуални партиди."Ама как нагло лъжете. А таксите 5% на входа и след това почти 5% от активите годишно? Мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
markov
преди 13 години
Проблемът е сериозен и се опитват з апореден на гърба на нормалните осигурени трета категория....да прекарат ранното пенсиониране на полицаи, военни и т.н. Няма как за 10 години при тия вноски за първа категория труд да са събрани достатъчно средства за плащане на пенсии в някои случаи от 20 години.Един полицаи има право да се пенсионира на 45 години и трябва да получава от този фонд до навършване на нормална пенсионна възраст , примерно 65 години. Е ако приемем че трябва да получава пенсия 60% от заплатата си излиза по груби сметки че трябва в фонда като вноска за ранна пенсия да са внасяни по около 19-100 % от брутното му възнаграждение.И понеже държавата не си ги е внасяла сега ще ни врътнат следния номер , ще приберат парите от фондовете , ще ги отикат за 1-2 години и после остатък от срока ще се плащат на нашите вноскиъ на нормалната трета категория които се очаква да се пенсионираме на 65 години...ако доживеем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Abritus
преди 13 години
от: SEBULBA Още една гледна точка - ако едни пари се вземат от индивидуалните партиди на осигурените хора, за да се сложат в общ кюп, те няма да станат повече. Няма как да станат повече. И ако от тези пари ще се изплащат по-високи пенсии, отколкото показват актюерските разчети, това означава, че тези пари ще бъдат профукани и до 2-3 години ще сме в изходно положение.То е ясно, че няма да станат повече, въпроса е да не стават по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Подведен ??? Подведено може да бъде някое детенце или интелектуално непълноценен индивид, признат за недееспособен от законите индивид, тоест ***.Но когато един министър-председател бъде ПОДВЕДЕН да приеме противоконституционни "мерки" равносилни на КРАЖБА на парите на стотици хиляди хора - за какво говорим ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Аз не съм от ГЕРБ, но тези дето "копат" да погледнат колко кал имат по гърбовете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
И още нещо:Да си правиш частни сметки в държавно осигуряване е пълна утопия. Хората така и не разбраха, че в държавата няма индивидуален подход и отношение няма. Подари таз причина някъде там по света има корпоративни и частни схема на пенсионно осигуряване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Особено с мутра премиер. Четох едно проучване, ГЕРБ е вече пета политическа сила, малко след ДПС. Сами се закопахте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Д_Д_Д
преди 13 години
:) Тази логика е приложима в Америка и други подобни.Тук на Балканите, забрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Ами за толкова са внесени. Средно на осигурен са внесени около 2000 лв. дотук! Ти ако си внесъл 2000 лв., каква пенсия искаш? 1000 лв. месечно?Прочети много внимателно:"Още една гледна точка - ако едни пари се вземат от индивидуалните партиди на осигурените хора, за да се сложат в общ кюп, те няма да станат повече. Няма как да станат повече. И ако от тези пари ще се изплащат по-високи пенсии, отколкото показват актюерските разчети, това означава, че тези пари ще бъдат профукани и до 2-3 години ще сме в изходно положение."Просто Бойко си осигурява пари до следващите избори, като профука за година-две събираното за деситилетие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още