IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Подготвяме се за газова криза

Към неделя запасите от газ в хранилището в Чирен са достигнали 440 млн. куб. м, съобщи икономическият министър

11:41 | 23.09.14 г. 22
Щонов: Подготвяме се за газова криза

Предприемаме активни мерки, за да се подготвим за евентуална газова криза, коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

"Дали ще има газова криза е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност това да се случи и е важно да сме подготвени", допълни той.

Сред мерките, които предприема правителството, е топлофикациите да преминат на мазут, като се водят преговори с Европейската комисия (ЕК) за изключване от правилата за замърсяване на околната среда вследствие на употребата на мазута. Вариантът да се премине на алтернативното гориво се анализира най-вече за Топлофикация-София, която потребява 80% от газа, подаван към топлофикационните дружества в страната.

Тази мярка изисква множество допълнителни действия - осигуряването на мазут, транспорт, логистика и най-вече проверка за готовността на топлофикациите да преминат към този вид гориво.

"Ако централите минат на мазут, първия месец, в който започне кризата, очакваме, че ще се справим. Втория месец ще започнем да ограничаваме индустриалните потребители, като първо ще се ограничат тези, които имат прекъсваем цикъл на работа", заяви енергийният министър. Той добави, че битовите потребители, които са около 3% от домакинствата, са защитени потребители и на тях газът ще бъде спрян последно.

От тази гледна точка Щонов не очаква проблеми за електрическата мрежа, която може да бъде натоварена, ако хората започнат да се отопляват на ток.

В случай на спиране или дори намаляване на газовите доставки от Украйна обаче страната ни ще изпита сериозни затруднения, обясни още министърът, посочвайки, че местният добив е около 0,5 млн. куб. метра, което е около 5 на сто от потреблението в страната през зимните месеци.

Алтернативни ще бъдат доставките от газовата връзка с Гърция и газохранилището в Чирен. "Проблемът на "Чирен" е, че може да дава максимум до 4 млн. куб. метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова повече този дебит намалява", допълни още Щонов.

Към момента хранилището продължава да се пълни и към неделя количествата са били 440 млн. куб. метра, което е около 80% от капацитета на съоръжението.

Щонов обаче подчерта, че по-голямата запълняемост на газохранилището ни застрахова само ако кризата продължи 120 дни. Реално хранилището може да бъде източено за 120 дни, по-висока скорост не може да бъде постигната, обясни още министърът. "Шансът една криза да продължи повече от 120 дни ние оценяваме като много нисък. Зимата ще свърши за 120 дни", допълни той.

Водят се и активни преговори с Гърция за доставка по връзката Кула - Сидирокастро. В момента сигурни са доставките на 1 млн. куб. метра в условията на криза, като се водят преговори доставките да се повишат до 3 млн. куб. метра на ден. "Ние всъщност преговаряме за 5 млн. куб. метра, което ще реши голяма част от проблемите ни, но е малко вероятно, че в условията на криза Гърция ще има излишни количества", обясни енергийният министър.

Цената на природния газ от Гърция, доставян при реверс, ще бъде по-висока. Щонов отказа обаче да уточни колко по-скъп газ ще купуваме. "В условията на криза проблемът с финансирането няма да съществува", коментира Щонов и допълни, че важно тогава ще бъде да се осигурят доставките.

По румънската връзка можем да получим ограничени количества, които ще стигнат само за нуждите на Топлофикация-Русе. Причината е все още неизградената компресорна станция в Румъния, допълни Щонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Дедо Маккейн ще кара газ с частния си самолет ! Няма страшно. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Лесно се променя политика ,особено на зависима държава като нашата! Да видим сега как ще променим географията! Беше ли необходимо с такъв патос и презни приказки да си влошаваме положението? Можеше с повечко такт да си оставим по широка вратичка за маневри. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Трябва да си мнооо, ама мнооо ***, за да мислиш, че през послоедните 100 години, та до поне близките 5-10 години си могъл да получиш и ще можеш да получиш някакъв газ, различен от руски!!! Казвам "да мислиш", защото да говориш е съвсем реазлично! Едни говорят, защото за това получават добри кинти, а други - защото не могат да мислят! И в двата случая това са ***, които няма да трепнат, за да оставят България без газ, като онзи гурел по-долу, дето иска да страда, за да се освободи от Кремъл. Такива около избори масово нахлуват в нета и пишат ли пишат! И после утихват. Те обаче не вредят! Вредят такива гадове като Плювналиев и Боце, които могат да оставят България без газ и ток без да им мигне окото, за да си подредят личните програмки - Жужко да стане един ден шеф на НАТО, а Боце - собственик на България...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
аз когато визирам "американците" имам предвид еврейската хунта от Wall Street, те дърпат парада и те са за разтрел, а хорицата дет бачкат там им се *** века да работят на 100 места и да плащат като откачени за покера на тея ***. Ама кво да прайш такъв е живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Наистина ли никой не разбира, че за да имаме що годе някаква газова независимост ние не трябва да късаме тотално с "господарите от Кремъл" и да се налундзваме на други господари. И едните и другите са еднакво "добри", независимо от мненията на русофилите и американофилите. Единствената, поне според мен, правилна политика за България е да поддържаме добри отношения и с едните, и с другите. Грешката, която непрекъснато правим от турско насам е, че непрекъснато си търсим някой добър биг брадър, на когото за да покажем колко сме му верни започваме тотално да се конфронтираме с предишния биг брадър. Това е глупаво. Дайте да не се караме с никого! За да имаме относително ниски цени на газа единственият вариант е да имаме алтернативи. Най-добре ще сме когато купуваме и от едните и от другите. И имаме изградени съответните инфраструктури за това. Едните, обаче, за съжаление закъсняват с доставките, а сладките приказки няма да ни стоплят през зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Цената на природния газ от Гърция, доставян при реверс, ще бъде по-висока"Ще бъде я! Очаквам президента с патос да успокои потребителите с независимоста ни ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Именно! Аз даже предлагам да не стигаме до криза и да правим кефа на Кремъл да ни спира газа, а да си го спрем сами! Правителството да дазпореди на Булгаргаз моментално да прекрати доставките на природен газ от Кремъл!Предлагам и "Протестиращите" да се включат с денонощни бдения на Дондуков пред МС с тъпани, гайди и белия роял и да не мръднат от там, докато не бъде прекратено газовото робство! Руският газ е скъп и не топли! Ние искаме гръцки, турски или направо американски газ! В краен случай може и сръбски! И гласувайте всички за ГЕРБ! Борисов още до Коледа ще докара газ от Катар, Грузия или Норвегия! Или от всички заедно! Още през миналия мандат обеща, ама комунистите му попречиха! Сега обаче нямат шанс!Нека всички, които от години пишат с вътрешно убеждение тук срещу руския газ, да изложат в спешен порядък вижданията си пред министър Щонов, за да не се безпокой човекът от разни кризи! Пълна заблуда е, че Европа е зависима от руския газ - няма и 15%! Нали така, експертите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
и тоя за ква нова криза ни подготвя, като не сме излизали от нея от 1989 насам, просто трябва да я степенуват - сега ше е по лека, после по тежка, но излизане да няма нали, да не се обърка някой ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
+1 те си разцъкват корабите да не ръждясат не за друго може и "хуманитарни помощи" да карат с тях де да знам, защо само ги плюем тея американци ... :))) Може пък и наистина да са спасители и с добри намерения ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Братята американци да не разкарват напразно самолетоносачите ам да возят с тях сгъстен газ насам :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още