IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения по проекта противоречат на европейското право, коментира високопоставен чиновник в Европейската комисия

08:05 | 05.12.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Тогава Русия се съгласи да допусне и трети доставчици по тръбите, което е част от изискванията на европейското законодателство. От друга страна обаче договор за строителството на газопровода все още не е подписан. Двустранното споразумение за "Южен поток" беше подписано през ноември 2012 година, но там условията изглеждаха по-различни от обявените сега. 

20 дни по-късно започна строителството на газопровода и в Сърбия.

По време на събитието в сградата на Европейския парламент в Брюксел в сряда (4 декември) руските представители са защитили проекта, допълва още EuroActiv. От „Газпром” са заявили, че „нищо не може да спре изграждането на „Южен поток”,  докато Анатоли Янковски отбелязва, че руската страна не приема правилата на ЕС, защото в случая става въпрос за трансграничен проект, който не преминава единствено през територията на ЕС.

Проектът „Южен поток” ще бъде изграден през територията на страни членки – България, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия и Гърция, както и на борещите  се за членство Сърбия и Турция (тръбите ще преминават през турската акватория на Черно море).

На този етап членовете на ЕС все още не са официално уведомени за опасенията на Европейската комисия, става ясно още от публикацията. Това ще стане на няколко етапа и първата стъпка ще бъде ЕК официално да изиска двустранните споразумения.

Активизирането на строителството на „Южен поток” съвпадна до голяма степен с момент на обтягане на отношенията ЕС – Русия. „Ябълката на раздора” се оказа Украйна, която в последния момент се отказа от задълбочаване на връзките с общността и отново се обърна към Русия.

С „Южен поток” се диверсифицират доставките на природен газ, но единствено от гледна точка на трасето. В момента голяма част от руската суровина пристига в Европа през Украйна. Въпреки всички обещания от 2009 година насам за строеж на газови връзки със съседни страни, 100% от руския природен газ за България идва именно през газопровода „Дружба”, минаващ през Украйна.

В същото време Киев и Москва спорят за неплатени такси и укрити количества газ в началото на всеки зимен сезон, което поставя на изпитание газовите доставки за Стария континент. От тази гледна точка новите тръби са удобно средство за натиск върху „непослушната” Украйна, което пък не се харесва на ЕС, който се опитва да намали влиянието на Русия в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 46 rate down comment 25
Ironhorse
преди 10 години
Винаги комунисти и фашисти са идвали на власт след избори, но винаги са си тръгвали с кръв !!!Как по демократичен начин да се отървем от БСП/ДПС/Атака и руската олигархия?!Гледам вече по форумите платените *** на Добрев и Меликов, започват кампания срещу Европейския съюз, с аргумента че видите ли ЮП и Белене, били изгодни за нас и за това ЕС не ни давал да ги строим. Позовават се на Северен поток, защо бил съгласно закона, а ЮП не !Най-малкото трети енергиен пакет влезе в сила от .01.01.2013г., а Северен поток работи вече от 4 или 5 години.Как ще се избавим от наближаващата тирания и Путински деспотизъм не знам !Не се ли надигне народа, чао ЕС и демокрация, за благоденствие и дума да не става !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още