IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов статус - милиардер

Украинецът Ян Коум чакаше преди години на опашка за кухня за бедни, а сега направи от WhatsApp най-голямата чат услуга в света

08:38 | 21.02.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

От социално слаб Ян Коум се превърна в милиардер. Бяла ниска сграда в Маунтин Вю, в сърцето на Силициевата долина. Пет стъпала водят до сравнително празната бивша сграда на местните власти за социално подпомагане. Тук прав Коум, облегнат на входната врата, подписа документите, които подпечатват една милиардна сделка. За 19 милиарда долара той продаде бизнеса си на Facebook

Коум е наясно със символиката на това място, ето защо там имаше и специално нает фотограф, както показват снимки в списание Forbes. По-рано той е трябвало да разчита на услугите на ведомството и се е редял на опашка за купони за храна. На 16 години той идва в Калифорния с майка си от едно село в Украйна. Семейството печелело парите си, като гледало деца и чистело в супермаркети. Днес, на 37 години, на Коум няма да му се налага да се притеснява за пари. Forbes изчислява, че като основател и главен изпълнителен директор той ще получи 6,8 млрд. долара за своя 45%-ен дял. В допълнение, той влиза и в Борда на директорите на Facebook .

С WhatsApp Коум създаде едно явление. В рамките на само пет години приложението за кратки новини с иконата със зелена слушалка замени SMS-ите за много млади хора като предпочитано средство за комуникация. WhatsApp е готина и перфектна за чат с приятели – а SMS е надежден и подходящ за съобщения до родителите. Междувременно около 450 милиона души са изтеглили приложението. И всеки ден към тях се присъединяват по 1 млн. нови потребители.

Само малък екип от около 50 работници и служители направи тази революция в чата. Сега всички те с един замах ще се превърнат в мултимилионери - в края на краищата те получават права за акции на стойност общо три милиарда долара. За сравнение - Facebook управлява акаунтите на своите 1,2 милиарда потребители с помощта на около 5800 служители.

Ян Коум винаги е искал да отвори нови канали за комуникация. Преди всичко го вдъхновява общуването с баща му - той не е емигрирал в САЩ през деветдесетте години, а телефонните разговори са били скъпи и несигурни. „Не можем да говорим за това, кой знае кой ни подслушва сега", е казвал баща му понякога. Коум започва да осъзнава, че се нуждае от алтернативи, които са по-лесни за ползване и по-безопасни.

Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Нито Хенри Форд е измислил автомобила, нито Google е измислил интернет търсачката, нито Зукърбърг е измислил социалната мрежа, по абсурден пост досега не бях чел, честно. Нито един един от изброените НЕ Е гениален ум, а просто има отличен бизнес усет и късмет. Наското Бил Гейтс (уж трябваше да е гениален) беше размазан от колежанин в игра на шах за минути. Гениалността е относително понятие и тя не може да се измерва като разстоянието директно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
Скивай "***"...аз не мога, но и никога сериозно не казвам, че БГ софт. специялисти са голяма работа, за разлика от теб който може би се "разпенва" когато стане въпрос за БГ софт. специалисти...фактите пич гледай фактите и няма да "хвърчиш" в облаците..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 10 години
украинец...пакистанец...бимбистанец....а кога БГ-то където се пишат големи специалисти...кога..кога ...ще се направи нещо такова ...никога...Само от време на време некви проблясъци...и толко...нищо което да е от полза за стотици милиони хора...които да знаят, че това което ползват е от българин. =========================================================================Както винаги ще се намери някой, който нищо не е направил в живота си, да ни обяснява колко сме били загубени българите, като не можем да измислим някакъв продукт с гоооляма принадена стойност. Че направи го ти бе, умник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
Леко допълнение....не 19...а поне 1 милиард да е била оценена някоя БГ фирма от софтуерния бранш...Говори с цифрови факти...не със слова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Абе пич говоря за такъв размер - 19 милиарда долара...не, не съм максималист...кажи ми поне някой да се е поинтересувал от Телерик....сигурно е не....колко приходи има Телерик...колко фирми използват това което прави Телерик...Какво уникално има Телерик ...и т.н въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Не надценявай ролята на гениалните идеи! Много рядко успешните компании се градят на някакава уникална и до сега от никой неосъществена идея!Нито момчетата от Гугъл с измислили интернет търсачката, нито Марк Зукърбърг е измислил интернет социалната мрежа, ното Хенри Форд е измислил автомобила. Всички те са доразвили само идеята на други гениални умове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Има статистика за САЩ, че от 10 новостартиращи фирми 8 фалират, като от останалите 2 фирми една се прави от новостартиращ бизнесмен, а една от такъв на който това му е втора, трета, четвърта и т.н. успешна компания.Колкото повече имаш опит и рутина в правене на бизнес, толкова по малко е нужно да имаш късмет. Бъди сигурен, че Бъфет или Сорос не поради късмет правят много по голяма от средната за пазара доходност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Сложна е работата.Първо, трябва идея, а после - да бъде приета добре, това си е късметВторо вече трябва работа за развитието на тази идея и подходящите съдружници, които да ти дадат и пари и организацинно и търговски ноу хау, както и правилните контакти. И накрая, фейсбук трябва да реши да те купи а не да те смачка, което пак си е късмет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ами Сократчо, има да ти кажа. Това, че не са дошли да ти докладват, не значи че няма. Телерик например, но не само. Има поне 5-6 такива компании което предвид размера на държавата ни е не лоша бройка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Какво означава късметлия? Бизнесът в голямата си част не е тото, а умения, тактика и визия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още