IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти смятат акциите на Apple за „силно подценени“

Анализаторът Джийн Мюнстер, който следи компанията повече от 10 години, предвижда, че цената на акциите й ще достигне 1000 долара до 2014 г.

08:30 | 23.04.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според повечето анализатори скоро&nbsp;не се очаква да надвиснат облаци над Apple.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според повечето анализатори скоро не се очаква да надвиснат облаци над Apple. Снимка: Ройтерс

Звездата на Мюнстер сред анализаторите изгря с възхода на Apple. Според базата данни LexisNexis само от началото на тази година името му е било цитирано 230 пъти, или около два пъти на ден.

Повишаването на известността обаче за Мюнстер е нещо повече от само маркетинг. Репутацията му помагала да събира информация за нови продукти и разработки. През февруари 2009 г. Мюнстер е един от първите анализатори, които предсказват, че Apple ще представи Apple-TV.

„Някой от сферара на Apple заяви, че трябва да поработят повече по телевизията и това беше началото на всичко", каза Мюнстер. „Започва се с тези трохи, които след това превръщат черния път в павиран". В момента пазарът очаква, че продуктът iTV ще бъде представен до края на следващата година.

Самият Мюнстер живее сам в апартамент в Минеаполис, който е изпълнен с джаджи на Apple. Преклонението му към Apple е започнало, когато е края на 2001 г. той  получава оригиналния iPod за Коледа.

По онова време все още потребителят се нуждае от компютър Mac, за да просвири с iPod  музика. Тъй като Мюнстер е нямал такъв, той е помолил за разрешение работодателя си през нощта да използва Mac-овете в отдела на графичните дизайнери, за да прехвърля музиката от CD-та на iPod.

В Apple той е видял нещо по-различно, отколкото просто PC компания. „Аз просто знаех, че там съществуват най-добрите условия за един превъзходен производител на потребителска електроника".

Когато най-накрая си купил Mac, „му светнало“. Той осъзнава, че един прост iPod го е накарал да купи и други продукти на Apple. Мюнстер отива във фитнес зали и интервюира хората на бягащите пътеки. Той лети до Ню Йорк, за да наблюдава на централната жп гара там минувачите с бели слушалки на iPod в ушите.

„Аз просто заговарях всички хора", спомня си Мюнстер. Понякога той е бил изритван от моловете, защото тормозел хората. Въпреки това тези разговори и наблюдения му отварят очите за продажбените аргументи, които иначе трудно могат да бъдат определени количествено - като ергономичността на продуктите или тяхната лесна ползваемост.

И все пак остава един въпрос. Достатъчно безпристрастен ли е Мюнстер, за да се изкаже негативно за акциите на Apple, ако един ден това време дойде.

„Хората казват, че ние винаги ще сме положително настроени към Apple. Това не е истина. Ние просто искаме да сме прави", казва Мюнстер. „Правилното нещо за последните осем години беше да сме положително настроени. Ако това се промени, тогава аз ще бъда първият, който ще го разбере", казва още анализаторът. 

Бихте ли инвестирали в акции на Apple? Смятате ли, че компанията наистина е подценена? Ако имате позиция, ние ще ви дадем трибуна - очакваме коментари в обем 300-500 думи на адрес info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
VBT
преди 12 години
И аз съм на това мнение. Примерно блекбъри беше номер едно преди 3 години.P/S гони 5 цата. Маржовете има са много високи и при малък спад в приходите резултатите ще се влошат сериозно според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Пазарната капитализация на Епъл е по-голяма отколкото на борсите на Испания, Португалия и Гърция взети заедно. Мисля, че дори всички на света да си купят по един iPhone и един iPad пак не може да струва толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Ако се сравняват коефициенти (P/E) Мюнстер е прав, но според мен пропуска тънкия момент, че Епъл стана компания гигант, а при гигантите в даден момент пазара се стеснява. Едно е сравнително по-малка компания да се бори за дял на даден пазар, а съвсем друго е, когато този пазар е буквално твой и трябва да го опазиш от всякакви нарушители/конкуренти , които целенасочено работят, за да изкарат продукт, който да бие това с което изкарваш огромните печалби. Стана модерно да имаш Iphone...ами ако утре самсунг, нокия, htc, lg успее да изкара нещо ново и 'култово'...тогава P/E от 13 може да иде на 25 в доста кратки срокове. Трудно е да изградиш империя, но още по трудно е да я опазиш във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още