IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От утре стартира реализирането на електронното правителство

Първоначално то ще заработи само на територията на столична община

12:49 | 30.05.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От утре започва дейността по реализирането на електронното правителство. <em>Снимка: БТА</em></p>

От утре започва дейността по реализирането на електронното правителство. Снимка: БТА

Работата по най-големия проект за развитие на електронно правителство започва от утре, стана ясно, след като ресорният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски подписа четири договора с изпълнителите на дейности по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път“. Засега той е най-големият проект в областта на електронното правителство и е на стойност 18 млн. лв.

Очаква се проектът за реализация на е-управлението да бъде финализиран до началото на следващата година. След приключването на договорите администрацията ще може да обменя информация по между си от 30 публични регистри, сред които търговския регистър, имотния регистър, регистъра за МПС и др. Тя няма да изисква документи от гражданите, тъй като всички нужни данни ще присъстват в нейната система.

Първоначално електронното правителство ще заработи само на територията на столична община, където близо 1 млн. потребители ще имат свободен достъп до системата и данните.

"Близо 20% от населението на България живее в София. Когато обсъждахме, в кои общини да бъде въведено електронното управление бяхме категорични, че това трябва да е столицата, тъй като в нея живеят близо 1 млн. души. Ползвателите на платформата, от гледна точка на численост, ще бъдат много повече", коментира още Московски.

"Ако в България електронно управление бе въведено преди 10 години щяхме да сме сред най-развитите страни в Европейския съюз. Предишното правителство само говореше и правеше планове за въвеждането му, но до конкретни действия не се стигна", коментира още министърът на финансите Симеон Дянков.

Първият договор за анализа, идентифицирането и вписването на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство бе подписан със “Сиела” и е за 2,394 млн. лв. с ДДС.

Вторият договор - с “ТехноЛогика” АД за административните услуги на държавната администрация за 3,37 млн. лв с ДДС, не бе подписан в сряда заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията.  Според зам.-министъра Валери Божинов жалбата е оттеглена в понеделник и проблеми с контракта няма да има.

"Сирма - Интерконсулт” ще трябва да разработи до 50 електронни административни услуги за общините. В момента редица общини приключват проектите си за е-управление по програма “Административен капацитет” и след внедряването им общините ще могат да предоставят общо над 150 е-услуги на гражданите и бизнеса.

По четвъртия лот по програма ще работи консорциумът “Сиенсис – Абати”, който ще изгради архитектурния план на администрацията.

Българският клон на "Ай Би Ес" е единствената чужда фирма, която се пребори с българските си конкуренти. Фирмата ще усъвършенства портала за електронното правителство – egov.bg. Компанията спечели търга с цена от 1,47 млн. лв. с ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 12 години
Нито оставка може да му искаш, нито да го вкараш в затвора...Най-много, да го ъпдейтваш. Или да му извадиш батерията, да го ресетнеш.Ами тогава, за кой ***, наистина, ни бяха избори, кампании, всякакви али-бали?даваш едни пари на една компания, пише ти софтуер за дъжавно управление, хакаш флашката /или в каквото там се поместят всичките министри/файлове/ и- ето ти виртуална държава....Много вАжно, че ти се ядат реални домати, например, или луканка. И тях ще дигитализираме, докато накрая всички се скрием по хард-дисковете в някой офшорен сървър и станем не на всеки километър, ами на всеки рутер, например. Само малко ще ни бъркат държавата разни там магнитни бури, ама нали ще ни поддържат сисадмините и в Китай...надеждно и евтино, СУ-ПЕР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да прави си донякъде. Това е по скоро електрона администрация т.е. съвкупност от услуги предоставяни от министерствата и агенциите.Няма нищо общо с министерски съвет = правителство.Трябва се има в предвид, че еГовърмент е по скоро еУправление, а не еПравителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Не е ама почти.Трябва да добавим Бургас, Варна и Пловдив.Всичко друго едва може да чете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Мили хора, скъпи съфорумци:"електронно правителство" може да има точно толкова, колкото "електронна баба".НЕ МОЖЕ да сложиш "електронен министър", нито "електронен премиер".А ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ СЪСТОИ ОТ ХОРА.Дайте да се изясним веднъж завинаги и да пишем просто и ясно "електронна система за административно-документационно обслужване". Който повтори още веднъж тази "преведена" от английски ТЪПНЯ, сто цирея да му излязат на задните части.АМАН ОТ НЕГРАМОТНИ, *** И НЕКАДЪРНИ "КАДРИ" ! ! !П.П.ако някой още твърди, че такова "правителство" има, да го духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mia11
преди 12 години
И да вметна още нещо- всеки гласоподавател да може и да внася предложения за изменения и допълнения към законите електронно, както е в Исландия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
glk
преди 12 години
"Първоначално електронното правителство ще заработи само на територията на столична община"Само да напомня - София не е България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още