IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

Българските интернет доставчици са против ратифицирането на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите в настоящия му вид

13:43 | 01.02.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител, се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA). Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България. 

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

„Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет“, заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров. По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 12 години
Помислих, че критиката е насочена срещу критиката на АКТА. Иначе в сдружението, цитирано в статията, членуват предимно интернет доставчици, осигуряващи достъп посредством LAN технология. http://***.uiip.bg/members.php - тук са членовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 12 години
От Асоциацията изрично заявиха, че преводът на български не е точен и не е пълен. Затова работим само по текста на английски език, който е меродавен. Засега не съм открил липса, но разлика в превода на някои термини има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
kalon_vasilev
преди 12 години
Някой погледна ли "целият текст" преведен на български? Защо ли ми се струва, че има доста липсващи абзаци... Определено ще си направя копие на този документ, а ако ACTA почука на вратата ще има бой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
Моля да четете внимателно текстовете. Колко са доставчиците на интернет в страната - да не би да е един?Къде точно в поста има и намек за това, че искам да бъда следен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 12 години
Нима вие искате да бъдете перманентно следен в мрежата? И да сте престъпник без съд и присъда? ПС: Не става дума за няколко стотин хиляди, а за няколко стотин милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
...софтуерни разработчици от ранга на Майкрософт, да вземат да се освестят малко. Да не мислите че ако нямаше пиратски копия на разните софтуери, те щяха да са така популярни?? Щяха, ама друг път! А за филмите - какво искат, да им гледам буламачите в кино ли? Ако ми хареса ще ходя да го гледам в киното, ако не ми - забравям за него. Така че за мен филми, музика и софтуер, свалени от нета, са средство да реализирам моето законно право "в 7-дневен срок да върна продукта", без да дължа нищо на никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bstoyano
преди 12 години
Добре, че са настъпили интернет доставчиците по "чепика", та да се чуе тяхното "ОХ', иначе никаква гласност нямаше да има.Чета статията и виждам само лобизъм и капитализъм, поднесени под формата на хленч на ощипана мома:1. БГ доставчиците на интернет нямали пари (няколкостотин хиляди, както се изразява браншовият им представител) - айде стига глупости, я си вижте колите и тогава ми обяснявайте, че нямате пари. Ще продадете Tuareg-ите. Позицията им никак не е принципна - тях не ги боли, че всеки ще стане потенциален престъпник и че им прехвърлят чужди отговорности, а че ги карат да следят трафика и да купуват нови устройства.2. Новите устройства не били пуснати още в серийно производство, ами имало само тестови модели - ами прави са хората (производителите), ще почакат да се приемат законите и тогава ще пускат серийно (монополно може би ?) Евала и на политиците, за пореден път осигуряват пазари и инструмент за грабене.3. Светците от музикалните компании, филмови разпространители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
С подписването на договора АСТА , гестапо и сталинската милиция се завръщат в Европа , две в едно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още