IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния запорира фабриката на Nokia

Данъчните са наложили запора заради неплатени мита за компоненти в размер на 10 млн. долара

09:44 | 12.11.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабриката в Клуж е запорирана от румънската данъчна служба.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабриката в Клуж е запорирана от румънската данъчна служба. Снимка: Ройтерс

Финландският комуникационен концерн Nokia не слиза от първите страници на вестниците със своя румънски завод. 

В петък румънските финансови власти са наложили запор и възнамеряват да конфискуват фабриката на компанията в Клуж. Това е превантивна мярка, след като проверка е установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, са обяснили властите в Букурещ, цитирани от германския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nokia има намерение да затвори фабриката си до края на годината. Производството в индустриалната зона Юку край Клуж започна едва в началото на 2008 г. В същата година бе затворен завод на компанията в Бохум, Германия.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

Запорът върху фабриката няма да се отрази на текущия производствен процес, обясняват от румънските власти. Той се отнасял до недвижими имоти на Nokia, включително офиси и производствени халета.

Nokia стартира производството в румънската си фабрика, в която инвестира почти 60 млн. евро, през февруари 2008 г. В замяна румънският град изгради цялата нужна инфраструктура. Предприятието произвеждаше 5% от телефоните на финландската компания. 

През септември обаче финландците решиха да преустановят производството в Румъния, следвайки новата си корпоративна стратегия. Така 2200 румънски служители ще загубят своето работно място. 

Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 5
blago72
преди 12 години
Всъщност румънските *** решиха да запорират, когато стана ясно, че Нокия се изтегля оттам. И какво, голямо важно, Нокия ще махнат с ръка, ще оставят фабриката, която надали ще донесе големи ползи на Румъния, след което ще осъдят Румъния в Европейски съд или ще дръпнат политическите лостове и...това ще бъде.Пред големите играчи - смирено и за канче супа. Това е положението. Айде, в краен случай - къшей хляб могат да метнат към супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Цитат:-----------------------------Производството на Nokia в Клуж започна на 11 февруари 2008 г., след като концернът премести фабриката си от Бохум в Клуж, а средното заплащане в завода беше 800 леи (220 евро) плюс ваучери за храна.http://***.investor.bg/news/article/125427/261.html-------------------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
А нека също да не говорим за Букурещ, където имаш възможност да паркираш безплатно дори на тротоара пред Парламента им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Пич, бъркаш!Средната заплата не е чак толкова висока в северната ни съседка. Айде да не се изхвърляме с такива измислици. Средната заплата е 450 евро. С такива манипулации и спекулации можем наистина да се изкараме големи ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Fi4eto
преди 12 години
Ами попрегледаите Нестле в Бг кви ги върши и Нокия ще ви се стори като светиня :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Tова наистина е отговорно правителство, не като българските...да се огъват и залягат , при всяко скръцване на зъбите и лош поглед от страна на тъй-наречените инвеститори в България. Които са 75 % в сферата на услугите и 25 % в сферата на производството и не плащат с години данъци (сещате се за кои компании става въпрос)...Правят каквото си поискат, нямат никакъв респект от регулатори и министри...освен ако не играят заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
slavkovrr
преди 12 години
само да ти кажа, че в Румъния средната заплата е 700 евро, а в България е около 700 ЛЕВА!!!!В Букурещ паркиране (синя зона) струва 70 стотинки за 1 час(о,70 лв.), а в София 1.00 ЛЕВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Мдааа...! Три заплати по 200-300 евро за румънските работници, срещу 30 заплати от по сигурно 2 - 3'000 евро за германските. Ами и аз няма никога да си купя Нокиа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Ето един пример за отстояване на национални интереси! Когато чужд "инвеститор" се прави на важен и "яха" гражданите, е необходимо да има насреща си представител на суверена, в лицето на едно правителство! "Големите" инвеститори в БГ, които си въвеждат собствени правила във фабриките и "навеждат" служителите, злоупотребявайки с конюнктурата на пазара на труда, КАКВО ще оставят след себе си ако утре хлопнат врати? Какво са "инвестирали" в БГ? Дори най-елементарните неща, които са им нужни, си внасят отвън, но не купуват от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още