IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля въвеждане на наказателна отговорност за използване на биткойни

Според председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин биткойн виртуалната валута е потенциален балон, тъй като не е обезпечена с ликвидни активи

18:12 | 14.01.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия се готви да въведе наказателна отговорност за използване на виртуалната валута биткойн. Това съобщи председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин в интервю за в. "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

„Трябва активно да се борим с различен вид "балони" на финансовия пазар, т.е. финансови инструменти, които не са обезпечени с ликвидни активи. Често точно пренасищането на пазара с такива средства води до финансова криза, която след това се разпростира и до други пазари“, заявява Бастрикин. 

„Въвеждането на наказателна отговорност за емитиране и използване на парични сурогати (непредвидени в закона платежни средства) е необходимо заради широкото разпространение в последните години на т. нар. виртуални криптовалути, най-известната сред които е биткойн“, допълва той.

„Виртуалните валути се емитират от физически лица, не са обезпечени с ликвидни активи и поради това курсът им е подложен на силни колебания, включително спекулативни“, отбелязва Бастрикин.

По думите му само за последните две години курсът на биткойна е скочил с над 1000%. „Трансакциите са анонимни, безплатни и без централизиран контрол. Анонимността е мотив валутната система да бъде използвана за извършване на престъпления като наркотрафик, търговия с оръжие, финансиране на тероризма, заобикаляне на данъчни закони“, казва топследователят.

По данни на руската Генерална прокуратура с помощта на виртуална валута са извършвани плащания за петрол и газ, внасяни незаконно в Русия от "Ислямска държава", както вербуване на нови членове.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 4
vankata89
преди 8 години
Най - хубавото на технологията е че е децентрализирана и не зависи от прищявките на един човек. Примерно както Ердоган забрани twitter youtube и тн. Утре някой спапан политик може да каже девалвираме валутата с 300% ейй тай за кеф пак това само в банановите републики се случва. Биткойна си е алтернатива за който иска.А то с хартиените пари сигурно не се извършват престъпления и тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ти купи ли си биткойни ? ЕС както мисли да му тегли една брадва заради "тероризма" кой има биттъпотии след време ше го попуши ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
vankata89
преди 8 години
Погледнах къде мразят биткойна и се оказа че е все във бананови републики :D. Точно биткойна им е виновен за некадърноста. Примерно една бяла държава като Ноза зеландия централната банка предупреждава за опасноста от използването на биткойн но в същото време казва че е интересна технология и оставя хората сами да си преценяват дали да я ползват или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още