IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е закупил рекордно количество дългосрочен американски дълг през 2014 г.

Закупените от Поднебесната империя ДЦК с падеж от 2 до 30 години са достигнали 186 млрд. долара през миналата година

09:14 | 20.02.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай е закупил рекордно количество дългосрочен американски дълг през 2014 г.

Китай е закупил най-голямото количество американски дълг с падеж от повече от една година в историята през 2014 г., показаха изчисления на The Wall Street Journal, базирани на най-новите данни на Министерството на финансите във Вашингтон.

Нетното нарастване на покупките на американски ​​облигации с падеж от 2 до 30 години от страна на Китай е достигнало 185,683 млрд. долара през миналата година, надминавайки предишния връх от 123,454 млрд. долара през 2009 г.

Същевременно обаче общият щатски дълг, държан от Китай е спаднал с 25,8 млрд. долара до 1,2443 трлн. долара към 31 декември 2014 г., съобщиха от финансовото ведомство. Спадът отразява големите продажби на съкровищни ​​бонове, които падежират в рамките на една година или по-малко.

Последните данни подчертават ролята на Китай на пазара на дългосрочни ценни книжа на фона на резките изменения на доходността в последната година. Доходността по 10-годишните облигации спадна до 2,17% към края на 2014 г. от 3,03% към края на 2013 г. Към края на сесията на Wall Street в четвъртък доходността по книжата с падеж през 2025 г. бе 2,11%.

Спадът в доходността по американските книжа се случи въпреки очакванията на експертите на Wall Street, според които лихвите трябваше да поемат нагоре с оглед на прогнозирания по-оптимистичен икономически растеж в страната и все по-голямата вероятност Федералният резерв да прибегне до покачване на ставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 14
Стефчо
преди 9 години
мисля, че въпроса с американския дълг ще се реши на някое ззаседание на Политбюро на ККП където ще се вземе решение да се продаде цялата шума. Хехехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
е баце скива ли Блумбъргови кво са ти казали в края на 2014 ?!? погледни им графиката нали я постнах сааа ..... тя графиката говори, сама по себе си, ако бяха купили наистина рекордно количество щяха да са се вдигнали тея ДЦКта не да висят на 2.75 и да са се покачили с 1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Баце, хич те няма значи:) Никой не лъже в статията :) Просто Китай през 2014 си е преструктурирал яко порфейла от американски ДЦК - до сега са държали голям обем крактосрочни книги с матуритет до 1г. (т.н treasury bills). От които са се отървавали мианлата година, за сметка на рекордни покупки на средно и дългосрочни книги (т.н treasury notes and bonds). Затова и номинлно държаните от тях книги леко намаляват с 26 млрд, което е около 2 %. Но за сметка на това пък вече държат основно дългосрочен дълг. А това показва само едно - че Китайското правителство има огромно доверие в американската икономика и американското правителсто :) И то за дълъг период от време:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
ае колеги аз поне не обичам ей така да си лаем месеца и винаги давам препратки за разлика от инвесторо ей я графиката на "страшните US Treasuries" кой иска да си ги купи ...... :)) Treasury Yield 30 Years (TYX)http://finance.yahoo.com/echarts?s=TYX+Interactive#{%22range%22%3A%22max%22%2C%22scale%22%3A%22linear%22}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
да MZtka найистина са пълен shit, китайските Treasuries са по доходни от на тея тъпотиите .... :)) още малко и ше има май Bond Market Crash, че нешо там е балонясала работата, а ако тоя пазар се преебе там с дълговете на държавите ше стане мазало. Но не е само един, който е предрекъл дълговата криза, тя ще дойде мнооооого скоро ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
мммм не знам ... Статията е от 15.12.2014 и кво е купила най-много през 2014 кат е продала най-много Chinas Treasury Holdings Fall to Lowest Since February 2013http://***.bloomberg.com/news/articles/2014-12-15/china-s-treasury-holdings-decline-to-lowest-since-february-2013са кой послъгва не мое се разбере, единствено и само ако се бръкне в китайските сметки ама до там нема достъп никой .... :)) Но аз все пак залагам, че инвесторо лъже ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
Тези китайци са пълни ***! Вместо да купуват ДЦК в рубли, които носят много добра доходност (в рубли :)) са тръгнали да купуват долари и американски ДЦК, които според консенсусното мнение на форумните експерти са пълен шит и скоро няма да струват и пукнат венецуелски боливар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още