IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Руската икономика се свива рязко през януари

Производственият сектор започва годината с най-резкия си спад от началото на световната финансова криза през 2009 г., сочи индекс на банката

11:14 | 02.02.15 г. 26
HSBC: Руската икономика се свива рязко през януари

Руският производствен сектор започна годината с най-резкия си спад от началото на световната финансова криза през 2009 г. Това показа публикуваният в понеделник индекс на мениджърите по покупките (PMI) на британската банка HSBC, пише The Wall Street Journal.

Индексът PMI е спаднал до 47,6 пункта през януари спрямо 48,9 през декември. Той остава под границата от 50 пункта, която разделя ръста от спада в активността.

„Знаците за свиването на дейността на бизнеса стават все по-видими“, коментира Александър Морозов, главен икономист на московския клон на HSBC.

Проучването показва възобновен спад на продукцията, а инфлацията се ускорява. Спадът на стойността на рублата спрямо основните валути направи вноса по-скъп.

Руската икономика е изправена пред повишена възможност за „лошо съчетание“ от повишаваща се инфлация и намаляващо търсене, заявява Морозов. „Това е сигнал за паричните власти да бъдат по-внимателни със своята политика за основния лихвен процент и да не предприемат политика за парично улеснение“, допълва Морозов.

Централната банка на Русия изненада пазарите в петък, като неочаквано намали основния лихвен процент до 15%. Банката предприе извънредно повишение на лихвения процент през януари, като повиши индекса от 10,5% на 17%. Целта на хода бе да спре главоломния спад на рублата.

Тази политика имаше ограничено влияние върху рублата, която е загубила близо 20% от стойността си спрямо долара от началото на 2015 г.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Няма да клекнат значи, и ще карат на корени, трева и одеколон?!?Голямо "НЕклякане", няма що!Наистина нещо ви хлопа!Като ви слуша човек все едно сте готови лично за тази диета, но не е така, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 18
From Germany
преди 9 години
Това са глупости на купени от Сорос и ЦРУ банки, медии и анализатори. Русия има нефт, газ, злато, сребро, уран, руда, платина, дървен материал, пшеница, трева за пасене. Руския народ е свикнал на лишения. Ако трябва пак ще се върнат на диета от корени, трева и одеколон, но ншма да клекнат пред хамериканците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Ами просто меката зима си каза думата и относно потребленията на горива в ЕС. Не би трябвало това да е изненада или да се взема като доказателство за каквото и да било.Иначе миналата есен руски учени и информационни агенции тръбяха за опасността от рекордно студена зима 2014/2015 в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 12
redcretin
преди 9 години
Туй ще да е пак вредна западна пропаганда, а ***? :)Всичко хубаво *** на колана повече дупки няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още