IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рублата не намира дъно и след най-тежкия еднодневен спад от 1998 г.

Предполагаме, че западните санкции ще останат в сила през цялата 2015 г., посочиха от руското икономическо министерство

13:02 | 02.12.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата не намира дъно и след най-тежкия еднодневен спад от 1998 г.

Курсът на рублата продължава стремглавия си път надолу след претърпяния най-тежък еднодневен спад от 1998 г. насам в понеделник. Причина за рязкото отстъпление станаха както продължаващите санкции на Запада във връзка със ситуацията около Украйна, така и спадът на цените на енергийните пазари.

По време на търговията във вторник валутата на Русия се търгува при 52,510 за един долар – пореден исторически връх.

Сходна е и ситуацията спрямо единната европейска валута – еврото, където курсът е 65,263 рубли за един брой.

От началото на годината рублата поевтинява с близо 60 на сто спрямо щатския долар и с над 45% спрямо еврото.

Ценитe на петрола падаха до 5-годишни дъна в последните дни, което се отрази още по-негативно на и без това поставената под силен натиск руска икономика. Страната е най-големият износител на петрол и природен газ, постъпленията от което формират значителна част от приходите в държавния бюджет на Кремъл.

Санкциите, наложени на Москва по повод ситуацията в Украйна, както и ниските цени на петрола ще изпратят руската икономика в рецесия през следващата година, заяви по-рано през деня заместник-министърът на икономиката Алексей Ведев.

По думите му БВП вероятно ще спадне с 0,8% през следващата година. От министерството също така намалиха и прогнозата си за средната цена на петрола сорт Брент до 80 долара за барел през 2015 г.

"Предполагаме, че санкциите ще останат в сила през цялата 2015 г.", отбеляза Ведев пред репортери. По-рано местните власти очакваха санкциите да бъдат премахнати до средата на 2015 г.

"Това за нас означава затворени капиталовите пазари за по-голямата част от руските компании и банки, както и неблагоприятни условия за инвестициите", изтъкна още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ахам, значи че се е занимавал с Чечня и това му е пречело да изтрепе Украинците тъй ли? Ок а от 2004 до 2013 кво е прайл нали изтрепал Чечня и после би трябвало да почне всички наред еее Украйната много дълго е чакала нейния ред да дойде, питам те от '04 до '13 що не ги е изтрепал Украйнците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Людени
преди 9 години
И твоята серия не се свършва .... неуморно пишеш несъстоятелни неща .... кога ли работиш (т.е. стигат ли копейките ?) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
През 1998 до 2004 се занимаваше с Чечения.Народите по презумпция искат демокрация и живот базиран на собствените възможности, а не държавен *** и диктатура от сорта на путин.Путин не уважава руския народ и го мисли за глупав, затова е счел че трябва да го управлява. Скоро рублата ще премине границата от 100 за един долар, и това ще е преди Коледа.След това можеш да погледнеш историята на България от 1996/7 и руската такава през 1998.Диктатора путин най-много мрази руския народ, а народът си трае за което и ще плати най-голяма цена.2015 ще е повторение на 1998, а може и да дойде преди Дядо Мраз още през Декември 2014г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
На съвестта на руснаците, които подкрепят путин лежат нещастията и хилядите избити в Грузия, Молдова и Украйна----------------------------------------------тука гледам, че пак влизаш у разни серии ... както винаги. Именно те са благодарение на твойте "демократи", ако демократите не са пипали там нямаше да стане така. Що ли Путин не ги е избил Украйнците от 1998 до 2013? Ама ти поне си градински маркуч и само толкоз моеж да мислиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Скоро тази девалвация ще предизвика двуцифрена инфлация в Русия, а от там пътят към хиперинфлацията е една крачка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
Ironhorse
преди 9 години
Няма и да намери !Самите руснаци признават, че санкциите са ударили сериозно държавните монополи.Надявали са се санкциите да бъдат свалени в средата на 2015, но сега се молят да бъдат свалени в началото на 2016г.Вече все по-отчетливо се чуват гласове в русия, които директно обвиняват за ситуацията имперските амбиции на путин.На съвестта на руснаците, които подкрепят путин лежат нещастията и хилядите избити в Грузия, Молдова и Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още