IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата поевтиня до над 50 за долар

Плаващият валутен курс ще продължи да оставя много от инвеститорите на ръба, посочи експерт

10:14 | 01.12.14 г. 27
Рублата поевтиня до над 50 за долар

Руската рубла поевтиня до ново историческо дъно спрямо щатската валута, достигайки над 50 за един долар в понеделник.

По време на първата за месеца търговия един долар се търгува за 51,586 рубли при дневен ръст от 2,59 на сто. Достигнатото равнище е най-високото в новата история на руската валута.

Само през миналата седмица рублата поевтиня с 9,3%, отчитайки най-резкия си седмичен спад от повече от две години.

През ноември гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина даде зелена светлина за въвеждане на плаващ курс на рублата. Ходът първоначално засили търсенето на руските пари, но впоследствие покупателната им сила намаля рязко.

Решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да запази производствения си таван през миналата седмица се оказа поредната лоша новина за Москва. Огромна част от държавния бюджет на Федерацията се формира от износа на петрол, цената на който продължава да търси своето дъно.

"Перспективите за деноминираните в рубли активи са доста мрачни, защото всичко е срещу тях", каза Ричард Сийгъл, ръководител на международните кредитни стратегии в Jefferies International Ltd., цитиран от WBP Online. По думите му решението на Набиулина за плаващия курс "ще тества валутата и ще продължи да оставя много от инвеститорите на ръба".

Рублата поевтинява с 34% спрямо долара през тази година, превръщайки се вече в най-слабо представящото се парично средство сред 24-те валути от развиващия се свят, следени от Bloomberg. Само през ноември спадът достигна 13 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Т.е. 15 % работят с главите си, а 85 % с ръцете си.Каква икономика, каква демокрация с бачкьори с работно време от 8:00 до 17:00 и си го хваща през рамо и айде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
MrSi
преди 9 години
Абе то така ако тръгнем бъди сигурен че и ние Българите сме правили лоши неща. А Американците не бомбардираха ли столицата ни преди време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Хахахах,кое не е добре за нашата икономика ?!Крайно време е да си върнем скандинавските туристи, само че трябва малко чистота, тишина и да не ги убиват охранителите в дискотеките.2007г. беше истински бум на турсти от Скандинавия, след което се случи едно убийство, за което и до сега убийците не са в затвора. Дойдоха руснаците ...Всички пищим от тези *** ( и почиващи и хотелиери)Мръсни, шумни и пияндурници.А освен това, колкото по-зле става за Русия, толкова ще и е по трудно да се занимава с нас, а най-добре е да ни остави на мира и да си взима Волен и другите болни путлеристки мозъци.Тук в България следва да изградим демокрация и здрава частна икономика, а не полу-демокрация и държавен капитализъм като във фашистка Русия.Когато в България самонаетите лица достигнат 60 % от трудоспособното население, тогава и преходът към демокрация ще е завършил.Сега самонаетите лица (собственици на бизнес и свободни професии) сме около 300 000, което на 2 милиона е 15 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 10
draifuss
преди 9 години
Eто защо: Русия сключва тайната Будапещенска конвенция, с която разпокъсва България и залага основите на Берлинския договор. Не са случайни и заточението на българските митрополити още през 1861 г. в Диарбекир по настояване на руския консул в Цариград княз Лобанов: Тогава започнаха репресалите. На 29 април, в събота, 1861 година, по искането на патриарха, подкрепено от руското посолство, тримата български владици бидоха заточени. На вратите на българския храм във Фенер се спусна черно платно с бял кръст по средата. Симеон Радев Строители на съвременна България. Не е случайна и схизмата срещу българската църква през 1872 г. и повторното заточение на българските митрополити по искане на Граф Игнатиев. Не са случайни и съпротивата срещу Съединението през 1885 г., искането на руския император към турския султан да ни нападне, за да възстанови статуквото и нападението в гръб на машата им- Сърбия. Не е случайно и скъсването на дипломатически отношения с България след успешното СъединениеРусия никаго не е искала да има единна и силна България !!!Между другото в чл. 8 на Сан Стефанският временен договор Русия залага текст, според който издръжката на руския окупационен корпус се поема от българското население. текстът е копиран направо и в чл. 22 на Берлинския договор, като само престоят е ограничен на 9 месеца. Та тези 9 месеца България ги изплаща до 1902 г., като спира да плаща, когато Русия се противопоставя на Съединението и къса дипломатически отношения с България. Когато през 1908 г. България обявява независимостта си, нарушавайки Берлинския договор, единствените претенции които има срещу нас са от Русия и България е задължена да изплаща колосалната сума от 82 милиона франка за 75 г. с Руско-Български протокол от април 1909 г.За да се стигне до 1916 г., когато Русия напада България и до най-унизителния мир, който Русия е подписвала Брест-Литовския договор, подписан на 3 МАРТ 1918 г. ДАТА НЕ Е СЛУЧАЙНА, А Е ИЗБРАНА ОТ ЕДИН ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ БЪЛГАРСКИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ РАДОСЛАВОВ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 16
MrSi
преди 9 години
Не зная защо се радвате. Това не е добре за нашета икономика. Предварителните записвания за почивка от Руски и Украински туристи у нас за догодина са почти нулеви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Малко е !!!До Коледа 100 рубли за долар, а за Дядо Мраз около 200 рубли за долар.2015 ще бъде много весела за Путин,50 милиарда долара дългове следва да се платят, а приходи НЕТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още